Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβληματισμός για τους όρους συνεργασίας με τη Ρωσία

Ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Ασαντ

Τον προβληματισμό του τουρκικού κεφαλαίου για τους όρους υπεράσπισης των γεωστρατηγικών του συμφερόντων αντανακλούν οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι «σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία...». Ο προβληματισμός αυτός - που εκφράζεται με φόντο και τις συνεχιζόμενες ρωσοτουρκικές διαφωνίες για τη Συρία - καταγράφεται και στην αστική αρθρογραφία, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικά τη ρευστότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών συνεργασιών, που ανέδειξαν και οι ρωσοτουρκικές «τριβές» μετά τη νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Εκτενής ανάλυση της «Χουριέτ» τόνιζε την Τρίτη ότι «η ευθύνη για την απώλεια Τούρκων στρατιωτών δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στις δυνάμεις του (συριακού κυβερνητικού) καθεστώτος. Φταίει και η Ρωσία. Αν Τούρκοι στρατιώτες σκοτώνονται ως αποτέλεσμα της πολιτικής ενός από τους εταίρους της Τουρκίας, αυτός δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται "στρατηγικός"». «Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ», συνέχισε.

Η αρθρογράφος αναφέρθηκε στην αντίδραση που προκάλεσε στην Αγκυρα η στήριξη που έχουν οργανώσεις Κούρδων (όπως η YPG στη βόρεια Συρία) και από Ουάσιγκτον και από Μόσχα, διακρίνοντας ότι «ο τόνος της τουρκικής αντίδρασης» ήταν πολύ πιο έντονος απέναντι στην αμερικανική πλευρά από ό,τι απέναντι στη ρωσική. «Αυτό που εκλαμβάνεται ως προδοσία πληγώνει περισσότερο όταν προέρχεται από έναν παλιόφιλο σε σχέση με έναν παλιό αντίπαλο που έγινε πρόσφατα φίλος», ανέφερε μεταξύ άλλων η αρθρογράφος, για να καταλήξει ότι διάφορες διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας «ώθησαν την τουρκική ηγεσία σε μια πιο ενισχυμένη σχέση με τη Μόσχα, που οι δύο πλευρές (σ.σ. ρωσική - τουρκική) αποκαλούν στρατηγική. Αλλά είναι μόνο στα λόγια στρατηγική, αφού υπάρχει μια πολύ ασύμμετρη ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επανέφερε προτάσεις του κόμματός του για απόπειρα αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Συρία.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Κιλιντσάρογλου αναφέρθηκε σε προτάσεις με «υπευθυνότητα» που διαμορφώνει το κόμμα του για τη διευθέτηση του «αδιεξόδου» που έχει δημιουργηθεί με τη Ρωσία στη Συρία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που είχε βασίσει στην επιδίωξη για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Θα έπρεπε να εγκαταλείψει κάθε συνεργασία με ομάδες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα στη Συρία. Ο πολιτικός χάρτης (σ.σ. για την επόμενη μέρα στη Συρία) θα πρέπει να επιταχυνθεί μέσα από παγκόσμιες διπλωματικές προσπάθειες».

Μεταξύ άλλων ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι «η Τουρκία θα έπρεπε να επαναξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση στο Ιντλίμπ μαζί με τη Ρωσία. Αν χρειαστεί, η συμφωνία του Σότσι (σ.σ. για "ζώνες ασφαλείας" στη βόρεια Συρία) πρέπει να ευθυγραμμιστεί σύμφωνα με τις νέες πραγματικότητες».

To CHP σταθερά προβάλλει την ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της περιοχής, όπως Συρία, Αίγυπτος αλλά και Ισραήλ, στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου. Τέτοιοι προβληματισμοί παραμένουν και σε τμήματα του κυβερνώντος ΑΚΡ, άλλωστε δεν είναι τυχαίες και συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για τις σκοπιμότητες μιας αναβίωσης της συμφωνίας των Αδάνων, που είχαν υπογράψει Αγκυρα - Δαμασκός, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Σημειωτέον, Τουρκία και Συρία μοιράζονται κοινές ανησυχίες και για πιθανή αναβάθμιση των Κούρδων στην ευρύτερη περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ