ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ - ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
«Σκούπα» πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Την πλήρη ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών και άλλων πιστωτών, σε συνδυασμό με σειρά από διατάξεις με στόχο τη δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους και το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου, θα προβλέπει μεταξύ άλλων το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για το λεγόμενο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, στο πλαίσιο του οποίου καταργούνται και τα τελευταία απομεινάρια προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Οι σχετικές διατάξεις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης) διαμορφώνονται με τις προδιαγραφές της Οδηγίας της ΕΕ 1023/2019 σχετικά με την «προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών».

Σε αυτήν τη βάση και κάτω από τους λεόντειους όρους των τραπεζών και άλλων πιστωτών θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οπως λένε, ο οφειλέτης ...«απαλλαγμένος» από χρέη - λόγω πλειστηριασμών και τυχόν «κουρέματος» - θα έχει τη δυνατότητα επανόδου στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης.

Οπως αναφέρει η σχετική Οδηγία της ΕΕ, «η απαλλαγή από τα χρέη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε διαδικασίες που περιλαμβάνουν σχέδιο αποπληρωμής, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ή συνδυασμό αυτών»...

Νοικάρηδες... στα σπίτια τους

Σε κάθε περίπτωση, με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργείται κάθε έννοια νομικής προστασίας στην πρώτη κατοικία. Αυτή θα αντιμετωπίζεται από τις τράπεζες όπως οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο, και βέβαια με δυνατότητα άμεσου πλειστηριασμού από τις τράπεζες, καθώς τα στεγαστικά δάνεια έχουν χορηγηθεί με εγγραφές υποθηκών.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται μορφές επιδότησης μέσω λεγόμενων προγραμμάτων πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και μόνο για τα πλέον ευάλωτα τμήματα του λαού, ενώ οι πλειστηριασμοί θα καραδοκούν καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η νομική προστασία καταργείται ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου, του εισοδήματος και του δανείου.

Μάλιστα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις σχετικές επεξεργασίες, εν αναμονή των τελικών διατάξεων, περιλαμβάνονται νέες «μορφές επιδότησης» που έρχονται να κουμπώσουν με τον «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών. Μεταξύ αυτών η πώληση και ενοικίαση του ακινήτου (sale and lease back) και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον πιστωτή και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, «για μια ελάχιστη περίοδο», με κάποιο «χαρτζιλίκι» από την κρατική επιδότηση ενοικίου. Στην περίπτωση ολοκλήρωσης των «υποχρεώσεων» του δανειολήπτη προς την τράπεζα, η κυριότητα του ακινήτου επανέρχεται στον αρχικό ιδιοκτήτη. «Εναλλακτικά» εξετάζεται η δυνατότητα να περιέρχεται σε κρατικό οργανισμό το ακίνητο, προκειμένου να διενεργεί την πώληση - ενοικίαση.

Ετοιμάζονται δηλαδή να κάνουν «νοικάρηδες στα σπίτια τους» δεκάδες χιλιάδες που έχουν χρυσοπληρώσει ξανά και ξανά τις τράπεζες για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, με ένα ψίχουλο επιδόματος ενοικίου, της τάξης των μερικών ευρώ το μήνα, και φυσικά χωρίς καμία διασφάλιση για τη στέγασή τους και στο μέλλον.

Μαζικό φακέλωμα

Σε αυτό το πλαίσιο, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο βρίσκεται η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα προβλέπεται η «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», αναφορικά με τη διαχείριση των κάθε είδους οφειλών. Προωθείται δηλαδή η δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα αποτελεί τη βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι τράπεζες και οι άλλοι «ενδιαφερόμενοι», έχοντας στη διάθεσή τους το οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών.

Αυτή θα αφορά:

-- Τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ρυθμίσεων προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό καθώς βέβαια και για τη διαχείριση των οφειλών σε άλλους κρατικούς φορείς, όπως σε ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.

-- Τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια (π.χ. λεγόμενος νόμος Κατσέλη, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.).

-- Τον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ισχύει σήμερα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για το μαζικό φακέλωμα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, που με τη σειρά του αποτελεί τον προπομπό για τη νέα φουρνιά με τους εκβιασμούς, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

«Ζημιά» για το κεφάλαιο οι λαϊκές ανάγκες

Το ανελέητο κυνηγητό στα λαϊκά νοικοκυριά έχει βέβαια στόχο να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να τροφοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με φτηνά δάνεια στο νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και νέα πεδία κερδοφορίας στον τομέα της αγοραπωλησίας ακινήτων.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν η κυνική δήλωση Γεωργιάδη το περασμένο Σαββατοκύριακο πως «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία», όσο βέβαια και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, που μιλώντας στην αρχή της βδομάδας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, τόνισε πως «τα δημοσιονομικά είναι πλέον σε πολύ καλή βάση, το κύριο πρόβλημα τώρα βρίσκεται στα "κόκκινα" δάνεια, καθώς αποτελούν τη βασική αδυναμία της οικονομίας (...) Με τέτοια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιτελείται η βασική λειτουργία των τραπεζών», δηλαδή η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

Η στρατηγική αυτή έχει την απόλυτη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και πρώτα απ' όλα του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο διαμόρφωσε ως κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια το νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα αξιοποιεί η ΝΔ - όπως το χαρακτηρισμό ως «ιδιώνυμου» αδικήματος για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς - αλλά και σήμερα, από τη θέση της αντιπολίτευσης, βάζει πλάτη στους στόχους αυτούς.

Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «βγήκε στα κεραμίδια» για τις δηλώσεις Γεωργιάδη, λίγες μόλις μέρες αργότερα, στη συζήτηση στη Βουλή για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών», ο εισηγητής του (Χατζηγιαννάκης) υπογράμμισε ότι «λέμε ναι σε ένα εκλογικευμένο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των "κόκκινων" δανείων με βασικές προϋποθέσεις τη διαφάνεια, την αναπτυξιακή πρόνοια», αποτυπώνοντας την πλήρη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της ΝΔ σε έναν ακόμα «στρατηγικό στόχο» για την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ και αναφερόμενος μεταξύ άλλων στους «φιλόδοξους στόχους» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) κάτω από το 20% (σε σχέση με τη συνολική μάζα του τραπεζικού δανεισμού) μέχρι το τέλος του 2021, σημείωσε πως «ακόμη και αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το ποσοστό των ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών θα είναι πενταπλάσιο του υφιστάμενου μέσου όρου της ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέφερε την πρόταση της ΤτΕ και για νέα δέσμη μέτρων για να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια, «σε επόμενο στάδιο και αφού ο "Ηρακλής" (σ.σ. οι κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες ύψους αρχικά 12 δισ. ευρώ που θα φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα) αρχίσει να παράγει αποτελέσματα». Οπως είπε, «η ελληνική οικονομία πλέον ανακάμπτει, ενώ παράλληλα παρατηρείται αναδιάρθρωση υπέρ τομέων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό».


Α. Σ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μην καταθέσει η κυβέρνηση τη διαλυτική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Συζητήθηκε την Παρασκευή η Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Μαρίνου, βουλευτή του Κόμματος, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το απαράδεκτο σχέδιο κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης

Από το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση την απαράδεκτη τροπολογία για εκκαθάριση εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, που βάζει μπροστά το σχέδιο για πετσόκομμα των μισθών και των θέσεων εργασίας των 1.200 εργαζομένων, ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της εταιρείας. Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση της Ερώτησης, ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του Κόμματος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ανέδειξε το διαχρονικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για τη χώρα και τα λαϊκά συμφέροντα, στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

Οπως ανέφερε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης «γυρίζει από εδώ κι από κει και παραθέτει στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ που είναι αβάσιμα και υπηρετούν το στόχο της ιδιωτικοποίησης και το κλείσιμο της επιχείρησης. Κρύβετε πως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σχεδιασμένα υπονόμευσαν και απαξίωσαν την επιχείρηση.

Η ΔΕΗ είναι μέτοχος της ΛΑΡΚΟ και η ΛΑΡΚΟ πληρώνει το ρεύμα περισσότερο από άλλες ηλεκτροβόρες επιχειρήσεις. Η ΝΔ το 2006 διπλασίασε το τιμολόγιο. Την περίοδο 2005 - 2007 η ΛΑΡΚΟ καταγράφει πάνω από 400 εκατ. διαφυγόντα κέρδη, με ευθύνη της διοίκησης, που είχε διορίσει η ΝΔ. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη».

Υπενθύμισε ότι «το 2009 το κράτος, ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μπήκε εγγυητής σε δάνεια τα οποία έχει αποπληρώσει η ΛΑΡΚΟ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε το πρόστιμο των 136 εκατ. ευρώ».

«Οι ευθύνες των κυβερνήσεων - επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι διαχρονικές, είναι συνένοχες για τους δεκάδες νεκρούς από τα εργατικά ατυχήματα και είναι βρώμικη η συκοφαντική επίθεση κατά των εργαζομένων, που δουλεύουν σε αφάνταστα σκληρές συνθήκες.

Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος της στην ΕΕ, με 1.200 εργαζόμενους. Συνεπώς, μία λύση υπάρχει. Να στηριχτεί η ΛΑΡΚΟ οικονομικά και να συνεχίσει τη λειτουργία της, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, να τελειώσει το σκλαβοπάζαρο με τους εργολαβικούς, να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Καταλήγοντας, ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι «από αυτήν τη σκοπιά, το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση των μισθών των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης και καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει την αντεργατική τροπολογία που ετοιμάζει».

«Ακραία προβληματική επιχείρηση» που θα έπρεπε «να είχε κλείσει»

Ο υφυπουργός, τόσο στην πρωτολογία του όσο και στη δευτερολογία, απέφυγε συνειδητά να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στα στοιχεία και τις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ, δηλώνοντας προσχηματικά αναρμόδιος για θέματα Ενέργειας. Αντ' αυτού, αναμάσησε την κυβερνητική προπαγάνδα για τις ζημιές που καταγράφει η ΛΑΡΚΟ, τα χρέη της προς τη ΔΕΗ, το «τελεσίδικο», όπως είπε, πρόστιμο από την ΕΕ κ.ο.κ.

Προκαλώντας ανοιχτά τους εργαζόμενους της επιχείρησης και σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα τους, σημείωσε ότι «στη ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη διοχετευτεί τεράστια ποσά, τα οποία σε τελική ανάλυση τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, δηλαδή οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Δεν είναι από κάποιο "λεφτόδεντρο" που έρχονται, όπως όλοι ξέρουμε, τα χρήματα αυτά. Κάποιος άλλος τα πληρώνει».

Παρουσίασε την ιδιωτικοποίηση ως «τη μόνη ρεαλιστική, μοναδική λύση», γιατί θα «εισρεύσουν στην επιχείρηση ιδιωτικά κεφάλαια». Ανέφερε μάλιστα ότι «καταλαβαίνω ότι σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις. Αυτό είναι σεβαστό», όμως «η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα αρχής με την ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων (...). Η κυβέρνηση εξελέγη με τέτοιο πρόγραμμα και με αυτές τις αρχές. Αυτές είχαν τεθεί σε γνώση του ελληνικού λαού, άρα αυτά ψηφίστηκαν και αυτά εφαρμόζουμε».

Για να ενισχύσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, πρόσθεσε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι μία ακραία προβληματική επιχείρηση», ενώ δεν δίστασε να αξιοποιήσει ακόμα και τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», που φέρουν ατόφια τη σφραγίδα της διαλυτικής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης.

Ζητώντας λίγο πολύ οι εργαζόμενοι να πουν και «ευχαριστώ» για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση, είπε ότι «αν ήταν μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, θα είχε κλείσει και οι εργαζόμενοι θα είχαν υποστεί τις συνέπειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή στην πράξη ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν έχει κλείσει». Κατέληξε λέγοντας ότι «η επιχείρηση είναι στο χείλος του γκρεμού» και απέκλεισε οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση, λέγοντας: «Αλλεπάλληλες κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση. Συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές. Αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σήμερα το θέμα δίνοντας επιπλέον κρατικές ενισχύσεις. Αυτό αποκλείεται!».

«Μεθοδικά, σχεδιασμένα υπονομεύουν ένα μεγαθήριο στο χώρο του σιδηρονικελίου»

Σχολιάζοντας στη δευτερολογία του όσα είπε ο υφυπουργός, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων «και στη βάση αυτή απορρίπτουμε και καταδικάζουμε την επικείμενη κυβερνητική πρόταση για την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Γιατί δεν είναι μικρή υπόθεση να αναδείξουμε στην πράξη ότι η ΛΑΡΚΟ πληρώνει όλα τα χρόνια πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από αυτό το ποσοστό που πληρώνουν οι άλλες ηλεκτροβόρες επιχειρήσεις, ή ότι με ευθύνη της ΝΔ διπλασιάστηκε το τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα».

Επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά πως, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, είτε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεθοδικά, σχεδιασμένα προσπάθησαν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν ένα μεγαθήριο στο χώρο του σιδηρονικελίου, που είναι η ΛΑΡΚΟ. Επομένως, είναι θέμα πολιτικής και πολιτικής βούλησης». Χαρακτήρισε «διαλυτικό» το σχέδιο που ετοιμάζει τώρα η κυβέρνηση, καθώς «στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης, στο να πετάξει στο δρόμο 1.200 εργαζόμενους».

Οσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης περί της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επέβαλε πρόστιμο 136 εκατομμύρια ευρώ, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε: «Ξέρουμε, όμως, ότι την ίδια στιγμή η ΕΕ ενέκρινε σχέδιο χρηματοδότησης που αφορά επτά κράτη και κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων, όπου διέθεσε εκατομμύρια ευρώ. Εσείς οι ίδιοι, η κυβέρνηση της ΝΔ χρηματοδοτεί μονοπωλιακούς και άλλους ομίλους με τεράστια ποσά. Και στη βάση αυτή αναδεικνύουμε το αίτημα της άμεσης χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ, τη συνέχιση της λειτουργίας της, την πληρωμή των δεδουλευμένων και την εξασφάλιση των μισθών και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε άλλη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες τραγικές, που είναι σε βάρος αυτών των χιλιάδων οικογενειών των εργαζομένων, των εργαζομένων της Στερεάς Ελλάδας, συνολικά της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Αυτή είναι η δική σας ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που υπηρετεί μόνο ένα κριτήριο, το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους».

Κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση «να μην προχωρήσετε σε αυτό το διαλυτικό σχέδιο, να μη φέρετε την τροπολογία που ετοιμάζετε» και ανέφερε ότι «εμείς συμπαρατασσόμαστε με τις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν στην Αθήνα στις 25 Γενάρη και διατράνωσαν τη θέλησή τους να παραμείνει σε λειτουργία η ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας: "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενούς της"».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Την Τρίτη όλοι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα!

Στις 12 μ. η μεγάλη συγκέντρωση. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει με ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Φθιώτιδας

Από την τελευταία μαζική συνέλευση των εργαζομένων στη Λάρυμνα
Από την τελευταία μαζική συνέλευση των εργαζομένων στη Λάρυμνα
Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 11/2, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο ή εκποίηση της επιχείρησης. Τη μέρα εκείνη καλούν σωματεία από κάθε κλάδο, τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση που προετοιμάζουν στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Η απόφαση για την απεργία επικυρώθηκε στη συνέλευση που έγινε την περασμένη Τρίτη στην πύλη του εργοστασίου, η οποία διακρίθηκε για τη μαζικότατη συμμετοχή των εργατών και αποτελεί συνέχεια αγωνιστικών δράσεων που έχουν ξεδιπλωθεί τους τελευταίους μήνες στη ΛΑΡΚΟ.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια για τεμαχισμό, εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Τη μέρα της απεργίας καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, «τους δήμους, τα σχολεία, τα μαγαζιά να κλείσουν (...) Ως συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα στις 25 Γενάρη, σας καλούμε να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά όλοι μαζί τη μάχη, για να μην κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ, να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να συνεχίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την έκφραση αλληλεγγύης.

Είναι ξεκάθαρο. Από τη μια είναι τα σχέδιά τους και όλοι όσοι τα στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι υπουργοί μιλούν ανοιχτά και κάποιοι τους "χειροκροτούν", για να είμαστε πιο σαφείς, μας καλούν "να γίνουμε ρεαλιστές των πραγμάτων" (...) Από την άλλη είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Οσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή τους επάνω στα δίκαια αιτήματά τους που διατυπώνονται στο ψήφισμα», και που είναι αποτέλεσμα της μαζικής σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή 120 φορέων, των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 25 Γενάρη.

Στη συνέχεια, απαντώντας στη συκοφαντική και ψευδή προπαγάνδα της κυβέρνησης, που σκοπό έχει να «νομιμοποιήσει» τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, το Συνδικάτο αναδεικνύει πως μια βιομηχανία όπως η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος συνολικά του λαού, κάτι στο οποίο όμως στέκεται εμπόδιο ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, που ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις πάντα με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων, ενάντια στις ανάγκες του λαού.

Κινητοποίηση την Παρασκευή στην Αθήνα

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων για την προετοιμασία της απεργίας, τα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας προχώρησαν την Παρασκευή σε ολιγόωρη κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης στην Αθήνα, αποτρέποντας συνεδρίαση του ΔΣ της.

Εκφράζοντας για μια ακόμα φορά έμπρακτα τη στήριξη στον αγώνα τους, στην κινητοποίηση βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, της Ομοσπονδίας Λογιστών, του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Σωματείου Ενέργειας Αττικής, του Σωματείου Εργαζομένων Ακροάματος - Θεάματος, του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Ο Βύρων» κ.ά. Γεγονός που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, δόθηκε απάντηση στον πρόεδρο και στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, που αναπαρήγαγαν ουσιαστικά όλη την κυβερνητική προπαγάνδα με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων.

Μιλούσαν για τη ΛΑΡΚΟ σαν να είναι «κλινικά νεκρή» λέγοντας πως δική τους δουλειά «είναι να την κρατήσουμε ζωντανή μέχρι η κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία»! Πλάσαραν το παραμύθι της κυβέρνησης, που νοιάζεται τάχα να βρει μια «λύση» σε όφελος των εργαζομένων, ισχυριζόμενοι ότι ενώ η ΔΕΗ έχει πει ότι θα κατεβάσει τον διακόπτη λόγω οφειλών της ΛΑΡΚΟ και οι ίδιοι θα έπρεπε να ετοιμάζουν τις συνθήκες για ένα ασφαλές κλείσιμο της παραγωγής, πήραν εντολή από την κυβέρνηση να μην το κάνουν!

Ακόμα, ενώ δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν την τροπολογία που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, εξηγούσαν πώς θα γίνει η εκκαθάριση και είχαν το θράσος να μιλήσουν για μερικούς εργαζόμενους που περισσεύουν και είναι τεμπέληδες!

Μια μέρα πριν, και πάλι τα ΔΣ των σωματείων και του Συνδικάτου είχαν προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, στον οποίο επισήμαναν πως τα κυβερνητικά σχέδια έχουν επιπτώσεις που δεν περιορίζονται μόνο στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά αφορούν όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και σωματεία της δύναμής του, καθώς και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ