Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Την Τρίτη όλοι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα!

Στις 12 μ. η μεγάλη συγκέντρωση. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει με ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Φθιώτιδας

Από την τελευταία μαζική συνέλευση των εργαζομένων στη Λάρυμνα
Από την τελευταία μαζική συνέλευση των εργαζομένων στη Λάρυμνα
Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 11/2, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο ή εκποίηση της επιχείρησης. Τη μέρα εκείνη καλούν σωματεία από κάθε κλάδο, τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση που προετοιμάζουν στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Η απόφαση για την απεργία επικυρώθηκε στη συνέλευση που έγινε την περασμένη Τρίτη στην πύλη του εργοστασίου, η οποία διακρίθηκε για τη μαζικότατη συμμετοχή των εργατών και αποτελεί συνέχεια αγωνιστικών δράσεων που έχουν ξεδιπλωθεί τους τελευταίους μήνες στη ΛΑΡΚΟ.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια για τεμαχισμό, εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Τη μέρα της απεργίας καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, «τους δήμους, τα σχολεία, τα μαγαζιά να κλείσουν (...) Ως συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα στις 25 Γενάρη, σας καλούμε να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά όλοι μαζί τη μάχη, για να μην κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ, να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να συνεχίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την έκφραση αλληλεγγύης.

Είναι ξεκάθαρο. Από τη μια είναι τα σχέδιά τους και όλοι όσοι τα στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι υπουργοί μιλούν ανοιχτά και κάποιοι τους "χειροκροτούν", για να είμαστε πιο σαφείς, μας καλούν "να γίνουμε ρεαλιστές των πραγμάτων" (...) Από την άλλη είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Οσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή τους επάνω στα δίκαια αιτήματά τους που διατυπώνονται στο ψήφισμα», και που είναι αποτέλεσμα της μαζικής σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή 120 φορέων, των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 25 Γενάρη.

Στη συνέχεια, απαντώντας στη συκοφαντική και ψευδή προπαγάνδα της κυβέρνησης, που σκοπό έχει να «νομιμοποιήσει» τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, το Συνδικάτο αναδεικνύει πως μια βιομηχανία όπως η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος συνολικά του λαού, κάτι στο οποίο όμως στέκεται εμπόδιο ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, που ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις πάντα με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων, ενάντια στις ανάγκες του λαού.

Κινητοποίηση την Παρασκευή στην Αθήνα

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων για την προετοιμασία της απεργίας, τα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας προχώρησαν την Παρασκευή σε ολιγόωρη κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης στην Αθήνα, αποτρέποντας συνεδρίαση του ΔΣ της.

Εκφράζοντας για μια ακόμα φορά έμπρακτα τη στήριξη στον αγώνα τους, στην κινητοποίηση βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, της Ομοσπονδίας Λογιστών, του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Σωματείου Ενέργειας Αττικής, του Σωματείου Εργαζομένων Ακροάματος - Θεάματος, του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Ο Βύρων» κ.ά. Γεγονός που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, δόθηκε απάντηση στον πρόεδρο και στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, που αναπαρήγαγαν ουσιαστικά όλη την κυβερνητική προπαγάνδα με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων.

Μιλούσαν για τη ΛΑΡΚΟ σαν να είναι «κλινικά νεκρή» λέγοντας πως δική τους δουλειά «είναι να την κρατήσουμε ζωντανή μέχρι η κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία»! Πλάσαραν το παραμύθι της κυβέρνησης, που νοιάζεται τάχα να βρει μια «λύση» σε όφελος των εργαζομένων, ισχυριζόμενοι ότι ενώ η ΔΕΗ έχει πει ότι θα κατεβάσει τον διακόπτη λόγω οφειλών της ΛΑΡΚΟ και οι ίδιοι θα έπρεπε να ετοιμάζουν τις συνθήκες για ένα ασφαλές κλείσιμο της παραγωγής, πήραν εντολή από την κυβέρνηση να μην το κάνουν!

Ακόμα, ενώ δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν την τροπολογία που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, εξηγούσαν πώς θα γίνει η εκκαθάριση και είχαν το θράσος να μιλήσουν για μερικούς εργαζόμενους που περισσεύουν και είναι τεμπέληδες!

Μια μέρα πριν, και πάλι τα ΔΣ των σωματείων και του Συνδικάτου είχαν προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, στον οποίο επισήμαναν πως τα κυβερνητικά σχέδια έχουν επιπτώσεις που δεν περιορίζονται μόνο στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά αφορούν όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και σωματεία της δύναμής του, καθώς και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ