Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣ ΕΚΑ
Να εξασφαλίσουμε Συνέδριο με επίκεντρο τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων

Κάλεσμα στους αντιπροσώπους να πάρουν μαζικά μέρος στις εργασίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που πραγματοποιούνται το Σάββατο και την Κυριακή στο ΣΕΦ (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»), αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες του, απευθύνει η ΔΑΣ, ο συνδυασμός που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και από άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές.

«Κανείς αντιπρόσωπος να μη λείψει από τις εργασίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου. Με τη συμμετοχή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ένα γνήσιο εργατικό Συνέδριο, που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Που θα ασχοληθεί με την ενίσχυση των Συνδικάτων, αντιπαλεύοντας την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας», σημειώνει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της.

Στην πορεία προς το Συνέδριο η σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της για συνέδριο - παρωδία με διαδικασίες «fast track», χωρίς συζήτηση και αποφάσεις, προκειμένου να αλλοιώσει με νοθείες το συσχετισμό, να φέρει την εργοδοσία στις γραμμές της συνδικαλιστικής οργάνωσης και παράλληλα να «κόψει» αντιπροσώπους εκλεγμένους από πραγματικούς εργαζόμενους και σωματεία που αναπτύσσουν καθημερινή δράση.

Στην κατεύθυνση αυτή, λίγες μέρες πριν κλείσει το μητρώο του ΕΚΑ έφεραν τρία νέα σωματεία τα οποία έκαναν εκλογές την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο (!) με ψηφίσαντες πολλαπλάσιους από τον αριθμό των εργαζομένων στους χώρους τους. Αναψαν το «πράσινο φως» στους αντιπροσώπους από τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων», ένα σωματείο - σφραγίδα, χωρίς γραφεία, χωρίς καμία δράση, που λειτουργεί ως μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων και ανάμεσα στα στελέχη του φιγουράρουν επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Προσπάθησαν να δώσουν κάρτες αντιπροσώπων στο «σωματείο» εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις γραμμές του οποίου βρίσκονται δεκάδες εργοδότες, ενώ επιχείρησαν να αποκλείσουν αντιπρόσωπους από το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ένα κλαδικό σωματείο που έχει συμβάλει στην οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου και ιδιαίτερα των μεταναστών οι οποίοι δουλεύουν με όρους σύγχρονης σκλαβιάς σε φασονατζίδικα που βρίσκονται σε υπόγεια και πατάρια πολυκατοικιών.

Τρέχει να υπερασπιστεί τους εργοδότες η ΓΣΕΕ

Ο αποκλεισμός του «σωματείου» στις ασφαλιστικές εταιρείες από το Συνέδριο του ΕΚΑ έγινε μάλιστα αφορμή για νέα «αποκαλυπτήρια» του ρόλου της ΓΣΕΕ, η οποία έσπευσε να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στα μουλωχτά η διοίκησή του και εκδικάστηκαν την Παρασκευή.

Στο συγκεκριμένο «σωματείο», όπως αποκάλυψε η ΔΑΣ και κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, είναι μέλη και ψήφισαν στις αρχαιρεσίες του γύρω στους 100 επιχειρηματίες και εργοδότες, καθώς και δύο μέλη διοίκησης τράπεζας! Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας, Ζακ Καπουανό, παρέα με όλο το ΔΣ της επιχείρησής του. Ο ίδιος μάλιστα είναι εκλεγμένος στο ΔΣ του Συνδέσμου Μεσιτών Ασφαλίσεων και διαπραγματευόταν για λογαριασμό των εργοδοτών την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με σωματείο. Ο ιδιοκτήτης μεσιτικής εταιρείας και πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αγγελος Τέρνερ. Ασφαλιστές επιχειρηματίες από τα Χανιά που ήταν υποψήφιοι στο τοπικό Επιμελητήριο με το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Επιχειρηματίες». Ασφαλιστές επιχειρηματίες από τα Γιάννενα που κατέβαιναν στο τοπικό Επιμελητήριο με την παράταξη «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη».

«Είναι φανερό ότι με τέτοια άμεση παρέμβαση των εργοδοτών κανένας εργαζόμενος δεν είναι πραγματικά ελεύθερος να ασκήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του ν. 1264/82», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ.

Υπό το βάρος των αποκαλυπτικών στοιχείων που κατέθεσε η ΔΑΣ, η διοίκηση του εν λόγω «σωματείου» σε συνεννόηση με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ υποχρεώθηκε να τροποποιήσει το αίτημά της, ζητώντας να δοθούν κάρτες στους αντιπροσώπους του «σωματείου» προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του στο Συνέδριο, με το δικαστήριο να κάνει τελικά δεκτό εν μέρει το αίτημά τους, παραπέμποντας και αυτό στις διαδικασίες νομιμοποίησης που ακολουθεί το Συνέδριο.

Οσο για την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ υπογραμμίζει πως η στάση της επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά για ποιον υπάρχει και για ποιον δουλεύει. «Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα ετοιμάζουν απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στον νόμο - έκτρωμα Βρούτση/Κατρούγκαλου, η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, όπως την έχουν ονοματίσει οι εργαζόμενοι, καλεί σε ανοιχτή απεργοσπασία καλλιεργώντας ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι θετικό. Τέτοιοι είναι που αξίζουν τη γενική κατακραυγή και απαξίωση από την εργατική τάξη της χώρας», σχολιάζει.

Με τη Διακήρυξή της η ΔΑΣ απευθύνεται «σε κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλίστρια που αγωνιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που δεν συμβιβάζεται με τη μισοζωή και τη μισοδουλειά» και ιδιαίτερα «σε όσους βοήθησαν και υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, τη μάχη που έδωσαν τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα συνέδρια της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων», κόντρα στην απροσχημάτιστη, αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών στα συνδικάτα. Τους καλεί να ενισχύσουν αποφασιστικά το συνδυασμό της, κάνοντας «ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ