Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΛΙΒΥΗ
Συνέχεια μαχών, αποκλεισμών και διπλωματικών διαβουλεύσεων

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ενώ στη Λιβύη συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στη δοτή κυβέρνηση του Φαγιέζ Σάρατζ και τις δυνάμεις του λεγόμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ταυτόχρονα εξελίσσονται και διπλωματικά παζάρια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μεμονωμένων χωρών υποτίθεται για την ειρήνευση και την πολιτική διευθέτηση. Βεβαίως, οι ίδιες δυνάμεις που διέλυσαν, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο όνομα της «ελευθερίας», τη Λιβύη το 2011, εμφανίζονται τώρα ως ειρηνοποιοί.

Οπως και τότε, έτσι και τώρα, το διακύβευμα δεν είναι άλλο από τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της χώρας, το να βάλουν πιο γερά πόδι συνολικά στη Βόρεια Αφρική και το «παιχνίδι» που έχει ανοίξει συνολικά στη Μεσόγειο για αγωγούς, σφαίρες επιρροής, που μεταφράζεται σε τεράστια κέρδη για μονοπωλιακούς ομίλους.

Γι' αυτό και διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα συμφερόντων» τουλάχιστον για την ώρα, με τον Σάρατζ να στηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και πιο συγκαλυμμένα από την Ιταλία, και να αναγνωρίζεται από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, και τον Χάφταρ από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία και έμμεσα από τη Ρωσία.

Πιο ενεργό ρόλο στο παζάρι που διευρύνεται, θέλει να παίξει και η Γερμανία με βλέψεις συνολικά στην αφρικανική ήπειρο, που διοργάνωσε στις 19 Γενάρη τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, χωρίς να επιτευχθεί μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, αφού η κάθε αντιμαχόμενη πλευρά και οι υποστηρικτές τους συνέχισαν τον εξοπλισμό της.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ, στις 16 του μήνα διοργανώνεται σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Οπως φαίνεται, θα αξιοποιηθεί η 56η ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14 και 16.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκασάν Σαλάμε, συνέχισε μέσα στη βδομάδα στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη τις επαφές με τις λεγόμενες πενταμελείς επιτροπές στρατιωτικών από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ