ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις και παζάρια της Αγκυρας με ΝΑΤΟ και Ρωσία...

Τουρκικά άρματα μάχης μεταφέρονται στη Συρία

Copyright 2020 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης μεταφέρονται στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα Τουρκίας και Συρίας σε στρατηγικές περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με την πρώτη να επιχειρεί τη θωράκιση της θέσης των φιλότουρκων μισθοφόρων ώστε να εξασφαλίσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα. Η σύρραξη στην περιοχή περιπλέκεται επικίνδυνα καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν στην προσπάθειά της να «θωρακίσει» τη θέση της δεν διστάζει να ζητήσει ακόμη και τη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ, την ίδια περίοδο που συνεργάζεται ή και παζαρεύει με τη Ρωσία...

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως η χώρα του (μολονότι συνεχίζει, εδώ και αρκετές βδομάδες, να προωθεί στρατεύματα και σημαντικό πολεμικό υλικό στο συριακό έδαφος)... «υφίσταται επίθεση», προστατεύοντας τα νότια σύνορά της και κάνοντας «μια πολύ καλή δουλειά φιλοξενώντας πρόσφυγες». «Θέλουμε να μας πει πώς θα σταθεί δίπλα στην Τουρκία», είπε αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε... «άμεση εκεχειρία» στο Ιντλίμπ.

Και άλλοι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες

Η προσπάθεια της Αγκυρας να διατηρήσει στρατεύματα στο Ιντλίμπ ώστε να παζαρέψει για την «επόμενη μέρα» στη Συρία ό,τι καλύτερο μπορεί, συναντά εμπόδια. Και από τη μεριά του συριακού στρατού, οι επιθέσεις του οποίου είχαν ως αποτέλεσμα χτες το θάνατο τουλάχιστον πέντε Τούρκων στρατιωτών (πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αργότερα το βράδυ ανέφεραν οκτώ νεκρούς Τούρκους στρατιώτες) και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Οι επιθέσεις του συριακού στρατού δεν έγιναν απρόκλητα. Απάντησε σε βολές του τουρκικού στρατού και φιλότουρκων μισθοφόρων από τουρκικό φυλάκιο κοντά στη βάση Ταφτανάζ που έγιναν για να αποτρέψουν την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ.

Επίσης, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στους δύο γύρους συναντήσεων που είχαν το Σάββατο και χτες στην Αγκυρα Ρώσοι αξιωματούχοι με Τούρκους ομολόγους τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε ανάρτησή του στο «Τουίτερ» ανέφερε ότι, μετά τις νέες αιματηρές επιθέσεις σε βάρος Τούρκων στρατιωτών, «υπήρξαν άμεσα αντίποινα» αφού χτυπήθηκαν πάνω από 110 στόχοι του συριακού στρατού και «εξουδετερώθηκαν» 101 Σύροι στρατιώτες...

Το σχετικά «βαρύ βαρομετρικό» στις σχέσεις Αγκυρας - Μόσχας με επίκεντρο τις μάχες στο Ιντλίμπ καταγράφηκε σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που (σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία) κάλεσαν τη Μόσχα να παραμερίσει όσο ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει σε αντίποινα «δεκάδες θέσεις του συριακού στρατού». «Το καθεστώς, με την υποστήριξη της Ρωσίας, παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και τα σύμφωνα... Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ολες οι λύσεις είναι στο τραπέζι», φέρεται να δήλωσε Τούρκος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλέστηκαν διεθνή πρακτορεία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ» υποσχέθηκε αντίποινα απειλώντας ότι εάν δεν αποσυρθούν τα συριακά στρατεύματα έως το τέλος του μήνα «θα αναλάβουμε δράση». Πάντως, Τούρκοι αξιωματούχοι δεν απέκλειαν συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Ρωσίας.

Την Κυριακή ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως μέσα στην τελευταία βδομάδα κατάφερε να ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά, με έκταση πάνω από 600 τ. χλμ. «Ο γενναίος μας στρατός συνεχίζει τα ιερά καθήκοντα εκκαθάρισης όλης της Συρίας από την τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοινωθέν του συριακού στρατού. Το σκηνικό αντιφάσεων, συγκρούσεων και ρευστότητας συμπληρώνεται τις τελευταίες μέρες με το «ξαναζέσταμα» πληροφοριών περί «αποχώρησης» ή απόσυρσης μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Σήμερα η παλαιστινιακή πρόταση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου των ΗΠΑ για δήθεν «ειρηνευτική λύση» με κύριο στοιχείο τη θωράκιση της ισραηλινής κατοχής, τίθενται σήμερα το απόγευμα στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Γύρω στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας έχει προγραμματιστεί η ομιλία του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, που θα καταθέσει τις προτάσεις του.

Μερικές ώρες αργότερα, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν πως αποσύρθηκε το σχέδιο απόφασης κατά του σχεδίου των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, που προωθούσαν μέχρι την περασμένη βδομάδα στο ΣΑ Τυνησία και Ινδονησία, εξαιτίας ασφυκτικών πιέσεων που ασκήθηκαν όχι μόνο στην Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και σε άλλες χώρες (κυρίως μη μόνιμα μέλη) του 15μελούς ΣΑ. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η τυνησιακή κυβέρνηση προχώρησε στην απόλυση του Τυνήσιου πρέσβη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τυνήσιος διπλωμάτης ενέδωσε σε αμερικανικές πιέσεις αναφορικά με το σχέδιο απόφασης που προωθούσε η χώρα του, σε συνεργασία με την Ινδονησία, προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση στο ΣΑ. Η επίσημη δικαιολογία του τυνησιακού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης «αποπέμφθηκε αμιγώς για επαγγελματικούς λόγους, κακή επίδοση και έλλειψη συνεννόησης» με το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση της χώρας του...

Στο περιθώριο αυτών των διεργασιών στη Ν. Υόρκη, δεν έλειψαν οι νέες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με πρόσχημα αναίμακτη ρίψη ρουκέτας από τα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ισραηλινές βόμβες φέρεται πως έπληξαν χτες τα χαράματα «θέσεις της Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, δίχως να αναφερθούν άμεσα θύματα ή ζημιές.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αναδιάταξη στην αστική πολιτική σκηνή

Το Sinn Fein για πρώτη φορά πρώτο

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ιρλανδία το Σαββάτο (η τελική καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί) υπήρξε αναδιάταξη στο αστικό πολιτικό σκηνικό, καθώς την πρώτη θέση με 24,5% (είχε το 2016 13,8%) κατέλαβε το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης Sinn Fein, πρώην πολιτικό σκέλος του ΙRA (Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η συμμετοχή των 3,3 εκατομμυρίων του εκλογικού σώματος έφτασε στο 63%, ενώ σε ό,τι αφορά τα άλλα αστικά κόμματα, το νεοφιλελεύθερο Fine Gael του νυν πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ ήρθε τρίτο με 21,93% (είχε 25,5%) και δεύτερο ήρθε το άλλο δεξιό κόμμα, το Fianna Fail, με 22,89% (με 24,3%). Στην τέταρτη θέση είναι οι Πράσινοι με 7,1% (2,7%) και ακολουθούν το Εργατικό Κόμμα με 4,4% (6,4%), οι Σοσιαλδημοκράτες με 2,9%, το Κόμμα Αλληλεγγύη με 2,6% και διάφορα άλλα κόμματα με κάτω από 1%.

Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα, εκφράστηκαν δυσαρέσκεια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, με υποχώρηση όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, και ταυτόχρονα εγκλωβισμός στη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αφού δεν υπάρχει διαμορφωμένη ισχυρή επαναστατική πολιτική δύναμη που να δίνει την εναλλακτική της ρήξης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φουντώσει το παζάρι για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, με το Sinn Fein να προσπαθεί να κεφαλοποιήσει την άνοδό του. Βεβαίως το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της χώρας (πλειοψηφικό με μονοεδρικές και δεύτερη κατανομή με αναλογική) δείχνει ότι Fine Gael και Fianna Fail, που «κατέβαζαν» υποψηφίους παντού, θα εκλέξουν περισσότερους βουλευτές σε σχέση με το Sinn Fein, που «κατέβασε» υποψηφίους σε λιγότερες περιοχές.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπαρ Σαλέχι, δήλωσε χτες πως η δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί στις αρχές Γενάρη από τις ΗΠΑ «έχει εξασθενήσει» τον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στην ευρύτερη περιοχή. Οι δηλώσεις Σαλέχι έγιναν σε συνάντηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ανακοίνωσε χτες δίωξη σε βάρος τεσσάρων Κινέζων αξιωματικών για τη διαδικτυακή κλοπή προσωπικών δεδομένων 145.000.000 Αμερικανών τα οποία διατηρούσε σε αρχεία της η αμερικανική εταιρεία «Equifax» το 2017. Ο Μπαρ χαρακτήρισε την υπόθεση «μία από τις μεγαλύτερες πειρατείες δεδομένων στην Ιστορία», προειδοποιώντας την κινεζική κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να άρουν την ανωνυμία στο ίντερνετ και να βρουν «τους πειρατές που η χώρα σας αναπτύσσει τακτικά εναντίον μας».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Μακελειό σημειώθηκε σε εμπορικό κατάστημα στην πόλη Νακόν Ρατσασίμα της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, όπου ένας 34χρονος στρατιωτικός κλείστηκε κρατώντας πολλούς ομήρους και πυροβολώντας θανάσιμα 26 άτομα. Μετά από κινητοποίηση της αστυνομίας και του στρατού, ο δράστης εξουδετερώθηκε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κίνητρά του ήταν «προσωπικά» και είχαν σχέση με την αγοραπωλησία ενός σπιτιού, στην οποία θεώρησε ότι εξαπατήθηκε.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αντιδράσεις για κίνηση υπουργού

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε η επιλογή της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας, Ρασέλα Μιζράχι (από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE), να αναρτήσει, ενόψει των εκλογών της 12ης Απρίλη, στο υπουργικό κτίριο πινακίδα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αντί της προηγούμενης «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς φυσικά να διαφωνεί με την ουσία της Συμφωνίας, που στοχεύει στην ένταξη της χώρας στο ευρωατλαντικό μαντρί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε την ενέργεια της υπηρεσιακής υπουργού ως «κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος και των νόμων» ενώ ο υπουργός Νίκολα Ντιμιτρόφ κάλεσε την Μιζράχι να μη «δυναμιτίζει» το κλίμα και να αποσύρει αμέσως την πινακίδα από το υπουργείο.

Διάβημα προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έκανε χτες η ελληνική πρεσβεία.

«Εφυγε» ο Κουβανός στρατηγός Αμεϊχέιρας

ΑΒΑΝΑ.--

Πέθανε χτες σε ηλικία 88 ετών ο Κουβανός στρατηγός Εφιχένιο Αμεϊχέιρας. Ηταν ιστορικό στέλεχος της Κουβανικής Επανάστασης και βετεράνος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αλγερία και την Ανγκόλα. Του απονεμήθηκαν ο τίτλος του στρατηγού και ο τιμητικός τίτλος του Ηρωα της Δημοκρατίας της Κούβας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προανήγγειλε παραίτηση η Καρενμπάουερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές του 2021 και ως εκ τούτου θα αποχωρήσει και από την προεδρία του κόμματος. Η παραίτηση της Καρενμπάουερ έρχεται μετά την ανάδειξη του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ σε πρωθυπουργό της Θουριγγίας με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο και της εθνικιστικής (με νεοναζιστικές καταβολές) «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).

Η Καρεμπάουερ εξήγησε ότι «τμήμα της CDU έχει μια ακαθόριστη σχέση με την AfD», αλλά και με το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά», αν και η ίδια απορρίπτει τη συμμαχία και με τα δύο. Επίσης η παραίτησή της εντάσσεται στη συνολικότερη συζήτηση για το ποιος θα πρέπει να είναι υποψήφιος καγκελάριος, καθώς πολλοί Χριστιανοδημοκράτες αμφισβητούσαν το πρόσωπό της.

Οπως δήλωσε, θα παραμείνει αρχηγός μέχρι να διευκρινιστεί το ζήτημα του υποψήφιου καγκελάριου, συμπληρώνοντας πως αυτός πρέπει να είναι και αρχηγός του κόμματος. Ως χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών έθεσε το συνέδριο της CDU το Δεκέμβρη. Πάντως διευκρίνισε ότι η απόφασή της «δεν ήταν της στιγμής», μετά τις εξελίξεις στη Θουριγγία, αλλά ότι έχει ωριμάσει εδώ και καιρό.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε «λύπη αλλά και σεβασμό» για την απόφαση της Καρενμπάουερ, η οποία θα συνεχίσει να είναι υπουργός Αμυνας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, ο επόμενος υποψήφιος καγκελάριος δεν θα γίνει καγκελάριος». Στην εσωκομματική διαδικασία το 2018, ο νυν πρόεδρος της Βουλής δεν είχε υποστηρίξει την Καρενμπάουερ αλλά τον Φρίντριχ Μερτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ