Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αναδιάταξη στην αστική πολιτική σκηνή

Το Sinn Fein για πρώτη φορά πρώτο

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ιρλανδία το Σαββάτο (η τελική καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί) υπήρξε αναδιάταξη στο αστικό πολιτικό σκηνικό, καθώς την πρώτη θέση με 24,5% (είχε το 2016 13,8%) κατέλαβε το σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης Sinn Fein, πρώην πολιτικό σκέλος του ΙRA (Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η συμμετοχή των 3,3 εκατομμυρίων του εκλογικού σώματος έφτασε στο 63%, ενώ σε ό,τι αφορά τα άλλα αστικά κόμματα, το νεοφιλελεύθερο Fine Gael του νυν πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ ήρθε τρίτο με 21,93% (είχε 25,5%) και δεύτερο ήρθε το άλλο δεξιό κόμμα, το Fianna Fail, με 22,89% (με 24,3%). Στην τέταρτη θέση είναι οι Πράσινοι με 7,1% (2,7%) και ακολουθούν το Εργατικό Κόμμα με 4,4% (6,4%), οι Σοσιαλδημοκράτες με 2,9%, το Κόμμα Αλληλεγγύη με 2,6% και διάφορα άλλα κόμματα με κάτω από 1%.

Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα, εκφράστηκαν δυσαρέσκεια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, με υποχώρηση όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, και ταυτόχρονα εγκλωβισμός στη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αφού δεν υπάρχει διαμορφωμένη ισχυρή επαναστατική πολιτική δύναμη που να δίνει την εναλλακτική της ρήξης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φουντώσει το παζάρι για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, με το Sinn Fein να προσπαθεί να κεφαλοποιήσει την άνοδό του. Βεβαίως το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της χώρας (πλειοψηφικό με μονοεδρικές και δεύτερη κατανομή με αναλογική) δείχνει ότι Fine Gael και Fianna Fail, που «κατέβαζαν» υποψηφίους παντού, θα εκλέξουν περισσότερους βουλευτές σε σχέση με το Sinn Fein, που «κατέβασε» υποψηφίους σε λιγότερες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ