Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ότι μπορεί να επιταχυνθεί η μετάδοση

Μόνο με μάσκες η κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους στην Κίνα

Chinatopix

Μόνο με μάσκες η κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους στην Κίνα
ΓΕΝΕΥΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σημαντική παραμένει η ανησυχία από την επιδημία του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) που συνεχίζεται στην Κίνα, έχοντας προσβάλει πάνω από 40.000 άτομα. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση των κινεζικών αρχών, τα κρούσματα χτες είχαν φτάσει τα 40.171 στην ηπειρωτική Κίνα και τα θύματα τα 908.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε χτες ότι «η επιδημία στη Χουμπέι και τη Γουχάν παραμένει πολύ σοβαρή» και τάχτηκε υπέρ της «λήψης ισχυρότερων και αποφασιστικότερων μέτρων για τη ριζική εξάλειψη της δυναμικής της επιδημίας». Πάντως, στην Κίνα ξεκίνησε η σταδιακή επαναλειτουργία διαφόρων υπηρεσιών και εργοστασίων μετά από μερική άρση των περιορισμών για την εργασία και τα ταξίδια, που είχαν αποφασίσει οι αρχές. Οι εταιρείες διαχείρισης του μετρό και των αστικών λεωφορείων στο Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων και θα περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών κατά τις ώρες αιχμής, θα ενταθεί η απολύμανση κ.τ.λ. Ακόμα, το Γραφείο Εθνικού Λογιστικού Ελέγχου (ΝΑΟ) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημα λογιστικός έλεγχος για τη διάθεση κονδυλίων αλλά και για κοινωνικές δωρεές που θα συγκεντρωθούν για την πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κορονοϊού. Η διαδικασία λογιστικού ελέγχου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις επιτοκίων, αλλά και διάθεση έκτακτων κονδυλίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χτες ότι «υπάρχουν ανησυχητικά κρούσματα εξάπλωσης του 2019-nCoV από ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει» και ότι «ο εντοπισμός ενός μικρού αριθμού κρουσμάτων ενδέχεται να καταδεικνύει πιο εκτεταμένη εξάπλωση σε άλλες χώρες. Εν συντομία, ενδέχεται να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου...».

Την ίδια στιγμή, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με τη «SAIC Motor» εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο «FAW Group», μέχρι τις 17/2.

Στη Ρώμη, πάντως, ο πρόεδρος της ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων (Confindustria) Βιντσέντσο Μπότσια ζήτησε από την κυβέρνηση να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις με την Κίνα.

Μεθαύριο Πέμπτη θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ για να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του ιού. Σε πρόσφατη συνάντησή τους, οι υπουργοί Υγείας Γερμανίας και Γαλλίας συζήτησαν το ενδεχόμενο περιορισμών στην είσοδο προσώπων ή αυξημένων ελέγχων στα σύνορα, όπως αυτοί που αποφασίστηκαν στις ΗΠΑ.

Στην μάχη που δίνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Κίνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού και ελλείψει αυτήν τη στιγμή εμβολίου, χρησιμοποιούνται διάφορα αντιικά φάρμακα, που καταπολεμούν λοιμώξεις. Ενα από αυτά είναι και το Interferon alpha 2Β (IFNrec), αποτέλεσμα της προηγμένης κουβανέζικης βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για παραλλαγή της πρωτεΐνης ιντερφερόνη, που ήδη από τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιείται για την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων. Tο αντιικό αυτό φάρμακο, που παράγεται στη μεικτή κινεζο-κουβανική επιχείρηση «Changheber» στην επαρχία Τζιλίν, επιλέχτηκε μαζί με δεκάδες άλλα φάρμακα από την Επιτροπή Υγείας της Κίνας για να χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, αφού έχει δείξει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από τον ιό HIV (ΑIDS), ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ