Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΗΠΑ και ουκρανικές δυνάμεις υπονομεύουν τις συμφωνίες του Μινσκ

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «ανησυχία» της Ρωσίας ως προς την ουκρανική στάση για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία και την εκτίμηση ότι αυτή υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rossiskaya Gazeta».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, επανέλαβε πρόσφατα τις απειλές πως η Ουκρανία θα εξετάσει «εναλλακτική λύση» σε περίπτωση που «δεν ληφθούν θετικά βήματα» για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. «Ποιες εναλλακτικές λύσεις; Αυτές που οι Αμερικανοί και οι αρχές του Κιέβου - με την υποστήριξη των ΗΠΑ - προωθούν με ενθουσιασμό: Πρώτα έλεγχος των (ουκρανορωσικών) συνόρων και μετά όλα θα είναι καλά», δηλαδή θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς.

Ο Λαβρόφ είπε πως η Ουκρανία αρνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) «να βάλει στο χαρτί» συγκεκριμένο σχέδιο για αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής με την ανατολική Ουκρανία «επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ, δεν θέλουν να υπάρχει ασφάλεια και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής».

«Προφανώς, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρηθεί η σύγκρουση σε ελεγχόμενη κατάσταση, αν ληφθούν υπόψη τα σχέδια των ΗΠΑ για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Πάντως, αναγνώρισε ως «θετικό» ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχει δείξει «πολιτική βούληση» για «διευθέτηση» της σύγκρουσης και «πολύ σημαντικό» ότι η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» αποφάσισε να συνεχιστεί η απεμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων και να κατοχυρωθεί το ειδικό καθεστώτος του Ντονμπάς στην ουκρανική νομοθεσία.

Στο μεταξύ, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε πως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άφησε στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, μια «φρικτή κληρονομιά στις σχέσεις με τη Ρωσία», η οποία «εξακολουθεί να έχει κάποια επίδραση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ