ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
Απέναντι στη «νομιμοποίηση» των οργίων νοθείας και της απροκάλυπτης παρέμβασης της εργοδοσίας στα συνδικάτα

Οι εξπρές διαδικασίες του «συνεδρίου» - παρωδία που στήνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, με έναρξη και ολοκλήρωση την ίδια μέρα, είναι κομμένες και ραμμένες στις επιδιώξεις της.

Οι εργατοπατέρες δεν θέλουν προφανώς να γίνει καμία συζήτηση για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, δεν θέλουν με τίποτα να αναδειχθεί ο ρόλος τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της επίθεσης της εργοδοσίας.

Ακόμα περισσότερο, θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο να τεθούν στο Σώμα των αντιπροσώπων οι τεκμηριωμένες καταγγελίες για την προσπάθειά τους να νομιμοποιήσουν τα όργια νοθείας που χρησιμοποιούν, όπως και την παρουσία εργοδοτών και μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων στις γραμμές «σωματείων» - μηχανισμών.

Στην προσπάθειά τους αυτή, η οποία αποσκοπεί στη διατήρησή τους στις καρέκλες τους για να εξακολουθούν να παίζουν τον ίδιο αντεργατικό ρόλο, έχουν πλέον κουρελιάσει τις προβλέψεις και τις διατάξεις του ίδιου του καταστατικού της Συνομοσπονδίας. Για παράδειγμα, οι περιπτώσεις των αντιπροσώπων για τους οποίους υπάρχουν ενστάσεις, με βάση το καταστατικό, παραπέμπονται στην επιτροπή ελέγχου πληρεξουσίων που αναδεικνύεται από το συνέδριο. Η επιτροπή αυτή «προτείνει προς το Πανελλαδικό Συνέδριο και εκείνο αποφασίζει τελεσίδικα, για τη συμμετοχή των πιο πάνω αντιπροσώπων το αργότερο μέχρι το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου». Ομως, τα παραπάνω η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ τα έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια: Ούτε η Εκτελεστική Επιτροπή έχει ελέγξει τα έγγραφα νομιμοποίησης των αντιπροσώπων ούτε χρονοδιάγραμμα των εργασιών έχει κοινοποιηθεί, ενώ για πρώτη φορά το τέλος της πρώτης μέρας συμπίπτει... με το τέλος του «συνεδρίου»!

«Αντιπρόσωποι» - εργοδότες και «σωματεία» - μαριονέτες

Από τις δεκάδες περιπτώσεις που έχουν επανειλημμένα καταγγείλει συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, οι οποίες περιλαμβάνονται εκ νέου σε εξώδικο που κοινοποίησαν την Παρασκευή στη ΓΣΕΕ, ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές για τους «αντιπροσώπους» με τους οποίους η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιδιώκει να κάνει «συνέδριο» - παρωδία...

Μεταξύ των εργοδοτών που παρουσιάζονται ως «αντιπρόσωποι» των εργαζομένων ξεχωρίζει, βέβαια, η γνωστή περίπτωση του Δ. Καραγεωργόπουλου, ο οποίος φέροντας την εργοδοτική ιδιότητα έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος - με ειδική μάλιστα προς αυτόν εξουσιοδότηση για πρόσληψη και απόλυση εργαζομένων - της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΓΚΕΪΜΙΝΓΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία έχει πλήθος εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εκτός από την εργοδοτική του ιδιότητα, εμφανίζεται να είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος σε δύο Ομοσπονδίες, στην Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών (ΟΣΕΤΥΠ), μέσω του Σωματείου Εργαζομένων Καζίνο Ρίου, και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) μέσω σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πατρών ''Η Ενωσις''», παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου 1264/1982.

Οι περιπτώσεις «αντιπροσώπων» που δεν είναι εργαζόμενοι δεν σταματούν εδώ:

-- Την εργοδοτική ιδιότητα φέρουν δύο από τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ), ενώ στις αρχαιρεσίες των σωματείων - μελών της είναι εκτεταμένες η απευθείας συμμετοχή και η ανάμειξη εργοδοτών, μελών ΔΣ εταιρειών, διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων Επιμελητηρίων! Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα είναι ή έχουν διατελέσει και μέλη διοικήσεων εργοδοτικών φορέων, ενώ τώρα «βαφτίζονται» «αντιπρόσωποι» των εργαζομένων. Στους εκλογικούς καταλόγους των σωματείων της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας υπάρχουν δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες.

-- Ο αντιπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου Εμ. Κοκολάκης ασκεί την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας (είναι ιδιοκτήτης πούλμαν).

-- Ενας από τους αντιπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, και συγκεκριμένα ο Γ. Βουλγαράκης, είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Αναπτυξιακή Κιλκίς ΑΕ».

Ανάμεσα στους «αντιπροσώπους» υπάρχουν και εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν στον ιδιωτικό, αλλά στον δημόσιο τομέα:

Ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) Αν. Στοϊμενίδης εκλέχτηκε ενώ εργαζόταν ως υπάλληλος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και ήταν μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, δηλαδή Συλλόγου ο οποίος είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ.

Αντίστοιχα, ο αντιπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Διδυμότειχου Δ. Πετράκογλου είναι μόνιμος υπάλληλος του δήμου Διδυμότειχου.

«Σωματεία» - φαντάσματα και διάτρητες διαδικασίες

Δεκάδες είναι επίσης οι περιπτώσεις αντιπροσώπων που έχουν αναδειχθεί μέσα από διαδικασίες στις οποίες οι παρατυπίες και οι νοθείες «βγάζουν μάτι», μέσα από «σωματεία» - φαντάσματα.

Μεταξύ άλλων:

-- Το Σωματείο Ψύξης - Διαλογής - Κονσερβοποιίας «Ο Αγώνας», που εκλέγει αντιπροσώπους για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, φέρεται να έχει κάνει εκλογές με τη συμμετοχή 3.525 εργαζομένων. Από τους χιλιάδες αυτούς, στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας δεν έχει υπογράψει ούτε ένας, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις αναγράφεται ο αριθμός δελτίου ταυτότητας. Ενδεικτικό για το πόσο πλαστός είναι ο αριθμός των ψηφισάντων είναι και το γεγονός ότι το εν λόγω σωματείο εξέλεξε μόλις οκτώ αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο, αντί για 117 (!), όπως θα έπρεπε με βάση τον υποτιθέμενο αριθμό ψηφισάντων του.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κιλκίς, το δεύτερο σε δύναμη στο Εργατικό Κέντρο, φέρεται να πραγματοποίησε αρχαιρεσίες με 368 ψηφίσαντες, εκλέγοντας 12 αντιπροσώπους, ενώ η κατάσταση ψηφισάντων περιλαμβάνει μόνο 60 ψηφίσαντα μέλη.

-- Για τα 16 από τα 29 σωματεία στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η συνολική δύναμη των οποίων μάλιστα προσεγγίζει το 91% του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων στα πρωτοβάθμια σωματεία του Εργατικού Κέντρου, δεν υπάρχουν κατατεθειμένα πρακτικά αρχαιρεσιών για τις εκλογές που φέρεται να πραγματοποίησαν.

-- Τρεις τακτικούς και τρεις αναπληρωματικούς αντιπροσώπους υποτίθεται ότι έχει εκλέξει το «Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας». Το συγκεκριμένο Εργατικό Κέντρο διαλύθηκε στις 6/11/2016, με απόφαση των εργοδοτικών συνδικαλιστών της πλειοψηφίας, που ελέγχονταν για τη διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών. Στη συνέχεια ιδρύθηκε εκ νέου, με διαφορετικό ΑΦΜ ασφαλώς, από 19 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ομως, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ιδρυτική πράξη, η ορισθείσα προσωρινή διοίκηση και το καταστατικό της υπό ίδρυση οργάνωσης υπογράφονται από τους νομίμως εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους αυτών των 19 σωματείων. Επιπλέον, οι 21 από τις 27 συνδικαλιστικές οργανώσεις - μέλη του, οι οποίες εκπροσωπούν το 87% των συνολικά ψηφισάντων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, δεν πραγματοποίησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο ούτε έλαβαν απόφαση για την εκπροσώπησή τους στη ΓΣΕΕ μέσα από αυτό.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ενώ η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις παραπάνω πρακτικές του «Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας», δεν έχει εγγράψει στη δύναμή της το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, παρά τα επανειλημμένα σχετικά αιτήματά του, και δεν έχει κάνει δεκτό τον νόμιμα εκλεγμένο αντιπρόσωπό του, κάτι που επίσης ζητά η ΔΑΣ με το εξώδικό της.

Η ΔΑΣ ζητά επίσης τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), καθώς δεν εκλέγονται σύμφωνα με το σύστημα της απλής αναλογικής, κατά παράβαση του νόμου 1264/1982.


Συνάντηση συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας με εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Το πρωί της Παρασκευής 21/2, συνδικαλιστική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γιώργο Πέρρο, Γιάννη Τασιούλα, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, και Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του νόμου και του καταστατικού της Συνομοσπονδίας από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που αποσκοπεί στη συμμετοχή νόθων αντιπροσώπων και εργοδοτών στο Συνέδριο.

Επίσης, κατέθεσε στον εισαγγελέα την πολυσέλιδη εξώδικη δήλωση - ένσταση είκοσι (20) Ομοσπονδιών και Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων και εξήντα ενός (61) αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι επισημαίνουν τόσο τις παραβιάσεις όσων προβλέπει το καταστατικό της ΓΣΕΕ για το Συνέδριο και τη διεξαγωγή του, όσο και τις περιπτώσεις δεκάδων αντιπροσώπων που δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου, άλλοι γιατί έχουν την ιδιότητα του εργοδότη, του δημοσίου υπαλλήλου, του ελεύθερου επαγγελματία, και άλλοι γιατί έχουν εκλεγεί με νόθες και παράτυπες διαδικασίες.

Τέλος, οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι το Συνέδριο πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή των πραγματικών εκπροσώπων των εργαζομένων, που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν δημοκρατικά και ελεύθερα για το σύνολο των ζητημάτων που τους αφορούν, χωρίς την παρουσία εργοδοτών τους οποίους η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «βαφτίζει» εργαζόμενους.

  • Αντιπροσωπεία συνδικάτων και εκλεγμένων αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλο, το Σάββατο 22/2, στις 15.00, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στο Καβούρι Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διεκδικώντας την πραγματοποίηση αληθινού εργατικού συνεδρίου, απέναντι στις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ