ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους με κινητοποίηση στο Εφετείο Αθηνών

Γενικές Συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων μεθαύριο Πέμπτη

Σε μαζική συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις και συνελεύσεις καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Σε μαζική συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις και συνελεύσεις καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Σε κινητοποίηση στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα συζητηθεί ο διορισμός του ειδικού εκκαθαριστή, προχωρούν σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ. τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τα οποία παράλληλα προετοιμάζονται για Γενικές Συνελεύσεις την Πέμπτη 27/2, προκειμένου να αποφασίσουν τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση (αντιπροσωπεία εργαζομένων από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα θα αναχωρήσει με λεωφορεία για την Αθήνα), ενώ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, στις 9 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον», στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

«Αυτή η Γενική Συνέλευση δεν είναι όπως όλες οι άλλες. Είναι σταθμός, είναι κινητοποίηση, είναι δείκτης συσπείρωσης, είναι μήνυμα αντίστασης προς την κυβέρνηση, τη διοίκηση, τον εκκαθαριστή και όλους αυτούς που θέλουν να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ», τονίζει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο Μετάλλου, προσθέτοντας ότι η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ θα αποτελέσει πρόκριμα για την κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής ενάντια σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Επισημαίνει ότι η τροπολογία επιβάλλει 40% - 45% μείωση στις καθαρές αποδοχές. Απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον ειδικό διαχειριστή - εκκαθαριστή για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί τη ΛΑΡΚΟ. Η μόνη του υποχρέωση είναι να πραγματοποιήσει δύο διαγωνισμούς και να την εκποιήσει χωρίς εργαζόμενους. Αν αυτοί οι διαγωνισμοί είναι άκαρποι (με βάση την εμπειρία, θα είναι), θα την οδηγήσει σε πτώχευση, θα πουληθεί κομματιαστά και οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο χωρίς αποζημίωση.

Να δώσουμε συνέχεια με νέα δυναμική και ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη

Με αυτά ως δεδομένα, το Συνδικάτο καλεί «στη Γενική Συνέλευση να κουβεντιάσουμε νηφάλια, να κάνουμε προτάσεις ώστε συλλογικά να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα ισχυροποιήσουν και θα δώσουν νέα δυναμική στον αγώνα μας, θα τον κάνουν να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα. Να βγουν επιτροπές: Αγώνα, μετακίνησης, ενημέρωσης των εργαζομένων κ.ά. (...) Θα πρέπει να αποφασιστεί ο σχεδιασμός των επόμενων αγωνιστικών σταθμών. Θα πρέπει να ετοιμαστούμε για τα χτυπήματα που θα μας δώσουν, γιατί θα είναι σκληρά. Και περικοπές θα επιχειρήσουν να κάνουν, και απολύσεις, και τρομοκρατία θα εξαπολύσουν. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, δεν θα αντέξουμε.

Η κυβέρνηση θα οξύνει την επίθεση απέναντί μας. Δεν δίνει μία μάχη που επιδιώκει απλά να ιδιωτικοποιήσει μία επιχείρηση. Δίνει μία μάχη για να ανοίξει το δρόμο, να ανοίξει την επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας. Σε αυτή τη μάχη δεν είναι μόνη της. Εχει μαζί της όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ΕΕ, που κατεύθυνση έχει να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να κάνουν πλιάτσικο στον ορυκτό μας πλούτο.

Εμείς, από την άλλη, επίσης δεν είμαστε μόνοι μας. Εχουμε την ανεξάντλητη δυνατότητα να συσπειρώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον αγώνα που δίνουμε και να τους σταματήσουμε. Αυτό απαιτεί τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη δράση, τη δημιουργία επιτροπών, την πρωτοβουλία πολύμορφων δραστηριοτήτων από τους ίδιους τους εργαζόμενους».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ούτε λέξη για τα δικαιώματα των εργαζομένων της «Thomas Cook»

«Νίπτει τας χείρας της» σε Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Ούτε λέξη για τα δικαιώματα των εργαζομένων της «Thomas Cook» δεν περιλαμβάνει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γραπτή Ερώτηση με την οποία η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε ζητήσει την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

«Η ΕΕ νίπτει τας χείρας της για τους εργαζόμενους της "Thomas Cook"», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

«Παρότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις που αφορούν σχέδια αναδιάρθρωσης, παροτρύνει τις εταιρείες να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές αναδιάρθρωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, N. Schmit, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Πίσω από τη γνωστή τακτική «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» για τους εργαζόμενους και τους υπαινιγμούς περί... αναρμοδιότητας, κρύβεται το «επιβαρυντικό για εργαζόμενους κι επιβάτες νομοθετικό πλαίσιο» που «βασίζεται σε δικές της αντιδραστικές Οδηγίες», σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «οι ευρωπαϊκές Οδηγίες 2002/14/ΕΚ, 98/59/ΕΚ, 2008/94/ΕΚ και 2001/23/ΕΚ που πέρασαν στην ελληνική νομοθεσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντάς τες απείραχτες ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους αλλά στην ουσία δίνουν το ελεύθερο στους μονοπωλιακούς ομίλους να τους απολύουν εν μία νυκτί».

«Αναφερόμενη σε "σχέδια αναδιάρθρωσης", η Επιτροπή στην ουσία παραπέμπει στην εξαγορά τμημάτων του τουριστικού ομίλου από άλλα μεγαθήρια, αποκρύπτοντας ότι και στις περιπτώσεις εξαγοράς επωνυμίας ή και υποδομών η υποχρέωση να επαναπροσληφθούν μερικοί εργαζόμενοι είναι μόνο για ένα έτος, ενώ αρκετοί παραμένουν απολυμένοι χωρίς επιδόματα ανεργίας και χωρίς εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους», αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, «η κυβέρνηση της ΝΔ με τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της στην Ελλάδα πήρε μέτρα μόνο για τη διασφάλιση των κερδών των ξενοδοχειακών ομίλων, χωρίς κάποια φροντίδα ή μέριμνα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που πλήγηκαν, βασιζόμενη πάντα στο ευρωενωσιακό δίκαιο».

«"Νόμος είναι το κέρδος", απαντά η Επιτροπή, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση. Η "ορθή πρακτική" που επικαλείται η Κομισιόν είναι για τα μονοπώλια και τους μετόχους τους προκειμένου να διασώσουν τα κέρδη τους, είναι να απολύουν χωρίς περιορισμούς τους εργαζόμενους και να κινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις, κλείνοντας επιχειρήσεις και πληρώνοντας ελάχιστα σε αποζημιώσεις», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και καταλήγει: «Η ΕΕ είναι των μονοπωλίων, των καπιταλιστών και απέναντι στους εργαζόμενους. Φροντίζουν να το δείχνουν με κάθε τρόπο!».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύσκεψη με εργαζόμενες και σωματεία στην Εκπαίδευση

Σύσκεψη με εργαζόμενες στην Εκπαίδευση, με επίκεντρο τις συνέπειες των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, οργάνωσε την Κυριακή στα γραφεία της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η πρωτοβουλία της ΟΓΕ, με αφορμή την 8η Μάρτη και στο πλαίσιο της καμπάνιας της με σύνθημα «Λάστιχο ωράρια - λάστιχο ζωή», δίνει συνέχεια στην περσινή κοινή δράση με σωματεία στην Αττική για τα δικαιώματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.

Στη σύσκεψη πήραν μέρες εργαζόμενες από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Κερατσινίου - Πειραιά «Ν. Πλουμπίδης», «Αθηνά», από τις ΕΛΜΕ Καλλιθέας, Πειραιά, Β' Δυτικής Αττικής, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, γυναίκες από συλλόγους της ΟΓΕ, καθώς και φοιτήτριες Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Στην εισηγητική ομιλία, η Εύη Κοντόρα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, σκιαγράφησε τις επιπτώσεις των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, με τις οποίες δουλεύουν χιλιάδες αναπληρώτριες, στα δικαιώματά τους στη δουλειά, στην Ασφάλιση, στη μητρότητα. Υπογράμμισε ότι η δράση που έχει αναπτυχθεί πρέπει να συνεχιστεί, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη ανάμεσα σε γυναίκες εκπαιδευτικούς και μητέρες, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και μοιράζονται την ίδια αγωνία για την εκπαίδευση των παιδιών και μαθητών τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συντονιστούν τα βήματα και η δράση των εκπαιδευτικών και της ΟΓΕ, με βάση τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία, με μέτρα προστασίας της μητρότητας, αλλά και με τη διεκδίκηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, κάλεσε τις εκπαιδευτικούς, τα σωματεία και τους συλλόγους τους να συζητήσουν στη βάση του ψηφίσματος που έχουν υιοθετήσει δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα. Παράλληλα, η ΟΓΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών προσανατολίζονται σε κοινή αγωνιστική πρωτοβουλία για τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τις εργαζόμενες στον κλάδο.

Ο προβληματισμός δεν περιορίστηκε στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά επεκτάθηκε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στην ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να ανοίγουν τη συζήτηση με τους μαθητές μέσα στην τάξη, να φωτίζουν το γεγονός πως η ισοτιμία στη ζωή δεν εξασφαλίζεται με την ισότητα απέναντι στο νόμο. Την ανάγκη παρέμβασης για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και των μικρών μαθητών στα κέντρα μελέτης τόνισε το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, επισημαίνοντας τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει η ΟΓΕ σε μια τέτοια προσπάθεια, ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας με τις μητέρες.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ανακλήθηκε η απόλυση απεργού μετά από αγωνιστική παρέμβαση

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου, ο οποίος απολύθηκε μετά τη συμμετοχή του στην απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, διεκδίκησε και πέτυχε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με κινητοποίηση στην εργοδοσία το περασμένο Σάββατο.

Από νωρίς το πρωί το σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας έκαναν εξόρμηση στο χώρο δουλειάς του εργαζόμενου, μοιράζοντας την καταγγελία τους και ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, ενώ αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την εργοδοσία, ζητώντας να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση. Κάτω από την πίεση της παρέμβασης η εργοδοσία ανακάλεσε την απόλυση, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να επιστρέψει χτες στη θέση του.

«Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την τεράστια δύναμη που έχουμε οι εργαζόμενοι, όταν διεκδικούμε οργανωμένα και ταξικά προσανατολισμένα, με έμπρακτη αλληλεγγύη ο συνάδελφος στον συνάδελφο», τονίζει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καταγγέλλει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων της ΕΡΤ

Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων της ΕΡΤ, η οποία εκφράζεται και με τη δίωξη του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, με το πρόσχημα της «παράνομης» λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΡΤopen, που στην πραγματικότητα αποτέλεσε επιμέρους έκφραση της αγωνιστικής δράσης των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης, για την οποία επισημαίνει ότι «αποτελεί τμήμα της συνολικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει - με πλειάδα αντεργατικών νόμων και διατάξεων - όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα της απεργίας, για τη χειραγώγηση των συνδικάτων και τον περιορισμό, με την καταστολή, των διαδηλώσεων».

Στο μεταξύ, χτες, μέρα εκδίκασης της δίωξης, έγινε συγκέντρωση εργαζομένων και συνδικαλιστών έξω από τα δικαστήρια. Η δίκη σε βάρος του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ αναβλήθηκε για τις 21 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ