Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ούτε λέξη για τα δικαιώματα των εργαζομένων της «Thomas Cook»

«Νίπτει τας χείρας της» σε Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Ούτε λέξη για τα δικαιώματα των εργαζομένων της «Thomas Cook» δεν περιλαμβάνει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γραπτή Ερώτηση με την οποία η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε ζητήσει την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

«Η ΕΕ νίπτει τας χείρας της για τους εργαζόμενους της "Thomas Cook"», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

«Παρότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις που αφορούν σχέδια αναδιάρθρωσης, παροτρύνει τις εταιρείες να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές αναδιάρθρωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, N. Schmit, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Πίσω από τη γνωστή τακτική «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» για τους εργαζόμενους και τους υπαινιγμούς περί... αναρμοδιότητας, κρύβεται το «επιβαρυντικό για εργαζόμενους κι επιβάτες νομοθετικό πλαίσιο» που «βασίζεται σε δικές της αντιδραστικές Οδηγίες», σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «οι ευρωπαϊκές Οδηγίες 2002/14/ΕΚ, 98/59/ΕΚ, 2008/94/ΕΚ και 2001/23/ΕΚ που πέρασαν στην ελληνική νομοθεσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντάς τες απείραχτες ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους αλλά στην ουσία δίνουν το ελεύθερο στους μονοπωλιακούς ομίλους να τους απολύουν εν μία νυκτί».

«Αναφερόμενη σε "σχέδια αναδιάρθρωσης", η Επιτροπή στην ουσία παραπέμπει στην εξαγορά τμημάτων του τουριστικού ομίλου από άλλα μεγαθήρια, αποκρύπτοντας ότι και στις περιπτώσεις εξαγοράς επωνυμίας ή και υποδομών η υποχρέωση να επαναπροσληφθούν μερικοί εργαζόμενοι είναι μόνο για ένα έτος, ενώ αρκετοί παραμένουν απολυμένοι χωρίς επιδόματα ανεργίας και χωρίς εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους», αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, «η κυβέρνηση της ΝΔ με τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της στην Ελλάδα πήρε μέτρα μόνο για τη διασφάλιση των κερδών των ξενοδοχειακών ομίλων, χωρίς κάποια φροντίδα ή μέριμνα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που πλήγηκαν, βασιζόμενη πάντα στο ευρωενωσιακό δίκαιο».

«"Νόμος είναι το κέρδος", απαντά η Επιτροπή, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση. Η "ορθή πρακτική" που επικαλείται η Κομισιόν είναι για τα μονοπώλια και τους μετόχους τους προκειμένου να διασώσουν τα κέρδη τους, είναι να απολύουν χωρίς περιορισμούς τους εργαζόμενους και να κινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις, κλείνοντας επιχειρήσεις και πληρώνοντας ελάχιστα σε αποζημιώσεις», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και καταλήγει: «Η ΕΕ είναι των μονοπωλίων, των καπιταλιστών και απέναντι στους εργαζόμενους. Φροντίζουν να το δείχνουν με κάθε τρόπο!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ