Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Εκρηκτικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους

Περιοδεία στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των νοσοκομείων, η οποία οδηγεί σε αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και σε ταυτόχρονη παραβίαση ακόμη και των στοιχειωδέστερων εργατικών δικαιωμάτων, καθώς και σε μισθούς - πείνας.

Οπως αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση, η πολιτική αυτή οδηγεί εκατοντάδες καρκινοπαθείς, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, να περιμένουν στη λίστα αναμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νόσο, που ο χρόνος διάγνωσης και θεραπείας της σχετίζεται με την ίδια τη ζωή των ασθενών.

Παράλληλα αυξάνονται συνεχώς οι ελλείψεις φαρμάκων, υλικών - ακόμα και των πιο στοιχειωδών, όπως γάντια, γάζες, γαστροστομίες, βρογχοσκόπια κ.ο.κ. - αλλά και εξοπλισμού, με χαρακτηριστική περίπτωση την έλλειψη Μαγνητικού Τομογράφου, την ακτινοθεραπεία, όπου υπάρχουν μόλις 2 γραμμικοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων έχει κλείσει 17ετία (με το όριο ζωής να είναι 15 έτη). Πράγμα απαράδεκτο για ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, που χρειάζεται να κάνει διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας των καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να συγκεντρώσουν εξετάσεις και να συμπληρώσουν τη θεραπεία τους, αλλά και να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Γι' αυτό, εξάλλου, την ώρα που τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων μαραζώνουν, τα ιδιωτικά κέντρα «ανθίζουν» και εξοπλίζονται με μηχανήματα νέας τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, οι συμπτύξεις κλινικών με διαφορετικά αντικείμενα, με διαφορετικές απαιτήσεις, από αλλότριες ειδικότητες γιατρών, που καλούν τους νοσηλευτές να ανταποκριθούν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, δημιουργούν επίπονες συνθήκες για τους υγειονομικούς, ενώ στον επισιτισμό και την καθαριότητα του νοσοκομείου οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι και η πλειοψηφία εργολαβικοί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τη συστηματική προσπάθεια συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν Υγείας, τη στιγμή που υπάρχει αύξηση του πληθυσμού που νοσεί, ενώ στάθηκε στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στην Υγεία και την οποία υπηρετούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις.

Διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να τους στηρίζει στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις, για την κάλυψη όλων των αναγκών με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Τους κάλεσε να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή άθλια κατάσταση και να παλέψουν για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ