Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Υγεία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που διοργάνωσαν η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων, Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, την Παρασκευή 21 Φλεβάρη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, ο οποίος μετέφερε τις αποφάσεις των σωματείων των εργαζομένων και των γιατρών στα δύο νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνονται από κοινού με σωματεία και άλλους μαζικούς κοινωνικούς φορείς για να μην περάσει το «σχέδιο ΣΔΙΤ» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και η γενικότερη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο χτύπημα που δέχεται η Κοινωνική Ασφάλιση, στην υποχρηματοδότηση και τις περικοπές στην Υγεία, στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας και τη μετατροπή των κρατικών μονάδων Υγείας σε επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων και όχι την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και του λαού γενικότερα. Συγκεκριμένα, μίλησε για τις ΣΔΙΤ και τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τη συνεργασία τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Επισήμανε πως με τις ΣΔΙΤ δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα ασθενών και υγειονομικών αφού οι ιδιώτες θα εκμεταλλεύονται υπαρκτές υποδομές και χώρους του Δημοσίου καθώς και ασθενείς ως έτοιμη πελατεία, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό, θα υποχρεώσουν τους πολίτες να καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση, θα δημιουργηθούν νοσοκομεία, κλινικές και τμήματα διαφόρων «ταχυτήτων». Επιπλέον τόνισε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία.

Τέλος, σημείωσε ότι απέναντι στα μέτρα της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος, που πρέπει να μειωθεί γιατί μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, χρειάζεται να αναπτυχθούν αγώνες με στόχο τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, σύγχρονου και απολύτως δωρεάν. Ενός συστήματος Υγείας - Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Σε αυτήν τη βάση τόνισε ότι απαιτούνται πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ