Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΠΕΣ ΝΑΤ
Καταγγέλλουν το πρόσθετο πετσόκομμα στις συντάξεις των ναυτικών

«Χωρίς ημερομηνία λήξης είναι η επίθεση από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, σε βάρος των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, με περικοπές σε συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια», υπογραμμίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ.

Αφορμή για την κοινή παρέμβασή τους είναι η πρόσφατη καταγγελία που έκανε η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ), σύμφωνα με την οποία εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στις συντάξεις των ναυτικών ύστερα από την έκδοση των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων των συνταξιούχων από τον ΕΦΚΑ, καθώς, όπως προέκυψε, στον υπολογισμό των συντάξεων δεν παίρνεται υπόψη το σύνολο των αμοιβών τους για τις οποίες έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, όπως δηλαδή επιτάσσει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία και η ΠΕΣ - ΝΑΤ, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή και στο υπουργείο Εργασίας, «στο τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης ο ΕΦΚΑ δεν υπολογίζει με βάση τον ν.4387/2016 το σύνολο των εισφορών που καταβάλλει ο ναυτεργάτης, ως συντάξιμες αποδοχές, αλλά μόνο τον βασικό μισθό και το επίδομα Κυριακών, αφήνοντας εκτός υπολογισμού τον χρόνο άδειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται περίπου κατά 1/4 ο συνταξιοδοτικός μισθός. Αντίστοιχα, παραβλέπεται ότι το άρθρο 30 του ίδιου νόμου προσδιορίζει ότι στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπως οι ναυτεργάτες αυξημένες κατά 3%, συνυπολογίζεται στην ανταποδοτική σύνταξη».

Σημειώνεται ότι οι ναυτεργάτες για την κύρια σύνταξή τους καταβάλλουν 23% αντί του 20% επί του μισθού που πληρώνουν οι μισθωτοί του ΙΚΑ και άλλοι ασφαλισμένοι.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής - συνεχίζει η ανακοίνωση των σωματείων - είναι ότι οι ετήσιες συνταξιουχικές απολαβές κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης μειώθηκαν έως και 60%. Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες και τους συνταξιούχους, μετά τις μαζικές απεργιακές μάχες στις 18 Φλεβάρη, να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση - Κατρούγκαλου, συμμετέχοντας στο μεθαυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ