ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Αύξηση θυμάτων σε Ιταλία, Ιράν, Νότια Κορέα

Ο ΠΟΥ καλεί σε ετοιμότητα για «ενδεχόμενο πανδημίας»

Από τη μεταφορά ασθενούς που προσβλήθηκε από τον COVID-19 στη Νότια Κορέα

Yonhap

Από τη μεταφορά ασθενούς που προσβλήθηκε από τον COVID-19 στη Νότια Κορέα
Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 μετά τη σημαντική αύξηση θυμάτων και εκτός ηπειρωτικής Κίνας, ειδικά σε Ιταλία, Ιράν και Νότια Κορέα.

Χτες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την «ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στις τρεις παραπάνω χώρες και δήλωσε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία». Πρόσθεσε βέβαια ότι «το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα» και ότι, «προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα... Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα κρούσματα στην ίδια την Κίνα (της οποίας η κεντρική επαρχία Χουμπέι αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας) καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φλεβάρη, κάτι που - συνέχισε - αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Στην Ιταλία, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταγραφεί 6 θύματα από τον COVID-19, στις βόρειες περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία. Επρόκειτο για ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. καρκινοπαθείς), ωστόσο προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες μόλυνσής τους, αφού αρκετοί προσβλήθηκαν ενώ νοσηλεύονταν ήδη σε νοσοκομεία. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται (με ελάχιστες εξαιρέσεις) η είσοδος και η έξοδος συνολικά σε 12 χωριά και κωμοπόλεις όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα. Ακόμα, στις περιοχές αυτές αναστάλθηκε η λειτουργία σχολείων, αναβλήθηκαν αθλητικές αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες (όπως το καρναβάλι της Βενετίας), ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι, «προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παύσει η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν». Τα κρούσματα έφταναν χτες το βράδυ τα 229.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Νότια Κορέα, όπου χτες το πρωί ανακοινώθηκαν 70 νέα κρούσματα (ανεβάζοντας το σύνολο σε 833).

Ακόμα, στο Ιράν τα θύματα έφταναν χτες τα 12 και τα κρούσματα τα 47, ενώ οι αρχές έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια σε 14 επαρχίες.

Στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα, η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, κατέγραφε 150 νέα θύματα (όλα στην επαρχία Χουμπέι) και 409 νέα κρούσματα. Ετσι, θύματα και κρούσματα αυξήθηκαν στα 2.592 και 77.150, αντίστοιχα. Οι αρχές ανέφεραν ότι ο αριθμός όσων αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε τον αριθμό όσων μολύνθηκαν για έκτη συνεχή μέρα.

Χτες, ο πρέσβης της χώρας στη Μόσχα, Τζαν Χανχουέι, υποστήριξε ότι «στην Κίνα ήδη έχουν παρασκευάσει εμβόλιο το οποίο επιδεικνύει ανοσία. Ομως, αυτά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, απαιτείται ακόμη χρόνος για περαιτέρω πειράματα και περαιτέρω επεξεργασία του εμβολίου».

Η ΕΕ

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, μια σειρά χωρών εξετάζουν ή ήδη επέβαλαν μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις από και προς την Ιταλία.

Η Κομισιόν πάντως ανακοίνωσε ότι η Ενωση δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν ύστερα από την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια εντός περιοχής Σένγκεν θα πρέπει να είναι ανάλογοι και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ όπως και ότι «προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο».

Επίσης, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι η Κομισιόν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της επιδημίας στους αρνητικούς παράγοντες για την πορεία της οικονομίας και ότι αναμένεται υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και στην ίδια την Κίνα και σε κάποιες άλλες χώρες. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι «το πρόσφατο ξέσπασμα του κορονοϊού αποτελεί λόγο ανησυχίας και κάτι που θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε στενά», εκτιμώντας ωστόσο ότι ο COVID-19 θα έχει «προσωρινές» επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Θωράκιση» και ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν πάνε μαζί

Για θωράκιση της χώρας και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τον κορονοϊό εξακολουθεί να κάνει λόγο η κυβέρνηση, παρά τις καταγγελίες των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία αναφοράς για σχέδια επί χάρτου που καταρρέουν μπροστά στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.λπ. Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο επαναπατρίστηκαν δύο Ελληνες από το Τόκιο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτωματολογία, έχουν μέχρι τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και παρακολούθηση για 14 μέρες στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι δύο Ελληνες που είχαν επαναπατριστεί στις 9 Φλεβάρη πήραν εξιτήριο.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί (μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 60 άνθρωποι από τη γρίπη). Την Κυριακή, στη σύσκεψη που έγινε με τον ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκε ότι συνεχίζονται ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου της χώρας και η ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορονοϊός παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, λόγω της αναποτελεσματικότητάς τους, καθώς σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου.

Αντί για χαμένο χρόνο σε ελέγχους, όπως ειπώθηκε, συζητιούνται «οριζόντια μέτρα που αφορούν στη δημόσια Υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα Υγείας, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας».

Καταγγελίες ναυτεργατικών σωματείων

Και ενώ η κυβέρνηση μιλάει για «οργάνωση και ετοιμότητα», την ίδια ώρα τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διατυπώνουν τις καταγγελίες των ναυτεργατών των καραβιών που προσεγγίζουν λιμάνια χωρών όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία: «Εφοπλιστικές εταιρείες δεν ενημερώνουν και δεν εφαρμόζουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα, παρότι γνωρίζουν τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις των καραβιών στα λιμάνια με αυξημένη επικινδυνότητα στην επιδημία, τα καράβια δεν έχουν εξοπλιστεί ούτε με μάσκες προστασίας!».

Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων προστασίας στα καράβια των γραμμών Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία, για τα εφοδιαστικά που τροφοδοτούν (με καύσιμα, τρόφιμα κ.λπ.) ποντοπόρα καράβια και κρουαζιερόπλοια, καθώς και για τα εμπορικά καράβια που προέρχονται από χώρες όπου έχει καταγραφεί η επιδημία και τα οποία προσεγγίζουν ελληνικούς λιμένες.

«Επαναλαμβάνουμε τις ευθύνες των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης της ΝΔ και των αρμόδιων υπουργείων της, για την πλήρη ενημέρωση των ναυτεργατών των καραβιών, την εξασφάλιση και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων, για την πρόληψη, τον έλεγχο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής», καταλήγουν τα σωματεία.

  • Στην αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών μαθητών και φοιτητών προς την Ιταλία προχώρησε από χτες το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Οπως σημειώνεται στις σχετικές εγκυκλίους, η απόφαση πάρθηκε μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της Ιταλίας, κατόπιν σχετικής σύστασης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αλλά και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στην Ιταλία βρίσκονταν μαθητές 10 σχολείων, εκ των οποίων τα 2 στο Μιλάνο και τα 8 στην Κεντρική και Νότια Ιταλία.
ΗΠΑ
Νέα επιτυχία Σάντερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε άλλη μια πολιτεία, τη Νεβάδα, αναδείχθηκε νικητής ο 78χρονος σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών. Επόμενη αναμέτρηση είναι το ερχόμενο Σάββατο στη Νότια Καρολίνα και ακολουθεί η λεγόμενη «σούπερ Τρίτη», στις 3 Μάρτη, σε 14 αμερικανικές πολιτείες, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό δείγμα για τις τάσεις στον έναν από τους δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Ο Σάντερς κατέγραψε 46,8% και ακολουθούν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με 20,1%, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ με 13,9% και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 9,81%. Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ πρόκειται να μπει στην «κούρσα» από τις 3 Μάρτη.

Η άνοδος του Σάντερς έφερε στο προσκήνιο τις διαχειριστικές αντιθέσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών και «ξαναζέστανε» την κριτική για τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις του Σάντερς («δίκαιη φορολογική αναδιανομή», περιορισμούς στους πλούσιους, «σύστημα περίθαλψης για όλους» κ.λπ.), που προβάλλει κατά καιρούς ως «εναλλακτική» ενός ...πιο ανθρώπινου καπιταλισμού. Ο Σάντερς σύμφωνα με μετρήσεις έχει απήχηση σε ψηφοφόρους κάτω των 65 ετών, πτυχιούχους ανωτάτων σχολών, ισπανόφωνους αλλά ανειδίκευτους εργαζόμενους, προηγείται και στα δύο φύλα, ενώ φαίνεται να αποτελεί την πρώτη επιλογή εκείνων που επιθυμούν περισσότερο απ' όλα να ηττηθεί ο Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Επίσης, παρότι ο Σάντερς επικεντρώνει κατά καιρούς την κριτική του σε χρηματοπιστωτικά - τραπεζικά μονοπώλια, υπάρχουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα που τον αντιμετωπίζουν θετικά, προσβλέποντας σε μια κεϊνσιανή διαχείριση τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέος μεγάλος σεισμός

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν την Κυριακή στη νοτιοανατολική Τουρκία, από το σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών Ρίχτερ ο οποίος έπληξε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 75 ενώ όλη η περιοχή είναι χτισμένη με ελάχιστα ως ανύπαρκτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, με πλίνθινες κατασκευές που γίνονται θανάσιμες παγίδες για ανθρώπους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αλλωστε, το Γενάρη είχε σημειωθεί σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας, ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό και στην πυκνοκατοικημένη Κωνσταντινούπολη, όπου πολλές, κυρίως λαϊκές, κατοικίες έχουν χτιστεί χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ