Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Αύξηση θυμάτων σε Ιταλία, Ιράν, Νότια Κορέα

Ο ΠΟΥ καλεί σε ετοιμότητα για «ενδεχόμενο πανδημίας»

Από τη μεταφορά ασθενούς που προσβλήθηκε από τον COVID-19 στη Νότια Κορέα

Yonhap

Από τη μεταφορά ασθενούς που προσβλήθηκε από τον COVID-19 στη Νότια Κορέα
Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 μετά τη σημαντική αύξηση θυμάτων και εκτός ηπειρωτικής Κίνας, ειδικά σε Ιταλία, Ιράν και Νότια Κορέα.

Χτες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την «ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στις τρεις παραπάνω χώρες και δήλωσε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία». Πρόσθεσε βέβαια ότι «το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα» και ότι, «προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα... Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα κρούσματα στην ίδια την Κίνα (της οποίας η κεντρική επαρχία Χουμπέι αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας) καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φλεβάρη, κάτι που - συνέχισε - αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Στην Ιταλία, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταγραφεί 6 θύματα από τον COVID-19, στις βόρειες περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία. Επρόκειτο για ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. καρκινοπαθείς), ωστόσο προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες μόλυνσής τους, αφού αρκετοί προσβλήθηκαν ενώ νοσηλεύονταν ήδη σε νοσοκομεία. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται (με ελάχιστες εξαιρέσεις) η είσοδος και η έξοδος συνολικά σε 12 χωριά και κωμοπόλεις όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα. Ακόμα, στις περιοχές αυτές αναστάλθηκε η λειτουργία σχολείων, αναβλήθηκαν αθλητικές αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες (όπως το καρναβάλι της Βενετίας), ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι, «προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παύσει η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν». Τα κρούσματα έφταναν χτες το βράδυ τα 229.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Νότια Κορέα, όπου χτες το πρωί ανακοινώθηκαν 70 νέα κρούσματα (ανεβάζοντας το σύνολο σε 833).

Ακόμα, στο Ιράν τα θύματα έφταναν χτες τα 12 και τα κρούσματα τα 47, ενώ οι αρχές έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια σε 14 επαρχίες.

Στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα, η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, κατέγραφε 150 νέα θύματα (όλα στην επαρχία Χουμπέι) και 409 νέα κρούσματα. Ετσι, θύματα και κρούσματα αυξήθηκαν στα 2.592 και 77.150, αντίστοιχα. Οι αρχές ανέφεραν ότι ο αριθμός όσων αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε τον αριθμό όσων μολύνθηκαν για έκτη συνεχή μέρα.

Χτες, ο πρέσβης της χώρας στη Μόσχα, Τζαν Χανχουέι, υποστήριξε ότι «στην Κίνα ήδη έχουν παρασκευάσει εμβόλιο το οποίο επιδεικνύει ανοσία. Ομως, αυτά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, απαιτείται ακόμη χρόνος για περαιτέρω πειράματα και περαιτέρω επεξεργασία του εμβολίου».

Η ΕΕ

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, μια σειρά χωρών εξετάζουν ή ήδη επέβαλαν μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις από και προς την Ιταλία.

Η Κομισιόν πάντως ανακοίνωσε ότι η Ενωση δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν ύστερα από την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια εντός περιοχής Σένγκεν θα πρέπει να είναι ανάλογοι και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ όπως και ότι «προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο».

Επίσης, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι η Κομισιόν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της επιδημίας στους αρνητικούς παράγοντες για την πορεία της οικονομίας και ότι αναμένεται υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και στην ίδια την Κίνα και σε κάποιες άλλες χώρες. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι «το πρόσφατο ξέσπασμα του κορονοϊού αποτελεί λόγο ανησυχίας και κάτι που θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε στενά», εκτιμώντας ωστόσο ότι ο COVID-19 θα έχει «προσωρινές» επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κρούσματα ξεπερνάνε γρήγορα τα 2 εκατομμύρια (2020-04-15 00:00:00.0)
Μειώνεται ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων στην Κίνα (2020-02-28 00:00:00.0)
Αύξηση κρουσμάτων κυρίως εκτός ηπειρωτικής Κίνας (2020-02-27 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού της (2020-02-15 00:00:00.0)
Οι κινεζικές αρχές αναθεώρησαν τα διαγνωστικά κριτήρια (2020-02-14 00:00:00.0)
Αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων (2020-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ