Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Τίμησε τα 61 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης

Η πρέσβειρα της Κούβας στο βήμα της εκδήλωσης
Η πρέσβειρα της Κούβας στο βήμα της εκδήλωσης
Τα 61 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης τίμησε την Κυριακή το πρωί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Την εκδήλωση «άνοιξε» η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη. Ακολούθησε συζήτηση για την κατάσταση στην Κούβα σήμερα.

Η πρέσβειρα της Κούβας αναφέρθηκε στα διάφορα πολιτικά μέσα, όπως ο οικονομικός αποκλεισμός, που είναι το βασικό εμπόδιο για το λαό και την ανάπτυξη της Κούβας. Με άμεσες επιθέσεις, υπονόμευση, προπαγάνδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις οξύνουν τις επιθετικές τους ενέργειες για να πλήξουν τη ζωή του λαού, να κατηγορήσουν την κουβανική κυβέρνηση και να παρουσιάσουν ότι ο σοσιαλισμός έχει αποτύχει. Επιδίδονται σε εκστρατείες ψεύδους και ιδεολογική υπονόμευση, όπως έδειξε και το ψήφισμα που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Κούβα ενισχύει την «αναστάτωση» στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατέληξε τονίζοντας πως κανένα τελεσίγραφο, καμία απειλή δεν θα αλλάξει τη διεθνιστική στάση της Κούβας.

«Αλληλεγγύη και διεθνισμός στην πράξη είναι να δημιουργήσουμε με την πάλη μας τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η κοινωνική εξέλιξη, να επικρατήσει το νέο ανατρέποντας το παλιό, αξιοποιώντας και το παράδειγμα της Κουβανικής Επανάστασης», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Κ. Γεράκη, προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα 61 χρόνια, η Κούβα κατάφερε πρωτόγνωρες κατακτήσεις για το λαό της, που αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός για τον καπιταλιστικό κόσμο. Η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, οι φυλετικές και οι άλλες διακρίσεις εξαλείφθηκαν. Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Εκπαίδευση, με πρόσβαση σε αναβαθμισμένες παροχές Υγείας και Παιδείας, η Κοινωνική Ασφάλιση και η Πρόνοια, η κατοικία είναι πλέον εξασφαλισμένα για όλους. Ταυτόχρονα και παρά τα τεράστια εμπόδια και τις δυσκολίες, η Κούβα οργάνωσε την πιο πλατιά διεθνιστική αλληλεγγύη σε άλλους λαούς σε όλο τον πλανήτη».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «η Κούβα αντιμετώπισε την πιο λυσσαλέα επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, με τη γνωστή «Κοινή Θέση», «η κατάργηση της οποίας δεν έχει αναιρέσει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της ΕΕ απέναντι στην Κούβα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ