Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ενισχυμένοι οι συντηρητικοί βουλευτές

TEXEΡΑΝΗ.--

Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής από το 1979, που καταγράφηκαν κατά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Παρασκευής στο Ιράν για την εκλογή νέας 290μελούς Βουλής, φαίνεται πως ευνόησαν την εκλογή συντηρητικών βουλευτών.

Το 42,6% του εκλογικού σώματος που προσήλθε τελικά στις κάλπες έστειλε στα βουλευτικά έδρανα 191 συντηρητικούς βουλευτές, 16 από το μπλοκ των λεγόμενων «μεταρρυθμιστών», 34 «ανεξάρτητους», ενώ οι υπόλοιποι 49 αναμένεται να εκλεγούν σε νέο γύρο το Μάη, λόγω των πολύ χαμηλότερων ποσοστών προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες (κάτω από το πλαφόν του 1/5 του εκλογικού σώματος) σε περιοχές όπως το Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, το ιρανικό Κουρδιστάν, το Ισφαχάν κ.α.

Απ' την πλευρά του ο Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ικανοποιητικό, λέγοντας πως «οι εχθροί του Ιράν προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους κάνοντας υπερβολές σε σχέση με κρούσματα του κορονοϊού».

Σύνοδος στη Βιέννη

Χτες, πάντως, αξιωματούχοι της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν πως θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Ιράν στη Βιέννη αύριο Τετάρτη, για να συζητήσουν τρόπους «διάσωσης» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015. Στις 14 Γενάρη, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία είχαν κατηγορήσει το Ιράν ότι παραβιάζει τους όρους της Συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, που είχε σκοπό τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ