Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα επιτυχία Σάντερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε άλλη μια πολιτεία, τη Νεβάδα, αναδείχθηκε νικητής ο 78χρονος σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών. Επόμενη αναμέτρηση είναι το ερχόμενο Σάββατο στη Νότια Καρολίνα και ακολουθεί η λεγόμενη «σούπερ Τρίτη», στις 3 Μάρτη, σε 14 αμερικανικές πολιτείες, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό δείγμα για τις τάσεις στον έναν από τους δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Ο Σάντερς κατέγραψε 46,8% και ακολουθούν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με 20,1%, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ με 13,9% και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 9,81%. Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ πρόκειται να μπει στην «κούρσα» από τις 3 Μάρτη.

Η άνοδος του Σάντερς έφερε στο προσκήνιο τις διαχειριστικές αντιθέσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών και «ξαναζέστανε» την κριτική για τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις του Σάντερς («δίκαιη φορολογική αναδιανομή», περιορισμούς στους πλούσιους, «σύστημα περίθαλψης για όλους» κ.λπ.), που προβάλλει κατά καιρούς ως «εναλλακτική» ενός ...πιο ανθρώπινου καπιταλισμού. Ο Σάντερς σύμφωνα με μετρήσεις έχει απήχηση σε ψηφοφόρους κάτω των 65 ετών, πτυχιούχους ανωτάτων σχολών, ισπανόφωνους αλλά ανειδίκευτους εργαζόμενους, προηγείται και στα δύο φύλα, ενώ φαίνεται να αποτελεί την πρώτη επιλογή εκείνων που επιθυμούν περισσότερο απ' όλα να ηττηθεί ο Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Επίσης, παρότι ο Σάντερς επικεντρώνει κατά καιρούς την κριτική του σε χρηματοπιστωτικά - τραπεζικά μονοπώλια, υπάρχουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα που τον αντιμετωπίζουν θετικά, προσβλέποντας σε μια κεϊνσιανή διαχείριση τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ