Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεργασίες σε Αμβούργο και Θουριγγία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο του Αμβούργου φανερώνουν τις διεργασίες που βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, με το κόμμα των Πρασίνων να σημειώνει σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 39,4% (από 45,6% το 2015), στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 23,9% (από 12,3%) και στην τρίτη θέση οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με μόλις 11,1% (από 15,9%), το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία τους. Ακολουθούν η σοσιαλδημοκρατική «Αριστερά» με 9% (από 8,5%) και η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 5,4% (από 6,1%). Οι φιλελεύθεροι του FDP μένουν εκτός Βουλής με 4,9% (από 7,4%). Ετσι το SPD μπορεί να συγκυβερνήσει στο Αμβούργο είτε με τους Πράσινους είτε με την CDU.

Στη Θουριγγία, στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τον Απρίλη του 2021 με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της «Αριστεράς», Μπόντο Ράμελο, αποφάσισαν CDU, SPD, Πράσινοι και «Αριστερά», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το κυβερνητικό «αδιέξοδο». Ετσι, στις 4 Μάρτη ο Ράμελο αναμένεται να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της «Αριστεράς» που θα στηριχτεί από τους Χριστιανοδημοκράτες, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με το SPD και τους Πράσινους, η οποία θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και θα οδηγήσει σε ένα χρόνο το κρατίδιο σε εκλογές.

Στο μεταξύ, σε έκτακτο συνέδριο στις 25 Απρίλη οι Χριστιανοδημοκράτες θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της CDU, όπως ανακοίνωσε χτες η απερχόμενη πρόεδρος και υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, η οποία τις τελευταίες βδομάδες είχε συνομιλίες με πιθανούς υποψηφίους, όπως και με τον Μάρκους Ζέντερ, πρόεδρο του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας (CSU).

Η ίδια αναμένει από τους πιθανούς υποψηφίους Φρίντριχ Μερτς, Αρμιν Λάσετ και Γενς Σπαν να ανακοινώσουν άμεσα αν τελικά θέτουν υποψηφιότητα, με τον μόνο επίσημο υποψήφιο να είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Η εκλογή του προέδρου θα θεωρηθεί και «προκριματική» για τον υποψήφιο καγκελάριο, ο οποίος θα καθοριστεί από κοινού από την CDU και την CSU.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ