Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού της

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση των αρχών της Κίνας (που εκδόθηκε ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας), τα θύματα από την επιδημία του κορονοϊού COVID-19 αυξήθηκαν κατά 121, ανεβάζοντας σε 1.380 τον συνολικό αριθμό, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 5.090, με αποτέλεσμα το άθροισμά τους να φτάσει σε 55.748. Οι 116 θάνατοι καταγράφτηκαν στην επαρχία Χουμπέι (επίκεντρο της επιδημίας από τον περασμένο Δεκέμβρη), δύο στη Χεϊλονγκτζιάνγκ και από ένας στις επαρχίες Ανχούι, Χενάν και Τσονγκτσίνγκ. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων αναθεωρήθηκε προς τα κάτω (κατά 108) στη Χουμπέι, επειδή διαπιστώθηκαν «διπλές καταχωρήσεις» σύμφωνα με τις αρχές.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (ο υφυπουργός Υγείας) της Κίνας, Ζενγκ Γισίν, δήλωσε ότι 1.716 εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν μέχρι σήμερα μολυνθεί από τον ιό και οι 6 από αυτούς κατέληξαν. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν μολυνθεί αυξάνεται και ότι στη χώρα διαπιστώνεται έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, ιδίως ιατρικών μασκών.

Στο μεταξύ, στη Σανγκάη οι αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως μείωση ή εξαίρεση από την καταβολή ενοικίων, φοροελαφρύνσεις κ.τ.λ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται τις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κορονοϊού στη Βόρεια Κορέα και δήλωσαν έτοιμες να επισπεύσουν την έγκριση βοήθειας από αμερικανικούς και διεθνείς οργανισμούς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα εκτός Κίνας, μια 80χρονη γυναίκα στην περιοχή Καναγκουά της Ιαπωνίας (κοντά στο Τόκιο) κατέληξε την Πέμπτη και ανακοινώθηκε ότι είχε εκτεθεί στον νέο κορονοϊό και έτσι αυξάνονται σε τρία τα θύματα από τον ιό εκτός κινεζικής επικράτειας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο ανακοίνωσε τον θάνατο της ηλικιωμένης γυναίκας, εξηγώντας ότι «παρουσίασε συμπτώματα στις 22 Γενάρη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Καναγκουά την 1η Φλεβάρη» και προσθέτοντας ότι «σήμερα (σ.σ. στις 13/2) διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Μετά από αυτό, εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε εκτεθεί στον νέο κορονοϊό». Οι συνθήκες μέσα στις οποίες η 80χρονη εκτέθηκε στον ιό δεν είναι σαφείς, αφού η ίδια δεν είχε ποτέ ταξιδέψει στην Κίνα. Μεταξύ άλλων εξετάζεται αν ο ιός μεταδόθηκε από τον γαμπρό της που είναι ταξιτζής και βρέθηκε επίσης θετικός στον ιό. Σύμφωνα με τις αρχές, ο συγκεκριμένος άντρας δήλωσε ότι το τελευταίο 15ήμερο πριν εμφανίσει συμπτώματα, δεν είχε ταξιδέψει στις κινεζικές περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία, όπως και ότι δεν ήρθε σε επαφή με κάποιον Κινέζο το τελευταίο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη τέθηκε σε καραντίνα και η κωμόπολη Σον Λόι στο Βιετνάμ, με 10.000 κατοίκους, μετά από την επιβεβαίωση 5 νέων κρουσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ