Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα όξυνση με επίκεντρο το Ιντλίμπ

Βαρύς τουρκικός εξοπλισμός στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ

Copyright 2020 The Associated

Βαρύς τουρκικός εξοπλισμός στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ
Η επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ ενάντια στις δυνάμεις του συριακού και ρωσικού στρατού εντείνει την ενδοϊμπεριαλιστική συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας που εκδηλώνεται εδώ και χρόνια στην περιοχή και δείχνει πόσο εύθραυστες και αντιφατικές είναι οι σχέσεις μεταξύ αστικών τάξεων.

Η καθημερινή (από τις αρχές Φλεβάρη) αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιντλίμπ και ο εξοπλισμός των φιλότουρκων μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» με αντιαεροπορικούς πυραύλους και τουρκικές κινητές συστοιχίες αεράμυνας, που αποδείχτηκε περίτρανα αυτή τη βδομάδα με την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, αναδεικνύει το ισχυρό ενδεχόμενο οι συγκρούσεις να εξελιχθούν σύντομα σε σύρραξη ευρύτερων διαστάσεων.

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στα μέσα της βδομάδας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ) δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες τόσο προς την πλευρά της Συρίας όσο και προς την πλευρά της Ρωσίας.

Οσον αφορά στη Δαμασκό, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την προκλητική του απαίτηση να υποχωρήσουν, έως το τέλος τρέχοντος μηνός, τα συριακά στρατεύματα πίσω από τις περιοχές των (πάνω από 12) τουρκικών στρατιωτικών παρατηρητηρίων που στήθηκαν πριν από δύο χρόνια (με τη ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι) υποτίθεται για να επιβλέπουν την τήρηση «εκεχειρίας» στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο Ιντλίμπ. Απείλησε με γενίκευση των επιθέσεων, χωρίς τους περιορισμούς της συμφωνίας του Σότσι, σε περίπτωση που «χυθεί και άλλο αίμα Τούρκου στρατιώτη». Αφορμή για αυτήν την αναφορά του Ρ. Τ. Ερντογάν έδωσε ο θάνατος τουλάχιστον 14 στρατιωτικών και ενός στρατιωτικού εργολάβου τις τελευταίες μέρες από πυρά του συριακού στρατού. Ομως, δεν έμεινε σε αυτό. Καθόρισε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Ιντλίμπ σαν ζήτημα «εθνικής ασφάλειας», αναφέροντας: «Ας μην ξεχνά κανείς πως ο αγώνας που έπρεπε να αποφύγουμε να κάνουμε σήμερα στη Συρία θα γίνει αύριο από τα δικά μας χέρια... Ο αγώνας του συριακού λαού για ελευθερία είναι ο υπαρξιακός αγώνας 82 εκατομμυρίων Τούρκων. Εάν η Συρία έπεφτε στα χέρια τρομοκρατικής οργάνωσης ή σε μαριονέτες του καθεστώτος των οποίων τα νήματα θα κινούσαν άλλοι, τότε θα απειληθεί η ασφάλειά μας».

Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν έμειναν αναπάντητες ούτε από τη Δαμασκό, ούτε από τη Μόσχα. Και κυρίως δεν έμειναν αναξιοποίητες από τις ΗΠΑ που είδαν τη «χρυσή ευκαιρία» για να αποκλιμακώσουν την ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις απειλές του Ερντογάν αναφέροντας πως ο Τούρκος ηγέτης πλέον έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως οι συριακές και ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στόχο «τρομοκράτες και όχι αμάχους, ώστε να τερματιστούν οι επιθετικές τους δραστηριότητες». Επισήμανε επίσης πως οι ζώνες «αποκλιμάκωσης» συγκρούσεων που συμφωνήθηκαν στο Σότσι το 2018 ήταν «προσωρινό μέτρο που δεν θα πρέπει ουδόλως να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας ή να εμποδίσει τον αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων». Επίσης, έντονα αντέδρασε και στην προτροπή του εθνικιστή ηγέτη - συμμάχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που κατηγόρησε Μόσχα και Δαμασκό ως υπεύθυνες για το θάνατο Τούρκων στρατιωτικών στη Συρία, απαιτώντας γενική επίθεση στη Συρία και ριζική «αναθεώρηση» των σχέσεων με τη Ρωσία. «Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται τραγικά γεγονότα στην προσπάθεια να πάρουν "εύσημα" στην εσωτερική πολιτική διαμάχη», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις Μπαχτσελί. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε απέξω ούτε το Ισραήλ, με αφορμή την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε στις 6 Φλεβάρη στη Συρία, θέτοντας σε κίνδυνο πτήση πολιτικού αεροσκάφους με 172 επιβάτες. «Αλλοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες συμπεριλαμβάνουν τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες παρεμποδίζουν την κυριαρχία της Συρίας θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια πολιτών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που ωστόσο αγνοήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής από το Ισραήλ όταν ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν πάλι τη Συρία προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων Ιρανών και τριών Σύρων στρατιωτικών.

Οι σημερινές αντιθέσεις και τριβές στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας αξιοποιούνται από την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έσπευσε να πάρει τη μεριά της Τουρκίας σε σχέση με όσα γίνονται στο Ιντλίμπ, ο δεν υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, συζήτησε «συγκεκριμένα μέτρα» με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και ο «ειδικός απεσταλμένος» για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, έκανε πλάτες στην τουρκική προκλητικότητα στη βορειοανατολική Συρία, εκφράζοντας αμέριστη υποστήριξη στην κλιμάκωση των επιθέσεων του τουρκικού στρατού και δείχνοντας πρόθυμος να εξετάσει τρόπους βοήθειας της Τουρκίας «ως εταίρου στο ΝΑΤΟ»...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ