ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες προειδοποιήσεις Αγκυρας, με το βλέμμα στην όξυνση των παζαριών

«Οπως έχουμε πει εξαρχής, είμαστε αποφασισμένοι. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να επέμβει στην ιδιοκτησία μας και στα δικαιώματά μας», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, παίρνοντας τη σκυτάλη των τουρκικών «προειδοποιήσεων», καθώς το βλέμμα της Αγκυρας παραμένει στραμμένο στην όξυνση των ευρύτερων γεωπολιτικών παζαριών, από τα οποία προσδοκά θωράκιση και αναβάθμισή της.

Μιλώντας στην 3η Σύνοδο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντονμέζ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι με το μνημόνιο Ερντογάν - Σάρατζ «εμποδίσαμε την Ελλάδα και άλλες χώρες να πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», ενώ πρόσθεσε: «Αν προσέξετε, στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που έχει ενοχληθεί από τις δραστηριότητές μας. Πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν το έργο μας. Προβάλλουν κάθε εμπόδιο που μπορούν να βρουν. Εμπλέκουν κι άλλες περιφερειακές δυνάμεις και "παίκτες" στο παιχνίδι και προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία μας». Επιβεβαιώνοντας ότι στόχος του τουρκικού κεφαλαίου είναι να παζαρέψει τη συμμετοχή του στις κολιγιές που εξετάζονται, επέκρινε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «συμπεριφέρεται σαν να είναι η μόνη που έχει λόγο στο νησί. Τους έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Υπάρχουν Τούρκοι ομογενείς μας που ζουν εκεί... Εχει ιδρυθεί ένα κράτος εκεί, που ονομάζεται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Δεν το αναγνωρίζετε, αλλά γιατί λέτε "όχι" στην πρόταση για δίκαιη μοιρασιά του υποθαλάσσιου πλούτου;». Αναφέρθηκε επίσης στο τρίτο πλοίο - γεωτρύπανο που η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει για έρευνες στην περιοχή. «Θα βρίσκεται στην Τουρκία μέσα σε μερικές εβδομάδες», είπε και συμπλήρωσε ότι «έχουμε ένα εντατικό πρόγραμμα εργασίας στη Μεσόγειο. Είναι μεγάλη η πιθανότητα να βρεθεί εκεί».

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να παζαρέψει με όλα τα μέσα ανέδειξε και ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ. Μιλώντας στο «CNN Turk» έκανε λόγο για «ύψιστη επιφυλακή» στην οποία βρίσκονται το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της χώρας και για «250 εξόδους» που «κάποιες μέρες πραγματοποιούν» οι δυνάμεις της ΠΑ. Πρόσθεσε ότι «το ΠΝ μας με 15-20-25 πλοία μπορεί ταυτόχρονα να επέμβει στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κεντρική Μεσόγειο. Ολοι μας οι κομάντο βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι ειδικές μας δυνάμεις επίσης».

Το σκηνικό των προκλήσεων συμπληρώνει νέος χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα η Αγκυρα, με αφορμή μάλιστα τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου η επικράτειά της περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο...

Στο «Ντε Γκολ» ο Αναστασιάδης

Την κλιμάκωση των αντιλαϊκών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή φανερώνει και το αυξανόμενο «ενδιαφέρον» ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Γαλλία. Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» μέχρι αύριο θα ελλιμενίζεται στη Λεμεσό, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που μπορεί επίσημα να συνδέεται με την «αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους"», ωστόσο αφορά και προσπάθειες μονιμοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας του Παρισιού στην περιφέρειά μας.

Το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε το «Ντε Γκολ» και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Είπε ότι η παρουσία του στην περιοχή συνεισφέρει στο στόχο επίτευξης μιας μόνιμης παρουσίας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «αποδεικνύεται η αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή». Συνέχισε λέγοντας ότι η Γαλλία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Εθνικής Φρουράς (οι κυπριακές Ενοπλες Δυνάμεις) σε θέματα εξοπλισμού, και παραθέτοντας παραδείγματα σαφούς ενίσχυσης της γαλλοκυπριακής στρατιωτικής συνεργασίας αναφέρθηκε στις κοινές ασκήσεις αλλά και στις «συνεχιζόμενες προσπάθειες αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί», στην επαρχία Λάρνακας. Δεν παρέλειψε βέβαια να μιλήσει και για την «αναπτυσσόμενη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα», εκτιμώντας ότι η εμπλοκή του γαλλικού κολοσσού «Total» στην κυπριακή ΑΟΖ βοηθά στη διάνοιξη «νέων ενεργειακών διαδρομών». Να σημειωθεί ότι με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, στην Κύπρο, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση των όρων «αξιοποίησης» των εγκαταστάσεων στο Μαρί. Μια σειρά από δημοσιεύματα υπενθύμισαν ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές την Κύπρο και τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και «απομένουν κάποια διαδικαστικά ζητήματα».

Το Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι το Κυπριακό, μέσα από μια επανέναρξη συνομιλιών (που όλοι περιμένουν μετά τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος, τον Απρίλη), θα δώσει νέα ώθηση στις διεργασίες με όχημα την Κύπρο και στο παζάρεμα της στρατιωτικής - και όχι μόνο - παρουσίας διαφόρων δυνάμεων στην περιοχή, στο όνομα της «ασφάλειας των δύο κοινοτήτων».

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του βρετανικού ΥΠΕΞ σε επιστολή μελών της κυπριακής παροικίας. Εσπευσε να υπενθυμίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος «θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη, μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό, και θα άνοιγε τη δυνατότητα νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή». Ειδικά για το θέμα των «εγγυήσεων» και της «ασφάλειας» υπογράμμισε πως «είμαστε ανοιχτοί σε οποιουσδήποτε διακανονισμούς (...) μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασφαλείας των δύο κυπριακών κοινοτήτων».

Στο μεταξύ, το Κυπριακό και ειδικά οι εξελίξεις με επίκεντρο την Αμμόχωστο βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που είχαν χτες ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον πρώτο να ξεχωρίζει την «ξεκάθαρη δέσμευση και ετοιμότητα» του Γκουτέρες «για να προχωρήσει η όλη διαδικασία αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές». Τέλος, οι διεργασίες γύρω από την Αμμόχωστο βρέθηκαν και στο επίκεντρο επιστολής που - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα - έστειλε ο Κύπριος Πρόεδρος στους ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας και Βρετανίας, εκφράζοντας ανησυχία για «εξελίξεις που δυσκολεύουν τις συνομιλίες».

ΣΥΡΙΑ
Διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών από τον συριακό στρατό

Ενώ σχεδιάζεται σύνοδος Ρωσίας - Τουρκίας - Γαλλίας - Γερμανίας στις αρχές Μάρτη με θέμα το Ιντλίμπ

Νέο τουρκικό κομβόι με μεταφορείς αρμάτων μάχης εισέβαλε χτες στη Συρία

Copyright 2020 The Associated

Νέο τουρκικό κομβόι με μεταφορείς αρμάτων μάχης εισέβαλε χτες στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο συριακός στρατός συνεχίζει την ανακατάληψη εδαφών από αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές στα νοτιοδυτικά προάστια της επαρχίας Ιντλίμπ, μεταξύ των οποίων ήταν χτες η κωμόπολη Ταλ αλ Ναρ και τουλάχιστον έξι χωριά της περιοχής.

Οι διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών εξελίσσονται παράλληλα με τις προσπάθειες ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών να επιβάλουν τα συμφέροντά τους στη Συρία, στο πλαίσιο της μοιρασιάς πηγών, οδών και αγορών Ενέργειας. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης κορυφής με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Γερμανία, Αγκελα Μέρκελ, και την Τουρκία, Ρ. Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο, όπως είπε, «της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης». Η σύνοδος αυτή, κατά πληροφορίες του Κρεμλίνου, φαίνεται πως σχεδιάζεται για τις 5 Μάρτη, δίχως να είναι προς το παρόν ξεκάθαρο εάν θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη ή τη Μόσχα.

O Ρώσος Πρόεδρος, σχολιάζοντας την Κυριακή τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, εξήρε τις επιδόσεις του στρατού της χώρας του σε ό,τι αφορά «την εξάρθρωση καλά ριζωμένων τρομοκρατικών οργανώσεων» λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποτράπηκαν «μεγάλες απειλές για τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή». Το ίδιο διάστημα, πηγές στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσαν πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ πως ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος απέτρεψε την είσοδο τουρκικού κομβόι του στρατού στην πόλη Αλ Μπάνα της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ. Χτες, η Τουρκία ανακοίνωσε την είσοδο 50 αρμάτων μάχης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Από την άλλη, δεν έλειψαν και οι ευθείες βολές του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου προς την Αγκυρα, ο οποίος επανέλαβε, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Rossiya-1 TV», πως η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τις συμφωνίες στο Σότσι για τη Συρία. Επανέλαβε επίσης ότι «είναι πολύ επικίνδυνο να πέφτει στρατιωτικός εξοπλισμός στα χέρια τρομοκρατών στο Ιντλίμπ».

Μέσα σε όλα αυτά δεν έλειψαν τη νύχτα της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας νέες ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι φιλοκυβερνητικών μαχητών, εκ των οποίων δύο φέρεται πως ήταν Παλαιστίνιοι από την οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ». Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε πάντως πως η συριακή αεράμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει αρκετούς από τους πυραύλους.

ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις με θύματα «16 Τούρκους στρατιωτικούς»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι συγκρούσεις στα νότια προάστια και περίχωρα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, με φόντο τις προσπάθειες του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να εξασφαλίσει περισσότερα στηρίγματα και υποστήριξη από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.

Η προσπάθεια του Σάρατζ, που βρέθηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, καταγράφεται ενώ αυξάνονται οι οικονομικές δυσκολίες και τα «στριμώγματα» που προκαλεί το πετρελαϊκό εμπάργκο που εφαρμόζουν σε βάρος του ο «Εθνικός Λιβυκός Στρατός» και οι φύλαρχοι της Ανατολικής Λιβύης, που στηρίζουν τον αντίπαλό του, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ. Χτες ο Σάρατζ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας, κατήγγειλε τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και αεροδρομίων στη χώρα του και χαρακτήρισε τον Χάφταρ «εγκληματία πολέμου». Ισχυρίστηκε επίσης πως εκείνος είναι έτοιμος για επανάληψη των συνομιλιών στη Γενεύη σε πολιτικό επίπεδο, αύριο Τετάρτη. Στη συνέχεια, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη επεξεργάστηκαν ένα «σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» που θα επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να επιβλέψουν «την ασφαλή επιστροφή των αμάχων στις ζώνες τους».

Σε αυτή τη φάση, η Αγκυρα εντείνει την εμπλοκή της στον πόλεμο, με τον Τούρκο ηγέτη να δηλώνει κυνικά το Σάββατο πως αν η χώρα του αποφύγει τις συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη και στη Μεσόγειο γενικότερα, τότε θα κληθεί να πληρώσει «πολύ υψηλό τίμημα» στο μέλλον. Κατηγόρησε δε τον Χάφταρ πως στο πλευρό του πολεμούν μεταξύ άλλων πάνω από 15.000 Σουδανοί μισθοφόροι και άλλοι 2.500 Ρώσοι μισθοφόροι από την εταιρεία «Βάγκνερ».

Η στάση της Τουρκίας δεν φαίνεται να πτοεί τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό», που ανακοίνωσε πως στη Μισράτα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 Τούρκοι στρατιωτικοί και άλλοι 100 μισθοφόροι. Η πληροφορία για τους πρώτους διαψεύστηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, όμως ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι στηρίζει τη δράση στη Λιβύη Σύρων αντικαθεστωτικών που έχουν μεταφερθεί εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ