ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Υπεύθυνες η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για την κατάσταση στη δημόσια Υγεία

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού

Copyright 2020 The Associated

Τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας, αναδεικνύουν με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς από χώρες της Ευρώπης, καλώντας σε αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων χαιρετίζουν «την ηρωική προσφορά των εργαζομένων, επιστημόνων στην Υγεία, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα και σε μια σειρά ακόμη υπηρεσίες», που με κίνδυνο της ζωής τους και σε άθλιες συνθήκες «δίνουν τη μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, όλων των συνανθρώπων μας».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο», αφού «η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορονοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για τη ζωή των λαών από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Εχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση, τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν διαλύσει τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας των λαών, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία - Ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις, αντί να παίρνουν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, ανακοινώνουν επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη, από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία - Φάρμακο».

Αναφερόμενα σε «αντεργατικές εξελίξεις και σχεδιασμούς που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορονοϊό», σημειώνουν ότι «σε κάθε χώρα προωθούνται ή σχεδιάζονται να επιβληθούν παρόμοια αντεργατικά μέτρα. Μέτρα που από τη μία θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων (...) Από την άλλη, οι εργοδότες με τη στήριξη των κυβερνήσεων βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την επιβολή και να μονιμοποιήσουν αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμούς (...)».

Ειδικότερα, τα συνδικάτα καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις, που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, «αντί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, διώκουν συνδικάτα και συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την υγεία των εργαζομένων, που καταγγέλλουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των δημόσιων συστημάτων Υγείας».

Ακολουθεί το πλαίσιο αιτημάτων, όπως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση στους εργαζόμενους που τις έχουν ανάγκη, να σταματήσουν κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, ειδική μέριμνα για πρόσφυγες - μετανάστες κ.ά.

Το κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Ελλάδα, Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, Ιταλία, USB, Γαλλία, Ομοσπονδία Εμπορίου - Υπηρεσιών CGT, Εργατικό Κέντρο CGT94 Val deMarne, Σερβία, SLOGA, Ισπανία, LAB, Central Unitaria de Trabajadores CUT Galiza, Κύπρος, Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, Ρωσία, Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταναστών, Πολωνία, WZZ WALKA.

ΑΣΓΜΕ
Ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους γονείς και τα σχολεία

Πρόσθετα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, πέρα από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, για τη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό, ζητά με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Συγκεκριμένα, ζητά:

  • Η άδεια ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας να είναι πλήρως ανεξάρτητη από την κανονική άδεια που δικαιούνται οι γονείς.
  • Να προβλεφθεί ειδικό επίδομα για γονείς που είναι αυτοαπασχολούμενοι και αναγκάζονται να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για όσο διάστημα είναι κλειστά τα σχολεία και πρέπει να συνδράμουν το παιδί τους.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για άμεση και ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ' Λυκείου μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί, ενιαία σε όλους τους μαθητές και για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας, να καλυφθεί η ύλη.
  • Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

Επίσης, ζητά όταν ανοίξουν τα σχολεία, με ευθύνη της κυβέρνησης:

  • Να έχουν γίνει απολυμάνσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια.
  • Να έχουν εξοπλιστεί όλα τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και πρόληψης.
  • Να έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία με επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Να υπάρξει κάλυψη όλων των σχολείων με το αναγκαίο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτές, σχολικός νοσοκόμος).
Τηλεκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία ζητούν μεταξύ άλλων οι μαθητές

Ειδική μέριμνα ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις ζητά με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Ανάμεσά τους είναι να προχωρήσει άμεσα η τηλεκπαίδευση, να γενικευτεί η ενισχυτική διδασκαλία και να μειωθεί η ύλη της φετινής Γ' Λυκείου στις πανελλαδικές.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή ζητά να γίνουν απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία και να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δώσει οι μαθητές για εκδρομές που ακυρώθηκαν, ενώ στην ανακοίνωσή της καταλήγει: «Ζητάμε να ξεκαθαρίσει επίσημα και άμεσα η κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να φέρει, σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα, το νομοσχέδιο για τριπλές πανελλαδικές, "τράπεζα θεμάτων" και μείωση εισακτέων, όσο είναι κλειστά τα σχολεία».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Φοιτητικές διεκδικήσεις με αφορμή τα έκτακτα μέτρα

Επισημαίνοντας ότι οι έκτακτες εξελίξεις με τον κορονοϊό φέρνουν στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ζητά κρατική μέριμνα για μια σειρά από λειτουργίες των ιδρυμάτων, για την προστασία και τη διευκόλυνση των φοιτητών. Μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις Τμημάτων - Ιδρυμάτων να πραγματοποιήσουν άμεσα όλες τις αναγκαίες απολυμάνσεις των πανεπιστημιακών χώρων και των φοιτητικών εστιών σε αρκετούς από τους οποίους δεν εφαρμόζονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει τις ανάγκες σε καθαριότητα, για την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών (π.χ. αντισηπτικά) σε σχολές και εστίες. Αυξημένα μέτρα υγιεινής και πρόληψης στις φοιτητικές λέσχες εστιών και Πανεπιστημίων με μονιμοποίηση του προσωπικού τους και πρόσληψη νέου για να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Λειτουργία με ωράριο που θα αποτρέπει τη μεγάλη συνάθροιση. Οι φοιτητές να παίρνουν το φαγητό τους συσκευασμένο.

Αμεση διευθέτηση και ενημέρωση των φοιτητών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός και εκτός των Ιδρυμάτων, ώστε κανένας νέος ερευνητής, φοιτητής, επιστήμονας να μην κινδυνεύσει. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης στις πρακτικές ασκήσεις και την ερευνητική δραστηριότητα αλλά και αναπληρώσεων, ώστε να μη χαθούν σεμινάρια, πρακτικές ασκήσεις, εργαστήρια, υποχρεωτικά μαθήματα. Οι φοιτητές να ολοκληρώσουν το ακαδημαϊκό έτος χωρίς περαιτέρω εμπόδια.

Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ για την αποφυγή του συνωστισμού και μείωση της τιμής του εισιτηρίου σε λεωφορεία, πλοία, τρένα ώστε να διευκολυνθούν οι φοιτητές να επιστρέψουν στις οικογένειές τους για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα Πανεπιστήμια».

ΙΚΑΡΙΑ
Μετά από δύο μέρες ύποπτα δείγματα προς εξέταση παραμένουν στο νησί!

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης

Την «εγκληματική ολιγωρία» του υπουργείου Υγείας, που έως τώρα δεν έχει μεριμνήσει να αποστέλλονται δείγματα ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό προς εξέταση εγκαίρως από τις ακριτικές περιοχές προς την Αθήνα καταγγέλλει η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ.

Αφορμή για την πολύ σοβαρή αυτή καταγγελία της Οργάνωσης του Κόμματος είναι το γεγονός ότι από το πρωί της περασμένης Τρίτης 10/3 μέχρι και χτες Πέμπτη, δηλαδή για πάνω από δύο 24ωρα, έμεναν στο νοσοκομείο δείγματα από δύο ασθενείς, που λήφθηκαν ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι φορείς της νόσου. Κι αυτό γιατί οι δύο αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί αρνούνται να τα παραλάβουν και να τα μεταφέρουν στην Αθήνα (Παστέρ) για εξέταση.

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων σημειώνει ότι «πέρα από τις διαχρονικές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα Περιφερειακά Ιατρεία, αποδεικνύεται και από το περιστατικό αυτό ότι στην ουσία οι κάτοικοι του νησιού είναι υγειονομικώς ανοχύρωτοι».

Με την ανακοίνωσή της καλεί «άμεσα και χωρίς άλλη χρονοτριβή το υπουργείο Υγείας να βρει τρόπο απεμπλοκής της διαδικασίας αποστολής των δειγμάτων προς την Αθήνα για εξέταση και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών.

Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση τής, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις».

Με την πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στο νησί, η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί:

  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων στο Νοσοκομεία, στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα ΠΙ Ραχών, Μαγγανίτη, Καρκιναγρίου και Φούρνων.
  • Αμεσο εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, καλύπτοντας πλήρως όλες τις σύγχρονες εξετάσεις και ανάγκες.
Κατασταλτικά μέτρα ζητάει ο εισαγγελέας

Κατασταλτικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού ζητά από τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτας. Στην εγκύκλιό του αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις (από τρία χρόνια ως ισόβια) για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Ειδικότερα, ο Βασ. Πλιώτας αναφέρει ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία». Και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ