ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αντιπαλεύουμε κάθε μέρα τη νέα αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου

Αναρτήθηκε από την Παρασκευή η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την προάσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, ανέδειξε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέσα από την πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε την Παρασκευή, με θέμα «Τα κυβερνητικά μέτρα εν μέσω πανδημίας που τσακίζουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Οι πρώτες καταγγελίες που υπάρχουν από κλάδους και χώρους δουλειάς».

Η συνέντευξη Τύπου έχει αναρτηθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (https://pamehellas.gr/) και στο λογαριασμό του στο YouTube, ενώ το ΠΑΜΕ προαναγγέλλει ότι εντός της επόμενης βδομάδας θα επανέλθει με συγκεκριμένες καταγγελίες ανά κλάδο.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε τα εξής:

«Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθούμε κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας που αναφέρουν οι επιστήμονες, όχι όμως να μείνουμε άφωνοι και να μας στερήσει η μάσκα τη φωνή της διεκδίκησης και κυρίως αυτές τις μέρες τη φωνή της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων, απέναντι σε κυβερνητικά μέτρα που φουντώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία εν μέσω πανδημίας.

Ολες αυτές τις μέρες έχουμε χορτάσει από "ατομική ευθύνη". Μία "ατομική ευθύνη" που γίνεται καραμέλα ώστε να απενοχοποιηθεί ένα κράτος που, ανεξαρτήτου πρόσημου κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, έχει αδυνατίσει συνολικά το πλέγμα προστασίας του λαού μας, έχει μετατρέψει την Υγεία σε εμπόρευμα και συνολικά την πολιτική προστασία και τις κοινωνικές υπηρεσίες τις αντιμετωπίζει με όρους "κόστους - κέρδους".

Οπως ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να σωθεί από μία φυσική καταστροφή, έτσι και η ατομική ευθύνη δεν είναι η απάντηση για όλα σε συνθήκες πανδημίας.

Η ατομική ευθύνη δεν τρώγεται, δεν απαλλάσσει από έξοδα και χρέη, δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας εργατικής οικογένειας. Ατομική ευθύνη και 300 ευρώ μισθός, ατομική ευθύνη χωρίς δουλειά, ατομική ευθύνη χωρίς ενίσχυση της Υγείας, χωρίς μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους είναι αέρας κοπανιστός και ευχολόγια. Οι απολύσεις και οι μισθοί των 300 ευρώ σε συνθήκες πανδημίας είναι έγκλημα. Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση.

Επειδή εμείς δεν υιοθετούμε τα hashtag "θα λογαριαστούμε μετά", αντιπαλεύουμε κάθε μέρα τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που τσακίζουν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις και σήμερα σηκώνουμε τη σημαία των άμεσων διεκδικήσεων, με βάση τις καταγγελίες που αρχίζουν να πυκνώνουν από τους κλάδους για ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για πιέσεις, για απειλές και συνολικά για την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Νίκου Μαυροκέφαλου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, του Γιάννη Τασιούλα, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, του Γιώργου Στεφανάκη, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα των τοποθετήσεων.

Παρέμβαση στην πύλη του Νοσοκομείου στο Αγρίνιο

Τα αιτήματά του για την προστασία της υγείας του λαού και των υγειονομικών πρόβαλε με συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου. Με πανό και αφίσες στην πύλη και τις εισόδους, σύντομες δηλώσεις από τους προέδρους των τριών φορέων και υπόμνημα που επιδόθηκε στον διοικητή του νοσοκομείου, απαίτησαν άμεσα μέτρα ώστε οι υγειονομικοί να μπορέσουν να δώσουν τη μάχη για την υγεία του λαού απέναντι στην πανδημία. «Οι καταστάσεις απαιτούν να παραμείνουμε δυνατοί, όχι όμως σιωπηλοί. Νικάμε το φόβο, κανένας μόνος του, ένας για όλους και όλοι για έναν», τονίζει στο υπόμνημά του το Εργατικό Κέντρο.

Με «πράσινο φως» από την κυβέρνηση το αντεργατικό μπαράζ στους χώρους δουλειάς

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως» στους εργοδότες «για να επιβάλουν καθεστώς "ζούγκλας" σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Κλιμάκωση της επίθεσης σε όλο τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού

Επισήμανε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο:

«Από το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη στα ξενοδοχεία "Divani Caravel", "Intercontinental", "Τιτάνια", "Royal Olympic", "Hilton", "Crown Plaza", "Μεγάλη Βρετανία", "Electra", "Ηyatt", "Airotel Alexander", "Airotel Stratos", "Airotel Parthenon", "Fenix", "London", "Καψής" στο Ηράκλειο και σε πολλά άλλα ακόμη, με τη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, επέβαλαν στους εργαζόμενους να πάρουν την άδεια του καλοκαιριού, έδιωξαν στην κυριολεξία όλους όσοι δούλευαν μέσω συνεργείων ή με διαλείπουσα, οι οποίοι ως τώρα ήταν σε ομηρία, επέβαλαν εκ περιτροπής εργασία, με το πρόσχημα ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη, πριν ακόμη φανούν οι επιπτώσεις από την επιδημία, όπως στο ξενοδοχείο "Royal Olympic".

Στη Θεσσαλονίκη τα ξενοδοχεία "Excelsior", "City" και "Grand" πραγματοποίησαν απολύσεις πριν από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται εποχικά και που σήμερα βρίσκονται άνεργοι, με πιθανότητες να συνεχίσουν να είναι άνεργοι και το καλοκαίρι, χωρίς στην ουσία να παρθούν μέτρα προστασίας για το εισόδημά τους, για την εξασφάλιση της δουλειάς τους. Ηδη οι περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις τούς ενημερώνουν ότι δεν θα τους προσλάβουν όλους. Ξενοδοχεία όπως το "Cretan Dream" στην Κρήτη έχει κιόλας ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι όταν ανοίξει θα ξεκινήσει με περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα. Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους, οι περισσότεροι είναι και νέοι σε ηλικία, δεν παίρνουν ούτε το επίδομα της ανεργίας γιατί έχει λήξει από το Δεκέμβρη και δεν δικαιούνται ούτε την αποζημίωση των 800 ευρώ από το μηχανισμό στήριξης. Την ίδια τύχη έχουν χιλιάδες συνάδελφοί μας που δούλευαν με συμβάσεις μιας μέρας και πετάχτηκαν έξω από τη δουλειά μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

Επίσης, συνάδελφοι που δούλευαν στα εστιατόρια και τα κέτερινγκ, στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, με το ίδιο καθεστώς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, ακόμα και ανασφάλιστοι σε πολλές περιπτώσεις, είναι ακόμα απλήρωτοι και άνεργοι, χωρίς καθόλου εισόδημα. Ολοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης εάν δεν δεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, τις υπερωρίες για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, την επιβολή των κανονικών αδειών, τις άδειες άνευ αποδοχών, όπως γίνεται στα κέτερινγκ "New Rest", "Γευσίνους" και στη μεγάλη αλυσίδα ψητοπωλείων με την επωνυμία "Λαός και Καλαμάκι", όπου ο εργοδότης μίλησε ανοιχτά για "ξεκαθάρισμα", εννοώντας ότι όποιος δεν δεχτεί να θυσιαστεί για τα κέρδη του επιχειρηματία, θα απολύεται. Η αλυσίδα "Χωριάτικο" έχει εξαναγκάσει σε παραίτηση εργαζόμενους σε πολλές πόλεις, με την απειλή ότι αν δεν δεχτούν δεν θα τους ξαναπάρει όταν τελειώσουν τα μέτρα.

Από την άλλη, όλες οι μεγάλες αλυσίδες που έχουν πάρει επάνω τους τη διανομή φαγητού, έχουν όσους κάνουν ντελίβερι στην κυκλοφορία, με λιγοστά και αμφίβολα μέτρα ασφάλειας, με δύσκολα ωράρια και με την καθημερινή ανασφάλεια να φέρουν σπίτι τους τον ιό».

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η καταγγελία για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Στάνλεϊ». Οπως επισήμανε ο Γ. Στεφανάκης, η συμφωνία αυτή «αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν κυριολεκτικά μέσα σε μια εστία μόλυνσης εδώ και μέρες. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενούνται συνάνθρωποί μας που έχουν έρθει από χώρες της Ευρώπης που θερίζει η πανδημία. Πολλοί από αυτούς είναι φορείς της νόσου και χρειάζονται υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης, ειδικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε άμεσα να αποδεσμευτεί το προσωπικό του ξενοδοχείου. Με ευθύνη της κυβέρνησης να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, νοσηλευτές, γιατρούς και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη φιλοξενία όσων έρχονται από χώρες με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς. Είναι απαράδεκτο από τη μια να παίρνει η κυβέρνηση αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων κι από την άλλη να εκθέτει εργαζόμενους σε τέτοιο κίνδυνο και για την υγεία τους και για την εξάπλωση της πανδημίας».

Κάθε εργατικό πρόβλημα να φτάνει στο Συνδικάτο

«Το Συνδικάτο μας συνεχίζει με όλα τα απαραίτητα μέτρα τη λειτουργία του», ξεκαθάρισε ο Γ. Στεφανάκης και κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει να απευθύνονται στο Συνδικάτο είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω των επιχειρησιακών σωματείων στους χώρους δουλειάς».

Δεν θα βάλουμε τα δικαιώματά μας στο κρεβάτι του Προκρούστη

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, απευθυνόμενος σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τόνισε την ανάγκη «οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας, να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς.

Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας. (...) Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε τα δικαιώματά μας "στον ντορβά". Δεν σημαίνει ότι θα κλείσουμε τα αυτιά μας στη φωνή αγωνίας και τις εκκλήσεις των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας "στο κρεβάτι του Προκρούστη" για να μη χαθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάζει τα θύματα ως θύτες. Ο λαός μας νιώθει την ευθύνη του για την προστασία των γερόντων και των ευπαθών ομάδων. Το αποδεικνύει διαρκώς. Πού είναι η κρατική ευθύνη; Σήμερα που μιλάμε εμφανίζονται ελλείψεις σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά στα γηροκομεία.

Γιατί δεν επιτάσσουν τους ιδιώτες της Υγείας, που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν; Γιατί δεν ακυρώνουν τις απολύσεις; Η υποκρισία περισσεύει. Αυτοί που ψήφισαν την άνοδο των ορίων για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη με προοπτική τα 71, μιλούν για την προστασία των ευπαθών ομάδων! 65 χρονών άνθρωποι είναι πολύ νέοι να βγουν στη σύνταξη, αλλά πολύ μεγάλοι να βρουν ΜΕΘ αν αρρωστήσουν.

(...) Είναι πρόκληση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που λέει στους υγειονομικούς ότι "αν τελειώσουν τα γάντια απλά να πλένετε τα χέρια σας", να χαρίζει 30 εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες κλινικές που διαθέτουν τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού όχι με επιστημονικά κριτήρια αλλά με κριτήριο το κέρδος.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, στον άμεσο και επαρκή εξοπλισμό τους και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Καταγγέλλοντας τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση, σημείωσε:

«Η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων επιδιώκει κύρια να καλλιεργήσει το φόβο και να χτυπήσει πρώτα και κύρια τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Ομως η πρώτη που σπάει την καραντίνα είναι η ίδια η κυβέρνηση. Επιτρέποντας σε μεγάλους χώρους δουλειάς να στοιβάζονται δεκάδες εργαζόμενοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Αρνούμενη να ενισχύσει τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τις ώρες αιχμής για να αποσυμφoρηθεί η κατάσταση και να λάβει μέτρα προστασίας για τους οδηγούς. Επιτρέποντας δεκάδες συνάνθρωποί μας να συνωστίζονται στα σούπερ μάρκετ, έξω από τις τράπεζες και σε άλλες υπηρεσίες για να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα. Κυνηγώντας τον μεροκαματιάρη στο κέντρο της Αθήνας, την ίδια στιγμή που κλείνει τις φοιτητικές εστίες και στέλνει χιλιάδες φοιτητές στην επαρχία, διαμορφώνοντας μια νέα ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Δεν πρέπει να γίνουμε Ιταλία. Ο προχτεσινός δίκαιος απεργιακός αγώνας των Ιταλών εργατών αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι μεγαλύτερος κίνδυνος του κορονοϊού για τη δημόσια υγεία είναι η δίψα για το κέρδος των βιομηχάνων και των άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ίδιοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Ιταλία ομολογούν ότι οι μεγαλύτερες εστίες διάδοσης του ιού ήταν τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις που συνέχιζαν να λειτουργούν, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου στοιβάζονταν ο κόσμος. Στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση της Ιταλίας έδειξαν άκαμπτη στάση. Αλήθεια, πόσα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων με χιλιάδες φέρετρα χρειάζονται για να μην "καταρρεύσει" ο επιχειρηματικός κόσμος;

Με τα ίδια επιχειρήματα η κυβέρνηση της ΝΔ εκβιάζει το λαό και νομοθετεί μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλήθεια, πώς θα αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός με την απαγόρευση των απεργιών και με την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης;».

Είναι χιλιάδες πια οι καταγγελίες από τους χώρους δουλειάς

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «έχει αναστείλει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας λύνοντας τα χέρια στους εργοδότες να οργιάσουν», ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε ότι «είναι χιλιάδες πια οι καταγγελίες που έχουμε:

-- Για παραβιάσεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, σε τηλεφωνικά κέντρα, σε υπηρεσίες όπου δεν υπάρχουν τα μέσα ατομικής προστασίας και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους τα ίδια μέσα για την εργασία τους (ακουστικό, πληκτρολόγιο κ.ά.).

-- Για άρνηση επιχειρήσεων, και μάλιστα ορισμένων τομέων ζωτικής σημασίας για το λαό, όπως στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, να ελέγξουν ύποπτα κρούσματα και απλά βάζουν εργαζόμενους σε καραντίνα.

-- Για εκβιαστικές απολύσεις που γίνονται με αφορμή την πανδημία, όπως με δεκάδες ναυτεργάτες, όπως στο αεροδρόμιο της Αθήνας (...).

-- Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκβιάζονται να αλλάξουν τις συμβάσεις τους προς το χειρότερο, αλλιώς θα θεωρηθούν οι ίδιοι υπεύθυνοι για την απόλυσή τους.

-- Για τους 900.000 και πλέον ανέργους που δεν έχουν κανένα εισόδημα αυτήν την περίοδο και καμία τύχη να βρουν δουλειά σε αυτές τις συνθήκες».

Κανείς μόνος! Με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή συνεχίζουμε τη μάχη

«Με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε ο Ν. Μαυροκέφαλος, «παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε για να μη χαθούν δικαιώματα, να μη καταστρατηγηθούν Συλλογικές Συμβάσεις, να μη χαθούν μισθοί και θέσεις εργασίας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν τη συνδικαλιστική δράση.

Απαιτούμε να παίρνονται από τους εργοδότες όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Εδώ και τώρα να καταργηθούν τα μέτρα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που τσακίζουν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις. Επικοινωνήστε και γραφτείτε στα σωματεία σας. Κανείς μόνος. Δυναμώνουμε τη φωνή, δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας».

Πάλη για την προστασία της ζωής μας, σε σύγκρουση με την εργοδοσία

Ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, κατήγγειλε πως «με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς για την προστασία της ζωής των εργαζομένων».

«Η εργοδοσία», τόνισε, «εγκληματεί στους χώρους δουλειάς και η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα τηλέφωνα, έχει κατεβάσει τα ρολά του υπουργείου, δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το τι συμβαίνει μέσα στους χώρους δουλειάς. Το αποτέλεσμα είναι η ζωή των εργαζομένων να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από σωματεία, από εργαζόμενους, για εργαζόμενους που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, που χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία, για μη τήρηση από την εργοδοσία των μέτρων που προτείνει ο ΕΟΔΥ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών σε τηλεφωνικό κέντρο στοιβάζονται 600 εργαζόμενοι ο ένας πάνω στον άλλο, χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία. Το ίδιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καταστήματα τραπεζών. Υπάρχει επίσης συνωστισμός στο χώρο της δουλειάς, αλλά και στη μετακίνηση προς και από την εργασία. Για την ακρίβεια, όπως πήγαιναν οι εργαζόμενοι πριν την πανδημία στη δουλειά μέσα σε λεωφορεία, σε βανάκια κ.ά., με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πηγαίνουν και τώρα. Και αυτό συμβαίνει σε επιχειρήσεις, σε εργοστάσια και εργοτάξια.

Επίσης έχουμε καταγγελίες ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος. (...) Ακόμα χειρότερα η εργοδοσία επιχειρεί να αποκρύψει ύποπτα κρούσματα για να μην αναγκαστεί να πάρει μέτρα, να μην αναγκαστεί σε διακοπή των εργασιών. (...) Ούτε λόγος για απολύμανση των χώρων δουλειάς και των κοινών εργαλείων».

Να μη γίνει η ζωή μας μπαλάκι στα χέρια κυβέρνησης - εργοδοσίας

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί», υπογράμμισε ο Γ. Τασιούλας, «είναι ποιος θα προστατέψει τους εργαζόμενους από όλους αυτούς τους κινδύνους; Ποιος θα εφαρμόσει και ποιος θα αγωνιστεί για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ;

Εμείς λέμε ούτε η εργοδοσία ούτε η κυβέρνηση θα προστατέψουν την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. (...) Επομένως στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ότι εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας, να παλέψουμε και να προστατέψουμε τη ζωή μας, να έρθουμε σε σύγκρουση με την εργοδοσία που γίνεται ακόμα πιο επιθετική μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Πρέπει να ενεργοποιηθούν όπου υπάρχουν οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, οι οποίες προβλέπονται από νόμο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και είναι αποτέλεσμα της πάλης των εργαζομένων. Να δημιουργηθούν κι άλλες από τους εργαζόμενους, από τα συνδικάτα και να παίξουν σπουδαίο ρόλο, να γίνουν, μαζί με τα συνδικάτα, βήμα καταγγελιών για την άθλια κατάσταση που υπάρχει στους χώρους δουλειάς. Να αυξηθεί η πίεση, η διεκδίκηση για μέτρα ασφάλειας. Μην αφήσουμε τη δική μας ζωή να γίνεται μπαλάκι στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η υπόθεση της ζωής μας και σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες, και αύριο, την επόμενη αντεργατική μέρα, που στρώνεται από σήμερα, από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, πρέπει να περάσει στα δικά μας χέρια.

Αυτός είναι ο δρόμος για να έχουμε αποτελέσματα που διασφαλίζουν την υγεία μας, που διασφαλίζει και το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Εκατοντάδες υπογραφές για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

«Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού»: Το σύνθημα αυτό προτάσσουν Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε κοινό ψήφισμα, με το οποίο διεκδικούν επείγοντα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα».

Το ψήφισμα μέχρι στιγμής συνυπογράφουν:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αρτας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Νάουσας, Σάμου και το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Οι Ομοσπονδίες: Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Οικοδόμων, Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Επίσης, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία από τους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών, της Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού, του Τύπου - Χαρτιού, του Φαρμάκου, των Κατασκευών, του Μετάλλου, της Ενέργειας, της Χημικής Βιομηχανίας, των Τροφίμων - Ποτών, του Εμπορίου - Υπηρεσιών, του Τουρισμού, του Χρηματοπιστωτικού, των Μεταφορών, της Υγείας, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, του Δημοσίου, των ΟΤΑ καθώς και σωματεία συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ