Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Πάλη για την προστασία της ζωής μας, σε σύγκρουση με την εργοδοσία

Ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, κατήγγειλε πως «με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο στους χώρους δουλειάς για την προστασία της ζωής των εργαζομένων».

«Η εργοδοσία», τόνισε, «εγκληματεί στους χώρους δουλειάς και η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα τηλέφωνα, έχει κατεβάσει τα ρολά του υπουργείου, δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το τι συμβαίνει μέσα στους χώρους δουλειάς. Το αποτέλεσμα είναι η ζωή των εργαζομένων να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από σωματεία, από εργαζόμενους, για εργαζόμενους που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, που χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία, για μη τήρηση από την εργοδοσία των μέτρων που προτείνει ο ΕΟΔΥ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών σε τηλεφωνικό κέντρο στοιβάζονται 600 εργαζόμενοι ο ένας πάνω στον άλλο, χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία. Το ίδιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καταστήματα τραπεζών. Υπάρχει επίσης συνωστισμός στο χώρο της δουλειάς, αλλά και στη μετακίνηση προς και από την εργασία. Για την ακρίβεια, όπως πήγαιναν οι εργαζόμενοι πριν την πανδημία στη δουλειά μέσα σε λεωφορεία, σε βανάκια κ.ά., με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πηγαίνουν και τώρα. Και αυτό συμβαίνει σε επιχειρήσεις, σε εργοστάσια και εργοτάξια.

Επίσης έχουμε καταγγελίες ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος. (...) Ακόμα χειρότερα η εργοδοσία επιχειρεί να αποκρύψει ύποπτα κρούσματα για να μην αναγκαστεί να πάρει μέτρα, να μην αναγκαστεί σε διακοπή των εργασιών. (...) Ούτε λόγος για απολύμανση των χώρων δουλειάς και των κοινών εργαλείων».

Να μη γίνει η ζωή μας μπαλάκι στα χέρια κυβέρνησης - εργοδοσίας

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί», υπογράμμισε ο Γ. Τασιούλας, «είναι ποιος θα προστατέψει τους εργαζόμενους από όλους αυτούς τους κινδύνους; Ποιος θα εφαρμόσει και ποιος θα αγωνιστεί για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ;

Εμείς λέμε ούτε η εργοδοσία ούτε η κυβέρνηση θα προστατέψουν την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. (...) Επομένως στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ότι εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας, να παλέψουμε και να προστατέψουμε τη ζωή μας, να έρθουμε σε σύγκρουση με την εργοδοσία που γίνεται ακόμα πιο επιθετική μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Πρέπει να ενεργοποιηθούν όπου υπάρχουν οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, οι οποίες προβλέπονται από νόμο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και είναι αποτέλεσμα της πάλης των εργαζομένων. Να δημιουργηθούν κι άλλες από τους εργαζόμενους, από τα συνδικάτα και να παίξουν σπουδαίο ρόλο, να γίνουν, μαζί με τα συνδικάτα, βήμα καταγγελιών για την άθλια κατάσταση που υπάρχει στους χώρους δουλειάς. Να αυξηθεί η πίεση, η διεκδίκηση για μέτρα ασφάλειας. Μην αφήσουμε τη δική μας ζωή να γίνεται μπαλάκι στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η υπόθεση της ζωής μας και σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες, και αύριο, την επόμενη αντεργατική μέρα, που στρώνεται από σήμερα, από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, πρέπει να περάσει στα δικά μας χέρια.

Αυτός είναι ο δρόμος για να έχουμε αποτελέσματα που διασφαλίζουν την υγεία μας, που διασφαλίζει και το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι δεν αιφνιδιάζονται! Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους (2020-10-31 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για τα ανεπαρκή ή και ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς (2020-10-09 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι από τα «πρωτόκολλα» κράτους - εργοδοσίας (2020-09-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια σε επιχείρηση παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης (2017-04-08 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στην απεργία στην «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ» (2011-10-05 00:00:00.0)
Γενική πανεξόρμηση το Σάββατο στο εμπόριο και τις υπηρεσίες (2011-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ