Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πρωτοπόροι» των fake news οι Ευρωατλαντικοί

Οι επιθετικές εκστρατείες προπαγάνδας, με την επιστράτευση και των fake news, όπως και συνολικά οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις» και αυτές για την «κοινωνική επιρροή», όχι μόνο δεν αποτελούν «μονοπώλιο» κανενός ιμπεριαλιστικού κέντρου, όπως διατείνονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δείχνοντας προς τη μεριά Ρωσίας - Κίνας, αλλά στην πραγματικότητα αν κάποιοι είναι «πρωτοπόροι», αυτοί είναι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί.

Αλλωστε, στο πεδίο ανάπτυξης της έννοιας του «υβριδικού πολέμου», το ΝΑΤΟ λαμβάνει ενεργά μέτρα για την «ανάπτυξη επιθετικών ασύμμετρων μέσων επιρροής», όπως χαρακτηριστικά λέγεται στις σχετικές αναφορές στο αναθεωρημένο εγχειρίδιο «Στρατηγικής Υβριδικού Πολέμου».

Μια σταχυολόγηση για το πώς το ΝΑΤΟ «χτίζει» τις δυνατότητές του και σε αυτό το πεδίο, είναι ενδεικτική:

-- Στη Σύνοδο του 2006 στη Ρίγα, διατυπώθηκε και εγκρίθηκε η «Συνολική Προσέγγιση του ΝΑΤΟ» που περιλαμβάνει τέτοιου είδους απειλές.

-- Το 2015, η επικυρωμένη «Στρατηγική Υβριδικού Πολέμου» του ΝΑΤΟ εστίασε στην αντιμετώπιση των μεθόδων του «υβριδικού πολέμου». Σύμφωνα με το έγγραφο, οι βασικοί στόχοι διατυπώνονται ως εξής: «Εγκαιρος εντοπισμός της ασύμμετρης απειλής και της πηγής της. Προσπάθεια να πειστεί ο ενδεχόμενος αντίπαλος για το ανέφικτο των στόχων του» και «μέτρα για την εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών - μελών».

-- Στη Σύνοδο της Βαρσοβίας, το 2016, τα κράτη - μέλη δεσμεύτηκαν «για την αφοσίωση στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του NATO». Το κείμενο υπογράμμιζε την πρόθεση της Συμμαχίας για την ανάπτυξη της «ατομικής και συλλογικής δυνατότητας αντίστασης απέναντι σε ολόκληρο το φάσμα των προκλήσεων από κάθε κατεύθυνση».

-- Στη Σύνοδο του 2018 στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η σύσταση υποστηρικτικών ομάδων αντιμετώπισης υβριδικών απειλών. Σε αυτήν την περίπτωση, οι «υβριδικές απειλές» μπορούν να περιλαμβάνουν και «μη στρατιωτικές δράσεις» οι οποίες αντιβαίνουν στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η κοινή μονάδα Ασφάλειας και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ διαθέτει κλάδο υβριδικής ανάλυσης, ο οποίος επισήμως «αντιμετωπίζει ενεργά την προπαγάνδα - όχι με περισσότερη προπαγάνδα, αλλά με γεγονότα - στο διαδίκτυο, στον "αέρα" αλλά και έντυπα».

Αντίστοιχους μηχανισμούς - από κοινού με το ΝΑΤΟ και αυτοτελώς - στήνει και η ΕΕ. Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) της ΕΕ, τον Ιούνη του 2019, σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, τονίζεται πως 20 από τις 74 τρέχουσες προτάσεις συνεργασίας εστιάζουν στην αντιμετώπιση «υβριδικών απειλών», ανάμεσά τους και οι «επιθετικές εκστρατείες παραπληροφόρησης».

Μακρά... προϋπηρεσία

Το πόσο... μακρά προϋπηρεσία στις προπαγανδιστικές εκστρατείες και στα fake news έχουν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, δείχνει και η περίπτωση του Γραφείου Στρατηγικής Επιρροής στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτέμβρη, με σκοπό να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Η ύπαρξή του αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια τον Φλεβάρη του 2002, σε δημοσίευμα των «New York Times».

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, βασιζόταν στο σημαντικό ενδιαφέρον του Πενταγώνου στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες ορίζονταν ως εξής: «Προϊόντα ή/και δράσεις που προκαλούν ή ενισχύουν τη στάση, τις απόψεις και τα συναισθήματα στοχευμένων ξένων κυβερνήσεων, οργανισμών, ομάδων και ατόμων, ώστε να δημιουργηθεί μια συμπεριφορά η οποία υποστηρίζει τους στόχους της εθνικής πολιτικής των ΗΠΑ και τις προθέσεις της διοίκησης του στρατού σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο».

Σύμφωνα με όσα σημειώνονταν τότε στα σχετικά δημοσιεύματα: «Μια σχετικά μικρή επένδυση μπορεί μακροπρόθεσμα να αποφέρει τεράστια κέρδη για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά. (...) Το Πεντάγωνο διαμορφώνει σχέδια για να παρέχει ειδήσεις, ίσως ακόμα και ψευδείς, σε ξένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ως μια νέα προσπάθεια για να επηρεάσει το κοινό αίσθημα και τους πολιτικούς τόσο σε φιλικές όσο και σε μη φιλικές χώρες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους».

Στις 26 Φλεβάρη του 2002, ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφιλντ είχε ανακοινώσει πως το ΓΣΕ σταμάτησε να υπάρχει, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως έκλεισε καθώς υπέστη μεγάλη ζημιά, η οποία δεν του επέτρεπε να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά πως το «πρόβλημα» που καλούνταν να λύσει παρέμενε. Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους, σε συνέντευξή του έλεγε πως «αναγκάστηκε να παραδώσει το πτώμα και το όνομα του γραφείου», αλλά «ό,τι σκοπευόταν να γίνει από το ΓΣΕ, συνεχίζεται. Οχι από το Γραφείο αυτό, αλλά με άλλους τρόπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ