Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ με οδηγό την αυθαίρετη τουρκο-λιβυκή συμφωνία

Με την πλάτη της «ζεστή» από τα παζάρια με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κι ενώ κυβέρνηση ΝΔ και αστικά κόμματα εμμένουν στην πολιτική της εμπλοκής

Από την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την ηγεσία της ΕΕ

Eurokinissi

Από την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την ηγεσία της ΕΕ
Ενας ακόμα επικίνδυνος «κρίκος» στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που δρομολογούνται στο πλαίσιο των παζαριών της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μπήκε τη βδομάδα που πέρασε, με την κατάθεση από την Αγκυρα συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και οδηγό την αυθαίρετη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, που παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή (με ημερομηνία 18 Μάρτη) του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Τουρκία υποστηρίζει μεταξύ άλλων για ακόμα μια φορά ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και «να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε δε ότι «τα νησιά που εκτείνονται στη λάθος πλευρά (σ.σ. "the wrong side") της μέσης γραμμής που χωρίζει δύο ηπειρωτικές χώρες δεν μπορούν να έχουν τμήμα ΑΟΖ πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη τους» και ότι «το μάκρος και η κατεύθυνση των ακτών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Επιπλέον, η Αγκυρα μιλάει για «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στην Κύπρο που «δεν είναι ικανή να αντιπροσωπεύει όλη την Κύπρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι διαθέτει ντε γιούρε ή / και ντε φάκτο δικαιοδοσία ή κυριαρχία» στις περιοχές της.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Τούρκος αντιπρόσωπος έσπευδε να δηλώσει τη διάθεση της αστικής τάξης της Τουρκίας για «διευθετήσεις», σημειώνοντας πως «η Τουρκία για άλλη μια φορά είναι έτοιμη σήμερα, όπως ήταν και στο παρελθόν, να στηρίξει πλήρως τη διασφάλιση μιας δίκαιης, ισότιμης και ειρηνικής διευθέτησης όλων των θεμάτων που εκκρεμούν, περιλαμβανομένης της ισότιμης οριοθέτησης των ΑΟΖ με όλες τις χώρες της Μεσογείου με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, ώστε να συμβάλει στη σταθερότητα και ευημερία όλης της λεκάνης της Μεσογείου».

Αναπαράγουν τα χρεοκοπημένα ευρωατλαντικά παραμύθια

Απέναντι στην κίνηση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να αναπαραγάγει τα χρεοκοπημένα παραμύθια περί «απομονωμένης Τουρκίας» και «ασπίδας» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, με το ΥΠΕΞ να σημειώνει πως η Αγκυρα «επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση» και κρύβοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την τουρκική στάση», προσθέτοντας πως «παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

Τη διάθεση να προχωρήσουν οι επικίνδυνες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» με την Τουρκία, αλλά με άλλους όρους και όχι «υπό το καθεστώς εκβιασμών», έσπευσε να σημειώσει ο πρωθυπουργός κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, λέγοντας, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους στους ομολόγους του, πως «προϋπόθεση για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων».

Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε με ανάρτησή του εμφανίσει τον «λύκο» των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών σε τάχα προστάτη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας λέγοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Την χρεοκοπία των μύθων αυτών ήρθε να επιβεβαιώσει και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που στο κείμενο των συμπερασμάτων του σε μια μόλις πρότασή του χωρίς καν αναφορά στην Τουρκία σημειώνει τις... «ανησυχίες» του «για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, καθώς και με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη - μέλη που επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων και στις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Στο μεταξύ την Παρασκευή το πρωί οι τουρκικές αρχές φέρεται να διέλυσαν τον καταυλισμό των εγκλωβισμένων στην περιοχή των Καστανιών Εβρου, όπου τον τελευταίο μήνα στηνόταν το γνωστό σκηνικό της έντασης.

Την κατάσταση στην περιοχή και συνολικά στα σύνορα εξέτασαν σε τηλεδιάσκεψή τους την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη (...) συνεχίζεται», ενώ επιβεβαιώνοντας το πώς η κατάσταση αξιοποιείται για τη δρομολόγηση επικίνδυνων σχεδιασμών, σημείωσαν μεταξύ άλλων πως «πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Εβρο και στα νησιά», ευρωενωσιακών «επιδιαιτητών» δηλαδή στη συνοριογραμμή με τη Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ