Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πλάτες σε μεγαλοβιομήχανους να λειτουργούν μεγάλους χώρους δουλειάς

Η εξάπλωση της πανδημίας σε μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία που έχει προκαλέσει η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, αποκαλύπτει και τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων που αφήνουν ανενόχλητους τους μεγαλοβιομήχανους να λειτουργούν τεράστιους χώρους δουλειάς, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπου εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι (στους οποίους κατά τ' άλλα λένε να απομονώνονται σπίτι) συνωστίζονται καθημερινά, επιταχύνοντας και όχι περιορίζοντας την εξάπλωση.

Στην Ιταλία, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι τα χιλιάδες θύματα και κρούσματα στο βιομηχανικό βορρά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με την επιμονή κυβέρνησης - Confindustria (Ενωση Ιταλών Βιομηχάνων) να μην παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και να λειτουργούν παραγωγικές μονάδες της περιοχής, παρά τις σχετικές συστάσεις από τις αρχές Μάρτη. Μάλιστα, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις των «κοινωνικών εταίρων» προέκυψε και ένα «κοινό πρωτόκολλο», προβλέποντας τη δυνατότητα για «τις επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους με μείωση ή αναστολή (σ.σ. πάλι δηλαδή το κλείσιμο έμενε προαιρετικό) της λειτουργίας να εγγυηθούν την ασφάλεια του χώρου εργασίας».

Ακόμα και τις τελευταίες μέρες, υπήρχαν καταγγελίες για στρατιωτικές βιομηχανίες, τηλεφωνικά κέντρα και άλλες εταιρείες που συνέχιζαν να δουλεύουν κανονικά, χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ τα νεκροταφεία και τα νεκροτομεία της περιοχής αδυνατούν να δέχονται άλλες σορούς...

Η εγκληματική αυτή αδιαφορία κυβέρνησης - μεγαλοβιομηχάνων έχει προκαλέσει αναβρασμό σε χιλιάδες εργαζόμενους, με αγωνιστικές αντιδράσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Την Τετάρτη, εργαζόμενοι απήργησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγωνιστικών συνδικάτων, όπως η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (Unione Syndicate di Base - USB, που συσπειρώνεται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), προσπαθώντας να ορθώσουν ανάστημα στην τρομοκράτηση από κολοσσούς, όπως ο «ArcelorMittal». Τη δική τους θέση στην κινητοποίηση πήραν και υγειονομικοί, με κάλεσμα που υπέγραψαν 400 γιατροί και νοσηλευτές, σταματώντας συμβολικά τη δουλειά για ένα λεπτό και κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα «Εμείς δεν μπορούμε να απεργήσουμε, κάντε το εσείς για μας».

Αλλά και στη Γαλλία, η κυβέρνηση Μακρόν αυξάνει τα μέτρα περιορισμού, αλλά όχι σε βάρος της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στα χημικά εργοστάσια (που ανήκουν στην κατηγορία SEVESO λόγω της επικίνδυνης φύσης του αντικειμένου τους), που όχι απλά συνεχίζουν να λειτουργούν παρά το μεγάλο συνωστισμό των εργατοϋπαλλήλων, αλλά τηρώντας ακόμα λιγότερο βασικές προδιαγραφές ασφαλείας που είναι κρίσιμες (αριθμός εργαζομένων ανά τμήμα και ειδικότητα) για την αποφυγή βιομηχανικών ατυχημάτων.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μετά και από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες, που καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας αλλά και μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα που προωθεί η κυβέρνηση για να μείνουν και μετά την πανδημία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ