ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κανένας εφησυχασμός μετά τις νέες οδηγίες για τις εστίες

Μετά την κατάκτηση που είχαν με τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα τους οι οικότροφοι φοιτητές και την οδηγία του υπουργείου ότι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές κατ' εξαίρεση οι εστίες εκεί που υπάρχει ανάγκη, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων παραμένουν σε εγρήγορση διεκδικώντας όσα μέτρα είναι αναγκαία για την ασφαλή παραμονή τους.

Στη Θεσσαλονίκη, επαναλειτούργησε από τη Δευτέρα η σίτιση στο εστιατόριο της Α' Εστίας που είχε διακοπεί, ενώ τη δράση της συνεχίζει και η ομάδα αλληλεγγύης του Συλλόγου Οικοτρόφων που συγκροτήθηκε για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για όποιον εστιακό το χρειάζεται, για να βοηθούν όποιον ανήκει σε ευπαθή ομάδα και βρίσκεται σε καραντίνα.

Στην Πάτρα, οι οικότροφοι φοιτητές που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στεγάστηκαν σε ξενοδοχείο του Ρίου, ωστόσο προβλήματα υπήρξαν με τη σίτισή τους που είχε διακοπεί εδώ και μια βδομάδα και ο Σύλλογος Οικοτρόφων με διαρκείς παρεμβάσεις απαίτησε αυτή να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα, όπως και να διασφαλιστούν αντισηπτικά στους νέους κοινόχρηστους χώρους διαμονής των φοιτητών.

Στην Ξάνθη, οι οικότροφοι φοιτητές συνεχίζουν να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των μελών της διοίκησης, καθώς προφορικά πήραν οδηγίες να κάνουν αίτηση για να παραμείνουν στις εστίες όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και την ίδια στιγμή όλοι οι οικότροφοι έλαβαν mail που τους έγραφε ότι «επιβάλλεται να εγκαταλείψετε άμεσα τη Φοιτητική Εστία, προκειμένου να μεταβείτε στη μόνιμη κατοικία σας»... Ο Σύλλογος Οικοτρόφων και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών της Ξάνθης εντείνουν τη δράση τους απαιτώντας να συνεχιστούν κανονικά η σίτιση και όλες οι παροχές στους φοιτητές που έχουν παραμείνει στην πόλη, να επανέλθουν η θέρμανση και το ζεστό νερό στις εστίες ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, να εξασφαλιστεί επαρκής καθαριότητα στα κτίρια κ.λπ.

Ανακοίνωση του ΜΑΣ

«Κανένας εφησυχασμός! Να υλοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων!», καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνει σε σχόλιό της:

«Μετά από πολυήμερο αγώνα των εστιακών, τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων Οικοτρόφων, τις παρεμβάσεις στις διοικήσεις και την αλληλεγγύη σωματείων εργαζομένων και της ΟΕΝΓΕ η κυβέρνηση αναγκάστηκε στις νέες οδηγίες που αφορούν τις εστίες να κάνει λόγο για κατ' εξαίρεση παραμονή φοιτητών στις εστίες.

Κανένας εφησυχασμός μπροστά σε αυτήν τη δέσμευση! Οι εργαζόμενοι φοιτητές κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι ξεκρέμαστοι σε νέα πιθανή οδηγία για εκκένωση, ενδεχόμενο που μένει ανοιχτό στις μέχρι τώρα οδηγίες. Δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των φοιτητών για αύξηση της χρηματοδότησης για τις εστίες και τα πανεπιστήμια ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να αναβαθμιστούν οι υποδομές, να καλυφθούν κενά και ελλείψεις.

Τώρα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των Συλλόγων ώστε υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να σταματήσει ο εκβιασμός για διακοπή σίτισης, νερού, ρεύματος και των όποιων παροχών στις εστίες. Να πραγματοποιούνται σταθερά οι αναγκαίες απολυμάνσεις. Πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα και τη φύλαξη. Εργαζόμενοι και φοιτητές να εφοδιαστούν με τα αναγκαία ατομικά είδη για την προφύλαξή τους. Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των Σωματείων των υγειονομικών. Αμεσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών μέσω διαδικτύου

RIZOSPASTIS

Με εντεινόμενους ρυθμούς προχωρά στο διαδίκτυο η πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών από εκπαιδευτικούς σε κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα για την επίλυσή τους. Ολιγομελής αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σωματείων που στηρίζουν την πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, για να καταθέσει το κείμενο διαμαρτυρίας και τις χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνει.

Να σημειωθεί ότι μέχρι χτες το απόγευμα είχαν ήδη συγκεντρωθεί σχεδόν 3.600 υπογραφές. Η συλλογή τους συνεχίζεται στη διεύθυνση https://sites.google.com/view/ypografes-elearning/

Την πρωτοβουλία στηρίζουν και συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Περάματος - Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος», Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Λευκάδας, Ικαρίας, καθώς και οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου. Κάλεσμα στήριξης απευθύνει επίσης η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών.

«Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για τη μόρφωση των παιδιών μας και ταυτόχρονα απαιτούμε από το υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις μας», σημειώνουν τα σωματεία και απαιτούν να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετάσχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να λυθούν τα τεχνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο, να αξιοποιηθούν εναλλακτικά μέσα κ.ά.

Σήμερα το 2ο podcast της ΚΝΕ

Το 2ο podcast της ΚΝΕ, με θέμα «Covid-19: Αιτία ή αφορμή για την "πανδημία" στα εργασιακά δικαιώματα;», θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη στις 19.00 από το κανάλι της ΚΝΕ στο ΥouΤube. Αρχικά η προβολή είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο δεν έγινε δυνατή τότε λόγω ανυπέρβλητων τεχνικών δυσκολιών.

Καλεσμένος θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις, μέσω Skype, θα πραγματοποιήσουν εργαζόμενοι από την Ελλάδα και την Ιταλία.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ανανεώνεται καθημερινά το www.aerostatostospiti.gr

Το καινούριο προσωρινό σπίτι του «κόκκινου Αερόστατου» είναι εδώ για να κρατάει συντροφιά στους μικρούς του αναγνώστες όσο καιρό χρειαστεί να μείνουμε στα σπίτια μας, για «να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι μαζί μία μεγάλη παρέα!», σημειώνει το περιοδικό που επικοινωνεί με τους αναγνώστες του ηλεκτρονικά.

Μπαίνοντας καθημερινά στο www.aerostatostospiti.gr οι επισκέπτες βρίσκουν πάντα κάτι καινούριο:

  • Προτάσεις για χειροτεχνίες, πειράματα κ.ά. για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου στο σπίτι.
  • Ενδιαφέρουσες σελίδες από προηγούμενα τεύχη του περιοδικού για ποικίλα θέματα μαζί με νέες δραστηριότητες και παιχνίδια.
  • Και φυσικά τις αναρτήσεις από τις δημιουργίες, τις απαντήσεις και ό,τι άλλο στέλνουν στο mail του περιοδικού (kokkinoaerostato@gmail.com) τα ίδια τα παιδιά!

«Περιμένουμε και τη δική σας συμμετοχή σ' αυτήν τη μεγάλη και ζωντανή παρέα απ' όλη την Ελλάδα!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το περιοδικό στα παιδιά.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να μην παρασυρθούν οι φοιτητές από το νέο κάλεσμα για ηλεκτρονική ψηφοφορία

Το γεγονός ότι ομάδα «ανεξάρτητων φοιτητών» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) καλεί σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για κάποια θέματα (όπως αυτά των κάδων ανακύκλωσης ή της αφισοκόλλησης, την ώρα που το πανεπιστήμιο είναι κλειστό!), επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τους περιορισμούς λόγω πανδημίας για να περάσει ό,τι δεν κατάφερε να περάσει όλο τον προηγούμενο καιρό, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΟΠΑ. Καλούν τους φοιτητές να μη συναινέσουν στους σχεδιασμούς της συγκεκριμένης ομάδας και να στηρίξουν τα αιτήματα του ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού για άμεσα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού!

«Είναι απορίας άξιο τι εξυπηρετεί αυτή η ομάδα όταν αξιοποιεί τη δεδομένη στιγμή, τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, για να περάσει ό,τι δεν κατάφερε να περάσει όλο τον προηγούμενο καιρό. Φαίνεται να εκμεταλλεύονται τη σημερινή πολύ κρίσιμη κατάσταση για ίδιον όφελος, για να καταφέρουν να διαλύσουν τις μαζικές, ζωντανές διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές», σημειώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και προσθέτουν: «Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές δεν πρέπει να παρασυρθούν στις συγκεκριμένες συνθήκες και να συναινέσουν στους σχεδιασμούς της συγκεκριμένης ομάδας "ανεξάρτητων" φοιτητών. Τη δεδομένη στιγμή πρέπει να στηρίξουμε τα αιτήματα του ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού για άμεσα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού!».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΣ» ΣΤΟ ΑΠΘ
Διεκδικούν μέτρα για τις σπουδές τους

Εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλους φοιτητές του ιδρύματος προχωρούν στην πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, με βασική διεκδίκηση την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και μέτρων σχετικά με την εξασφάλιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου.

Οι υπογραφές συγκεντρώνονται στη διεύθυνση: https://www.petitions.net/258554



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ