ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
Σελ. /20
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επικίνδυνη και υποκριτική η στάση κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη «διά περιφοράς» συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την εξέλιξη της επιδημίας στην περιοχή

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η συζήτηση στην έκτακτη «διά περιφοράς» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Κυριακή, «ξεγύμνωσε πλήρως την υποκρισία της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής».

Οπως τονίζει, επιβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία «με μπαλώματα, με μετακινήσεις προσωπικού που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες, που αφήνουν το λαό ακόμα πιο εκτεθειμένο απέναντι στον κορονοϊό και στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση και την προστασία της υγείας και της ζωής του», καθώς δεν προχωρά άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ούτε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Χαρακτηρίζει δε «συνέχεια της κοροϊδίας» το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ως «ενίσχυση» του Νοσοκομείου Καστοριάς την αποδυνάμωση στην ουσία των Κέντρων Υγείας της περιοχής και την αναστολή της λειτουργίας των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων, όπως και την τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε «ουτοπία» το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δομές Υγείας της περιοχής.

Οσον αφορά τα καλέσματα για «ομοψυχία» και τις αναφορές στην «ατομική ευθύνη των πολιτών», που κυριάρχησαν από πλευράς περιφερειακής αρχής, η ανακοίνωση τονίζει πως «ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που υπήρχαν και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».

Παραθέτει μάλιστα τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στην μονάδες Υγείας της περιοχής: Στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης 36 κενές οργανικές θέσεις ιατρών (44%), στο ΓΝ Πτολεμαΐδας (νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας) 20 (32%), στο ΓΝ Καστοριάς 12 (27%), στο ΓΝ Φλώρινας 16 (33%) και στο ΓΝ Γρεβενών 12 (27%).

«Οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προσθέτει, «μαζί παραμύθιαζαν το λαό ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην "αναβάθμιση" του δημόσιου τομέα Υγείας», ακολουθώντας μια πολιτική η οποία «ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό της περιοχής να μη δείξει καμία «ομοψυχία» στην πολιτική που σμπαράλιασε το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς αυτή, όπως και «το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί, ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιπής! Είναι για πέταμα πια...». Αντιθέτως, τονίζει, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τη δική του ενότητα και ομοψυχία, τον αγώνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.

Ανάμεσα στα αιτήματα, για την πλήρη στελέχωση και λειτουργία του συστήματος Υγείας και της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων υλικών υγιεινής, προστασίας και τεχνολογικού εξοπλισμού και την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αναγκαία υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπου υπάρχει έλλειψη.

Ειδικά για την Καστοριά, τονίζει πως «τα παραπάνω, μαζί με την αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση, πρέπει να αποτελούν το περιεχόμενο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την ΠΕ Καστοριάς και το δήμο Βοΐου. Σε αυτά πρέπει να δοθεί η έμφαση».

Και καταλήγει: «Δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη, όμως αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει τη δική του πρωταρχική ευθύνη. Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ και της περιφερειακής αρχής του κ. Κασαπίδη να τα ανάγουν όλα στην "ατομική ευθύνη" είναι ύπουλη, εκ του πονηρού, ακριβώς γιατί κρύβουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια. Εχουν στόχο να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής».

Στα 1.314 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι 85 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα στη χώρα είναι 82, συν τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν μεταξύ των 383 επιβαινόντων στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά, και μέχρι την ώρα της ενημέρωσης υπολογίζονταν σε 20 (βλέπε και σελ. 12). Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πανελλαδικά ανέρχεται στα 1.314.

Οι διασωληνωμένοι είναι 85, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη, εκ των οποίων οι 17 είναι γυναίκες και το 57% έχουν υποκείμενο νόσημα. 6 άνθρωποι έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 49 (37 άνδρες και 12 γυναίκες), με μέση ηλικία τα 72 έτη. Το 96% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 16.732 τεστ.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ως μέτρο επιβράδυνσης της πανδημίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας είπε ότι δεν συστήνεται παρά μόνο στους ασθενείς και τους φροντιστές τους. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι η μαζική χρήση μάσκας μειώνει τη πανδημία», είπε.

Υπερασπίστηκε ξανά τα περιοριστικά μέτρα, λέγοντας ότι «περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν αν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ. Το καλύτερο μέτρο για τον περιορισμό της επιδημίας είναι όσα εφαρμόζονται, ώστε να είναι βραδύς ο αριθμός αύξησης των κρουσμάτων και να επιτυγχάνεται σταδιακά ανοσία στον πληθυσμό (...) Σε ένα μήνα έχουν γίνει οι μισοί θάνατοι σε σχέση με τη γρίπη». Σχετικά με την μετανάστρια έγκυο που διαβιούσε σε ΚΥΤ, γέννησε σε νοσοκομείο της Αθήνας και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, είπε ότι ιχνηλατούνται οι επαφές της.

Για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στην κοινότητα, είπε ότι θα συνταγογραφείται παίρνοντας υπόψη ειδικά κριτήρια (ευπαθείς ομάδες, κλινικό έλεγχο κ.λπ.). Για τον πιθανό ρόλο της θερμοκρασίας ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «βασικά επιστημονικά δεδομένα θέλουν τους αναπνευστικούς ιούς το καλοκαίρι να υποχωρούν. Υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία ελπίζουμε να μειώσουν τη διασπορά και την αντοχή του ιού στο περιβάλλον».

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο τεράστιο κενό που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ακόμα και σήμερα, ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης μίλησε για ενεργοποίηση του μητρώου ασθενών με κορονοϊό, οι οποίοι θα ...παρακολουθούνται μέσω τηλε-ιατρικής. Επανέλαβε δε τις προ δύο εβδομάδων υποσχέσεις περί «άμεσης λειτουργίας» ελάχιστων Κέντρων Υγείας για την ενδεδειγμένη ιατρική παρακολούθηση ασθενών με συμπτώματα.

Με «πλάνα - αεροπλάνα» απάντησε και ο Ν. Χαρδαλιάς στην ερώτηση για τις τραγικές ελλείψεις αεροδιακομιδών από τα νησιά, όπου οι δομές Υγείας είναι υποτυπώδεις, καθώς στα περισσότερα δεν υπάρχουν καν ΜΕΘ και στοιχειώδεις ειδικότητες. «Οι αεροδιακομιδές είναι δύσκολες», ομολόγησε και έκανε λόγο για «πολλά ειδικά σχέδια» σε περίπτωση διασποράς του ιού, όπως «η ενεργοποίηση κι άλλων εναέριων ή πλωτών μέσων, ακόμα και πλωτών νοσοκομείων»! «Αναγκαιότητα να μείνουμε μακριά από τα νησιά και να μεταβαίνουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, αυτό θα το κρατήσουμε», είπε.

Σχετικά με τη δουλειά στις οικοδομές απάντησε ότι «δεν έχει ανασταλεί η οικονομική λειτουργία της χώρας, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Και ληγμένες μάσκες στο υγειονομικό προσωπικό

Ημερομηνία λήξης: Μάης 2017
Ημερομηνία λήξης: Μάης 2017
«Δεν φτάνει που είναι ελάχιστες, είναι και ληγμένες!». Με τα λόγια αυτά περιέγραφε εργαζόμενος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» τη φωτογραφία που μας έστειλε χτες. Πρόκειται για συσκευασία από μάσκες «προστασίας» που μοιράζονται στο προσωπικό αλλά έχουν λήξει εδώ και τρία χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για αλλοιώσεις στο υλικό τους! Οπως εξηγούν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, δεν είναι πρωτόγνωρο κάτι τέτοιο, ούτε συμβαίνει μόνο στον «Ευαγγελισμό». Είναι κι αυτή η εικόνα άλλη μια απόδειξη των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς να εκφράζουν την αγωνία τους για το πώς θα αποφευχθεί το να μετατραπούν οι κλινικές σε χώρους διασποράς του κορονοϊού. Θυμίζουμε άλλωστε ότι πριν από μερικές μέρες ο ίδιος ο ΕΟΔΥ έδινε οδηγίες «διαχείρισης» αυτών των ελλείψεων, προτείνοντας στους γιατρούς, αντί για γάντια, το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με ασθενή...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ
Να επαναλειτουργήσει τώρα το «Λοιμωδών»

Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την άμεση επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «Λοιμωδών» ξεκίνησε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας (μέλος της ΟΓΕ). Πέρα από μια σειρά μέτρων που απαιτεί να παρθούν από την κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων «Λοιμωδών», ένα νοσοκομείο που από το 2013, οπότε κι έκλεισε με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκάλεσε ένα μεγάλο έλλειμμα στην κάλυψη των αναγκών για δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο κείμενο που διακινείται τονίζεται μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο, μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό, καλύπτοντας τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης. Απαιτούμε να υπάρξει κεντρική παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης προς την κυβέρνηση για την άμεση επίταξη του πρ. Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων "Λοιμωδών" έτσι ώστε σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να επαναλειτουργήσει με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράφουν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/elliniki_kyvernisi_eody_amesi_epanaleitoyrgia_kai_epitaxi_toy_proin_nosokomeioy_loimodon_2/details/

Ανάγκη να συνεχιστεί η αιμοδοσία

Λόγω της πανδημίας οι μονάδες αίματος που συλλέγονται έχουν μειωθεί κατά 40%, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ως αποτέλεσμα, τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή πολλών, κυρίως χρόνιων, ασθενών που έχουν συνεχή ανάγκη για μετάγγιση, και όλες οι έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις.

Με βάση τα παραπάνω, υπογραμμίζεται η ανάγκη να συνεχιστεί η αιμοδοσία, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, είτε τα ίδια είτε οι οικείοι τους, θα πρέπει να αποφύγουν να δώσουν αίμα για τέσσερις βδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΔΕΥΑ και Επισιτισμού - Τουρισμού Μεσσηνίας συνεχίζουν καθημερινά τη διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας (πύλη παλαιού στρατοπέδου, ανατολικό κέντρο).

Επιπλέον, με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία αύριο Πέμπτη (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (είσοδος από Βασ. Σοφίας), με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών. Για την αποφυγή συνωστισμού οι αιμοδότες καλούνται να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλ. 210.72.86.324.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ