Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επικίνδυνη και υποκριτική η στάση κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη «διά περιφοράς» συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την εξέλιξη της επιδημίας στην περιοχή

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η συζήτηση στην έκτακτη «διά περιφοράς» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Κυριακή, «ξεγύμνωσε πλήρως την υποκρισία της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής».

Οπως τονίζει, επιβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία «με μπαλώματα, με μετακινήσεις προσωπικού που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες, που αφήνουν το λαό ακόμα πιο εκτεθειμένο απέναντι στον κορονοϊό και στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση και την προστασία της υγείας και της ζωής του», καθώς δεν προχωρά άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ούτε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Χαρακτηρίζει δε «συνέχεια της κοροϊδίας» το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ως «ενίσχυση» του Νοσοκομείου Καστοριάς την αποδυνάμωση στην ουσία των Κέντρων Υγείας της περιοχής και την αναστολή της λειτουργίας των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων, όπως και την τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε «ουτοπία» το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δομές Υγείας της περιοχής.

Οσον αφορά τα καλέσματα για «ομοψυχία» και τις αναφορές στην «ατομική ευθύνη των πολιτών», που κυριάρχησαν από πλευράς περιφερειακής αρχής, η ανακοίνωση τονίζει πως «ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που υπήρχαν και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».

Παραθέτει μάλιστα τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στην μονάδες Υγείας της περιοχής: Στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης 36 κενές οργανικές θέσεις ιατρών (44%), στο ΓΝ Πτολεμαΐδας (νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας) 20 (32%), στο ΓΝ Καστοριάς 12 (27%), στο ΓΝ Φλώρινας 16 (33%) και στο ΓΝ Γρεβενών 12 (27%).

«Οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προσθέτει, «μαζί παραμύθιαζαν το λαό ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην "αναβάθμιση" του δημόσιου τομέα Υγείας», ακολουθώντας μια πολιτική η οποία «ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό της περιοχής να μη δείξει καμία «ομοψυχία» στην πολιτική που σμπαράλιασε το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς αυτή, όπως και «το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί, ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιπής! Είναι για πέταμα πια...». Αντιθέτως, τονίζει, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τη δική του ενότητα και ομοψυχία, τον αγώνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.

Ανάμεσα στα αιτήματα, για την πλήρη στελέχωση και λειτουργία του συστήματος Υγείας και της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων υλικών υγιεινής, προστασίας και τεχνολογικού εξοπλισμού και την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αναγκαία υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπου υπάρχει έλλειψη.

Ειδικά για την Καστοριά, τονίζει πως «τα παραπάνω, μαζί με την αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση, πρέπει να αποτελούν το περιεχόμενο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την ΠΕ Καστοριάς και το δήμο Βοΐου. Σε αυτά πρέπει να δοθεί η έμφαση».

Και καταλήγει: «Δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη, όμως αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει τη δική του πρωταρχική ευθύνη. Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ και της περιφερειακής αρχής του κ. Κασαπίδη να τα ανάγουν όλα στην "ατομική ευθύνη" είναι ύπουλη, εκ του πονηρού, ακριβώς γιατί κρύβουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια. Εχουν στόχο να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ