Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Οπλο του και η «πολιτική προστασία»

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την «ενίσχυση της πολιτικής διάστασής του» συγκροτεί ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός

NATO

Το ΝΑΤΟ επιταχύνει την ενεργοποίηση των μηχανισμών «πολιτικής προστασίας» που διαθέτει, στην απόπειρα αναχαίτισης της παρέμβασης άλλων κέντρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο με εργαλείο την πανδημία και τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτά τα ζητήματα αξιοποιούνται ως επικίνδυνα για τους λαούς όπλα στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά την έμμεση προειδοποίηση του ΝΑΤΟ πως εκείνο αναλαμβάνει «να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια» στην Ευρώπη, και τις εξαγγελίες ότι δρομολογεί μεταγωγικά του αεροσκάφη για τη μεταφορά τέτοιας βοήθειας σε ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του, ή και την ενεργοποίηση αερογέφυρας για τη μεταφορά από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις Ιταλών ασθενών σε νοσοκομεία της Γερμανίας, νέες ανακοινώσεις έκανε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αύριο Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι στήνει «ομάδα εμπειρογνωμόνων» που θα «υποστηρίξει το έργο του σε μια διαδικασία προβληματισμού για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής διάστασης του ΝΑΤΟ».

Αυτή η εξέλιξη, θυμίζουν από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, έρχεται ως συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη στο Λονδίνο, όπου όντως μιλούσαν για μια τέτοια διαδικασία «προβληματισμού» και κατάθεσης προτάσεων για την παραπέρα ανάπτυξη του λεγόμενου πολιτικού πυλώνα του ΝΑΤΟ, δείχνοντας ότι είχαν έτοιμα σχέδια στο συρτάρι αναμένοντας την ευκαιρία για να επιταχύνουν την εφαρμογή τους.

Στήνουν έτσι μια δεκαμελή ομάδα ειδικών που θα υποβάλει έκθεση στον γγ, «συστάσεις για την ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας, την αύξηση των πολιτικών διαβουλεύσεων και του συντονισμού μεταξύ των συμμάχων και την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του ΝΑΤΟ». Η ομάδα «θα συνεργαστεί με τις πρωτεύουσες των συμμαχικών δυνάμεων και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς».

Δεν περνά απαρατήρητο και το ποιες χώρες εκπροσωπούνται στην ομάδα, αφού εκτός από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία, θέση πιάνει στο εν λόγω τραπέζι και η «απομονωμένη», κατά την ελληνική κυβέρνηση, Τουρκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρότεινε να συμμετάσχει στην εν λόγω ομάδα και εκπρόσωπος της Ελλάδας, και συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις Θρ. Σταματόπουλος, αλλά το ΝΑΤΟ επέλεξε τον Τούρκο διπλωμάτη Τ. Ιλντέμ, που θήτευσε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, αλλά και ως βασικός διπλωμάτης της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα επί Ιμίων.

Να σημειωθεί πως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην ομάδα χρίστηκε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γουές Μίτσελ, γεγονός το οποίο χαιρέτισε ως «εξαιρετικό νέο» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ.

Χτες είχαν επικοινωνία ο Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος γνωστοποίησε κατόπιν ότι είχαν μια «καλή συζήτηση πάνω στην ευρωατλαντική συνεργασία» και την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε «ευγνώμων για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στο συντονισμό της συμμαχικής αντίδρασης στον κορονοϊό και της απώθησης της ρωσικής και κινεζικής παραπληροφόρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ