Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Στο πόδι» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας ενάντια στις απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας ενάντια στις απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»
Σε θέση μάχης για την προστασία της υγείας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων βρίσκονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Με κάθε πρόσφορο τρόπο, συνεχίζουν τη δράση τους, την επαφή με τους εργαζόμενους, την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια σε απολύσεις, αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για την έλλειψη μέτρων προστασίας σε μια σειρά χώρων.

Κλιμάκια των συνδικάτων παρεμβαίνουν σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν, ενημερώνοντας για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, διαδίδοντας το μήνυμα πως τα εργασιακά δικαιώματα δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Δίπλα στη ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους, αξιοποιούν και μέσα όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνεχείς αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους, διαδικτυακές εκπομπές, σύντομα βίντεο, προκειμένου να δυναμώσουν τη φωνή και το κάλεσμα οργάνωσης και δράσης.

Σούπερ μάρκετ: Εντατικοποίηση, απειλές και εκβιασμοί αντί για μέτρα προστασίας

Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, για εργαζόμενους και πελάτες, που συνεπάγεται η έλλειψη μέτρων προστασίας στα σούπερ μάρκετ, επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο Σύλλογος βρίσκεται σε καθημερινή δραστηριότητα, με εξορμήσεις αλλά και παρεμβάσεις στην εργοδοσία με βάση τις καταγγελίες εργαζομένων, «που εδώ και ένα μήνα έχουν λιώσει στη δουλειά, με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ακόμα και σήμερα να είναι ζητούμενο και τις απειλές και τους εκβιασμούς να πέφτουν βροχή».


Τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες περιλαμβάνουν τα εξής: Σε καταστήματα της αλυσίδας «MARKET IN» δεν υπήρχε καθαρίστρια, ενώ μετά από παρέμβαση του σωματείου, το μέτρο που πήραν ήταν «η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους για 3 - 4 ώρες ημερησίως». Στην αλυσίδα «MY MARKET» διευθυντής καταστήματος «δήλωσε ότι όποιος εργαζόμενος κάνει χρήση της άδειας "ειδικού σκοπού" δεν θα ξαναγυρίσει στη δουλειά!», ενώ συνεχίζει με «απειλές για μεταθέσεις σε άλλα καταστήματα». Στη «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» η εργοδοσία σε παρέμβαση του σωματείου δήλωσε ότι «έχουν παρθεί όλα τα μέτρα», την ίδια στιγμή που ο Σύλλογος σημειώνει ότι «μόνο στα κεντρικά έχουμε τουλάχιστον τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα», για τα οποία αναγκάστηκαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους μετά από καταγγελία του. Στην ίδια αλυσίδα, διευθυντής καταστήματος απάντησε χαρακτηριστικά σε παρέμβαση εκπροσώπου του σωματείου πως «αν κάποιος έχει δέκατα και παραμένει σπίτι του μπορεί να είναι γιατί η ένταση της δουλειάς φτάνει το 200%»! Στην αλυσίδα «ΑΒ Βασιλόπουλος» διευθυντής καταστήματος όταν ρωτήθηκε από εκπρόσωπο του σωματείου για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, απάντησε ότι «λείπουν αυτοβούλως». Η ίδια επιχείρηση ζητάει από τους εργαζόμενους στους οποίους ο ΕΟΔΥ συστήνει κατ' οίκον περιορισμό την προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης, ενώ εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως στελέχη της ισχυρίζονται ότι αυτό γίνεται γιατί τα μέλη του προσωπικού που απουσιάζουν «μπορεί να λένε και ψέματα»!

Ο τζίρος και τα κέρδη των εργοδοτών εκτοξεύονται, ωστόσο «η ακόρεστη δίψα για το κέρδος δεν τους επιτρέπει να ξοδέψουν ούτε λίγες χιλιάδες ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ που έβγαλαν, για την υγεία των εργαζομένων και των πελατών». Ακόμα και στις περιπτώσεις που εργαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα, «το μοναδικό μέτρο είναι να στέλνονται σπίτι τους», καταγγέλλει ο Σύλλογος, παρότι κάθε εργαζόμενος έρχεται καθημερινά σε επαφή με συναδέλφους του, προμηθευτές άλλων εταιρειών και καταναλωτές. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτεί να γίνεται κατά προτεραιότητα διαγνωστικό τεστ στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που εμφανίζουν συμπτώματα, ώστε να προλαμβάνεται η διασπορά του ιού.

Συμβολική παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ, με αφισέτα και τρικάκια, πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας
Συμβολική παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ, με αφισέτα και τρικάκια, πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας
Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να ενημερώνουν τα σωματεία για κάθε πρόβλημα, αλλά και να συγκροτήσουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με εξορμήσεις, παρεμβάσεις, καταγγελίες απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνει η εργοδοσία, κατάφερε σε πολλούς χώρους να την αναγκάσει να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την προστασία συναδέλφων που εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν σε επιχειρήσεις οι οποίες, ενώ βρίσκεται μια πανδημία σε εξέλιξη, επέλεξαν να μείνουν ανοιχτές αξιοποιώντας διάφορα νομικά "παραθυράκια". Τα σταντ της "Hellenica" σε σούπερ μάρκετ, τα "Hondos Center" στην Απολλώνια Πολιτεία, τα "Jumbo" έκλεισαν μόνο μετά από την παρέμβαση του σωματείου, με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Σε πολλούς χώρους η εργοδοσία κάτω από την πίεση του σωματείου και την οργή των εργαζομένων πήρε περισσότερα μέτρα (...) Στα "ΑΒ Βασιλόπουλος" η εργοδοσία τοποθέτησε τζάμια στα ταμεία, σε πολλές επιχειρήσεις δόθηκαν γάντια, αντισηπτικά και μάσκες. Η παρέμβαση του σωματείου συνέβαλε ώστε σε πολλούς χώρους να αποτραπεί η πίεση της εργοδοσίας για να δοθούν στους εργαζόμενους οι τακτικές άδειες και όχι άδειες "ειδικού σκοπού"».

Την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ της περιοχής καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις της Αχαΐας. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι σε μεγάλες αλυσίδες «δεν χορηγούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους», ακόμα και σήμερα δεν παρέχονται μάσκες και «δεν έχουν ακόμα προβεί στην τοποθέτηση τζαμιών προστασίας στα ταμεία». Συνολικά, τονίζει, «ο έλεγχος της ελάχιστης παρουσίας πελατών γίνεται στη χάση και στη φέξη» και «δεν υπάρχει καθαριότητα στα καταστήματα για όλο το διάστημα που βρίσκονται ανοιχτά». Το Σωματείο έχει δεχθεί επίσης καταγγελίες για χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, πρακτική που τους αναγκάζει έμμεσα «να πηγαίνουν για δουλειά με κίνδυνο για την υγεία τους», προκειμένου να μη μείνουν χωρίς μεροκάματο, καθώς και για «πετσόκομμα» των ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Αντίστοιχα, σε τοπικές αλυσίδες, «το διάλειμμα είναι ξεχασμένο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εξαντλούνται και να μην προλαβαίνουν ούτε τα χέρια τους να πλύνουν».

Συμβολική παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ της περιοχής πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τη φωνή μας» στα τρικάκια που πέταξαν στις εισόδους των καταστημάτων, απαίτησαν να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τα εργασιακά δικαιώματα και την υγεία του λαού.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»

Στο πλευρό των εργαζομένων στο συσκευαστήριο των ιχθυοκαλλιεργειών «ΣΕΛΟΝΤΑ», με πανό ενάντια στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η επιχείρηση, βρέθηκαν χτες το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και το Συνδικάτο Τροφίμων της περιοχής.

«Το μεγαθήριο που δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της "ΣΕΛΟΝΤΑ" και του "ΝΗΡΕΑ" από την "ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ" θέλει να ξεμπερδεύει μια και καλή με τα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και υπογραμμίζει ότι οι απολύσεις 11 εργαζομένων «έρχονται να προστεθούν στις άλλες απολύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και αποτελούν μέρος της συμφωνίας της διαδικασίας εξαγοράς». Μάλιστα, για να ανακοινώσει τις χτεσινές απολύσεις και το κλείσιμο του συσκευαστηρίου βρέθηκε στη μονάδα στη Θεσπρωτία στέλεχος της εταιρείας από την Αθήνα.

Στο μεταξύ, απολύσεις 9 εργαζομένων ανακοινώθηκαν και στο συσκευαστήριο της «ΣΕΛΟΝΤΑ» στη Νότια Εύβοια, στο Πόρτο Μπούφαλο, στο πλαίσιο της ίδιας επιχειρηματικής αναδιοργάνωσης και της απόφασης της εταιρείας να κλείσει και να μεταφέρει τη δραστηριότητα της συσκευασίας των ψαριών στις εγκαταστάσεις του «Νηρέα» στο Αλιβέρι.

Παρέμβαση στο συσκευαστήριο στη Ν. Εύβοια πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο θα είναι δίπλα τους σε όποιον αγώνα αποφασίσουν να διεξαγάγουν. Στην πλούσια συζήτηση με εργαζόμενους στην παραγωγή αναδείχθηκε ότι και στην περίπτωση των «Selonda», «Νηρέα» και «Andromeda Seafoods», το μάρμαρο των συγχωνεύσεων, εξαγορών και επενδύσεων το πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δεχθούν να ματώσουν οι ίδιοι εν μέσω πανδημίας. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στέλεχος της εταιρείας, στην οποία καταγγέλθηκαν οι πρακτικές του πολυεθνικού ομίλου και απαιτήθηκαν η ανάκληση των απολύσεων και η άμεση απορρόφηση των απολυμένων στο συσκευαστήριο του «Νηρέα» στο Αλιβέρι, στο οποίο ούτως ή άλλως διαμένουν οι εργαζόμενοι. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι θα μεταφέρει το αίτημα της Ομοσπονδίας στη διοίκηση της εταιρείας και ότι η ενημέρωση που έχει είναι πως «όταν περάσει η κρίση του κορονοϊού, η οποία έχει πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές της εταιρείας», τότε «δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις» και «θα κάνει τα πάντα για να απορροφηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι στον "Νηρέα"»...

Αεροδρόμιο Αθήνας: Νέα παρέμβαση για τους απολυμένους συμβασιούχους

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» και «Skyserv», στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Με επιστολή που επέδωσε στα γραφεία τους, ζητά την υπαγωγή όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου όταν ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες προχώρησαν την περασμένη βδομάδα στην απόλυση 300 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, οι συμβάσεις που ήταν ενεργές στις 21/3 θα έπρεπε να ανασταλούν και οι εργαζόμενοι να λάβουν την «αποζημίωση ειδικού σκοπού». Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει τις ανανεώσεις, αλλά μόνο την πρώτη σύμβαση, το Εργατικό Κέντρο καλεί την εργοδοσία να θέσει σε αναστολή όλους τους συμβασιούχους «καθώς δεν αποδεικνύεται ότι είχαν υπογράψει σύμβαση με λήξη τη συγκεκριμένη ημερομηνία».

Την ίδια επιστολή το Εργατικό Κέντρο έχει κοινοποιήσει τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας όσο και στο υπουργείο Εργασίας, καλώντας το τελευταίο να πάρει άμεσα θέση για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσουν να εργάζονται ως αορίστου χρόνου με βάση τα συνεχόμενα χρόνια που εργάζονται στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Μέταλλο: Στο έπακρο η αξιοποίηση των αντεργατικών μέτρων

Την αντεργατική επίθεση και στον κλάδο του Μετάλλου καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», με αφορμή και την απόφαση του ομίλου Στασινόπουλου να βάλει λουκέτο σε μία σειρά από εργοστάσιά του, μεταξύ άλλων σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Στη ΣΟΒΕΛ, που ανήκει στον όμιλο και εδρεύει στον Αλμυρό, η εργοδοσία βγάζει σε διαθεσιμότητα από τις 2/4 και για περίπου ένα μήνα σχεδόν 350 μεταλλεργάτες, στους οποίους θα καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθού τους. Αντίστοιχα, στη ΣΙΔΕΝΟΡ, που επίσης ανήκει στον όμιλο, θα βγουν σε διαθεσιμότητα περίπου 300 εργαζόμενοι.

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγαλοεργοδοσία εκμεταλλεύεται τα «δωράκια» των κυβερνήσεων: «Πάλι το 2013 και το 2015 με τα ίδια πάλι επιχειρήματα η βιομηχανία της ΣΟΒΕΛ έβγαζε τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα, μια παγιωμένη πλέον τακτική, όταν βλέπει την παραγωγική της δραστηριότητα να μην της αποφέρει τα κέρδη που αποσκοπεί. Μάλιστα, η εργοδοσία είχε προχωρήσει και σε μειώσεις μισθών της τάξης του 15% που δεν επανήλθαν ποτέ ακόμα και μετά την "ανάκαμψή" της».

«Γιατί με ανάπτυξη και με κρίση οι εργαζόμενοι να είναι πάλι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο; Πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι αυτοί με 400 και 500 ευρώ για τον επόμενο μήνα;», ρωτά το Συνδικάτο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση λέει στους εργαζόμενους πως χρειάζεται «προσαρμογή στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, με αντοχή και υπομονή», ενώ δίνει νέα πακέτα στήριξης στους εργοδότες.

Το Συνδικάτο αναφέρεται επίσης στην παρέμβαση που έκανε μαζί με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ΒΕΜΕΚΕΠ, εμποδίζοντας την εργοδοσία «να επιβάλει το μέτρο των υποχρεωτικών αδειών "τρώγοντας" την κανονική άδεια». Παράλληλα, «με παρέμβαση του Συνδικάτου, μια σειρά από εργοδότες του κλάδου υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν τα βασικά μέτρα υγιεινής στους χώρους δουλειάς που παραμένουν ανοιχτοί».

Σε ανάλογη ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας επισημαίνει ότι το παράδειγμα του ομίλου Στασινόπουλου «δείχνουν να θέλουν να ακολουθήσουν κι άλλοι εργοδότες του κλάδου. Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που τους αναστέλλεται η σύμβαση, και άλλοι τόσοι που τους γυρνούν σε εκ περιτροπής εργασία, να δουλεύουν 15 μέρες και να παίρνουν μισό μισθό, αφού δεκάδες επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, κάνουν χρήση και αξιοποιούν τα δώρα της κυβέρνησης».

Φάρμακο: Δεν είμαστε «όλοι μαζί» ούτε στην περίπτωση της πανδημίας

Την αξιοποίηση της επιδημίας του κορονοϊού από κυβέρνηση και εργοδοσία για «να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει» σχολιάζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Ιδιαίτερα στο Φάρμακο, επισημαίνει, οι επιχειρηματίες «αξιοποιούν την ιδιαίτερη σημασία που αντικειμενικά αποκτά ο κλάδος σε αυτήν τη συγκυρία για να επιβάλουν ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας και να αποσπάσουν τη μέγιστη συναίνεση των εργαζομένων, στο όνομα της "κοινωνικής προσφοράς" και της "μάχης που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε"». Οι αυξημένες ανάγκες σε μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) «αξιοποιούνται ως ακόμα ένα πεδίο αύξησης των επιχειρηματικών κερδών», ενώ επιχειρήσεις που βλέπουν τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους να περιορίζονται, «με μεγάλη ευκολία αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μαζί και τις συμβάσεις των εργαζομένων».

«Δεν είμαστε "όλοι μαζί" ούτε στην περίπτωση της πανδημίας, όπως και σε καμιά άλλη περίπτωση, αφού τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. «Διεκδικούμε συλλογικά την προστασία της υγείας και την ασφάλειά μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αντιμετωπίζουμε και αυτή την κατάσταση με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση», σημειώνει και καλεί τα σωματεία του κλάδου να εντείνουν με κάθε πρόσφορο μέσο την παρέμβασή τους.

Στο μεταξύ, τη στάση της εργοδοσίας της «ONE PHARMA» απέναντι στα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας - Εύβοιας και περιοχής Αυλώνα. Η εταιρεία αρνήθηκε να συζητήσει με το Συνδικάτο, ακόμα και όταν οι εκπρόσωποί του πρότειναν να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε τελικά, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν απολύμανση «γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπαν, "δεν το λέει ο νόμος"!». Στην επισήμανση των ελλείψεων σε μάσκες και αντισηπτικά, «προκλητικά μας λένε να "φυσάμε τις μάσκες για να τις ξαναφορέσουμε...». Απέναντι στην εργοδοσία, που έχει μόνη έγνοια την κερδοφορία της, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας τους.

«Κάτεργα» και στην Καβάλα

Το αντεργατικό όργιο που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς στην περιοχή αναδεικνύει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, επικαλούμενο δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων, ειδικά στην επαρχία του Νέστου.

Χαρακτηριστικά, το Σωματείο καταγγέλλει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο θερμοκήπιο «ΣΕΛΕΚΤΑ» εργάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο, παρότι αρκετοί από αυτούς προέρχονται από περιοχές της γειτονικής Ξάνθης, όπου τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και υπάρχουν χωριά σε καραντίνα. «Ακόμα και τώρα που αρκετοί εργαζόμενοι έχουν μπει σε καραντίνα λόγω του τόπου κατοικίας τους, παρά τα λειψά και "κατόπιν εορτής" μέτρα προστασίας που πάρθηκαν, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται κανονικά στους χώρους εργασίας τους», αναφέρει το Σωματείο, απαιτώντας την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για την προστασία των εργαζομένων (2023-07-15 00:00:00.0)
Με τον αγώνα πέτυχαν την ανάκληση εκδικητικής απόλυσης συνδικαλιστή (2021-04-20 00:00:00.0)
Εστίες υπερμετάδοσης οι επιχειρήσεις τροφίμων σε Μεσσάπια και Αρτάκη (2021-01-19 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η απεργία στην «Tasty» (2020-06-19 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας το σωματείο στη «Νηρέας» (2017-02-22 00:00:00.0)
Απόλυση απεργού καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ (2016-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ