Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΟΜΕΕΑ - ΣΕΜΙΣΕΑ - ΣΕΑΑΝ
Ζητούν συνάντηση με υπουργεία, Περιφέρεια και ΕΟΔΥ

Εκτακτη συνάντηση με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΟΔΥ απαιτούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), προκειμένου να παρθούν μέτρα για τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή και τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Στο υπόμνημά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και όσων εγκυκλίων έχουν εκδοθεί έως σήμερα δεν αποτελούν ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Τα μέτρα αυτά δεν απαντούν ούτε στις χρόνιες ελλείψεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώροι Ειδικής Αγωγής (ΝΠΙΔ), είτε αφορούν σε Κέντρα Διημέρευσης είτε σε οικοτροφεία, οι ΣΥΔ, καθώς και οι αμιγώς ιδιωτικοί χώροι Ειδικής Αγωγής αλλά και τα ιδρύματα Πρόνοιας που περιθάλπουν χρονίως πάσχοντες ή/και ηλικιωμένους.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη:

1. Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν μαζικά τις τελευταίες μέρες στον κλάδο μας!

2. Να συμπεριληφθούν τα ιδιωτικά Κέντρα Ειδικής Αγωγής στην απόφαση περί αναστολής δραστηριοτήτων για πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.

3. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση σε προσωπικό, μέσα αυτοπροστασίας, ιατρική παρακολούθηση κ.λπ. στα οικοτροφεία, στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στα ιδρύματα Πρόνοιας χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων. Θα θρηνήσουμε θύματα!

4. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη συνέχιση των αναγκαίων θεραπειών των χρονίως πασχόντων με ασφάλεια.

5. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων που πληρώνονται είτε με μισθό είτε με "μπλοκάκι"».

Τα Σωματεία στο υπόμνημα κάνουν μια αναλυτική περιγραφή της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στην πλειοψηφία των παραπάνω χώρων, με αφορμή και την επιδημία.

Τέλος, ειδικά για το μέτρο της τηλεργασίας που προτείνουν ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας τα σωματεία αναφέρουν το εξής: «Στον κλάδο, λόγω της φύσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εξυπηρετούμενοι, η παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι διαδραστική, άμεση και εντατική. Ο θεραπευτής στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρειάζεται να παρέμβει μέσω σωματικής επαφής.

Πώς, για παράδειγμα, ένας εργοθεραπευτής θα κάνει ασκήσεις κινητικού συντονισμού από απόσταση; Πώς ένας λογοθεραπευτής θα κάνει στοματοπροσωπικές ασκήσεις αν δεν βάλει τα χέρια του στο στόμα του παιδιού; Πώς ο ψυχολόγος θα σεβαστεί το απόρρητο, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και ελεύθερης έκφρασης όταν δεν είναι εκεί, όταν το παιδί θα μιλά παρουσία των γονιών του από έναν Η/Υ που χειρίζονται οι ίδιοι;

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική διαδικασία δεν είναι αντικείμενα που έχει κάθε οικογένεια σπίτι της, ούτε η εφαρμογή οδηγιών είναι δεδομένη, όπως δεν είναι δεδομένη η οριοθέτηση, για παράδειγμα, ενός 4χρονου παιδιού μπροστά από έναν υπολογιστή. Η θεραπευτική σχέση και η θεραπευτική πρακτική είναι δομημένη με αυτόν τον τρόπο ακριβώς γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει πραγματικά».

Τα Κέντρα Πρόληψης

Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στην Υγεία, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και όλων των αναγκαίων υλικών για την κάλυψη των δομών Υγείας, λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων στους χώρους εργασίας, να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν το Μάρτη. Αυτά τα άμεσα αιτήματα προβάλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «στις τρέχουσες συνθήκες κρίνεται αναγκαία η ψυχοκοινωνική ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού με τη θεσμική αναγνώριση των Κέντρων Πρόληψης, με την οριστική νομοθετική αποτύπωση του πάγιου δημόσιου χαρακτήρα τους με όλο το προσωπικό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ