Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμώνουν τη φωνή τους κάτω από τις μάσκες!
  • Πρωτοβουλίες σε μια σειρά από νοσοκομεία για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των υγειονομικών και του λαού
  • Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα η ΟΕΝΓΕ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ
Πολύμορφη δράση αναπτύσσουν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία τη δική τους και των ασθενών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα δώσει σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Αττικόν», καταγγέλλοντας «τα επικοινωνιακά τεχνάσματα» και με στόχο «να ακουστεί τώρα η αλήθεια. Να δυναμώσει η φωνή όσων διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

Επίσης, αύριο, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στη 1 το μεσημέρι, έξω από το Κέντρο Εγκαυμάτων. Παράλληλα απευθύνει πρόταση σε όλα τα σωματεία να γίνουν συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, σε όλη την Ελλάδα, την Τρίτη 7 Απρίλη. Ηδη σωματεία προσανατολίζονται σ' αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικώντας:

  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά και ο εξοπλισμός και να εξασφαλιστεί, με κεντρική κρατική ευθύνη, ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων Υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας (συστηματική επίβλεψη της υγείας και έγκαιρη ανίχνευση - διάγνωση συμπτωματικών ή και ασυμπτωματικών - προσυμπτωματικών εργαζομένων).
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.
  • Να αποκατασταθούν πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας. Να καταβληθεί ολόκληρο το Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας.
  • Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Για την αντιμετώπιση της επιδημίας, να προχωρήσουν άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και μαζί με το προσωπικό τους να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, και η ένταξη υποχρεωτικά των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν»

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», πάνω από 180 ειδικευόμενοι γιατροί έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το κείμενο που διακινείται με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται: «Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το Νοσοκομείο μας, τον "Ευαγγελισμό", που καλείται να υποδεχθεί ως νοσοκομείο αναφοράς μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (...) Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών μας όσο και την ασφάλεια τη δική μας, ως εργαζομένων σε χώρους με υψηλό ποσοστό έκθεσης. Θεωρούμε απαράδεκτη την οδηγία για τους εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να συνεχίζουν να εργάζονται και να υποβάλλονται σε έλεγχο μόνο αν παρουσιάσουν πυρετό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 13/3/20. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αλλαγή της οδηγίας αναφορικά με τη διάρκεια της καραντίνας ειδικά των υγειονομικών από 14 σε 7 μέρες, τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει αυτό το επιστημονικό δεδομένο (...)

Την ατομική μας ευθύνη την αναλαμβάνουμε τηρώντας ο καθένας τα απαιτούμενα μέτρα. Εχουμε όμως και συλλογική ευθύνη να καταγγείλουμε την κατάσταση αυτή και να απαιτήσουμε:

  • Εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας. Αμεσα εξοπλισμός όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά. Ελεγχος και εξασφάλιση αδειών όσων συναδέλφων εκτίθενται, ανεξαρτήτως της εκδήλωσης συμπτωμάτων.
  • Αμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Χωρίς καμία καθυστέρηση, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
  • Ανοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία τους.
  • Μονιμοποίηση των συναδέλφων επικουρικών. Το σύστημα Υγείας "αιμορραγούσε" και πριν από την κρίση του κορονοϊού.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών.

Ως μαχόμενοι υγειονομικοί, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με την ίδια αυταπάρνηση όπως πάντα. Δεν μπορούμε όμως να θυσιάζουμε εαυτούς στη λογική του "εφικτού" ή του οικονομικά αποδεκτού! Καλούμε κάθε αρμόδια αρχή, ώστε στον 21ο αιώνα να μη θρηνήσουμε τα θύματα προηγούμενων αιώνων, να μη θεωρούμε την ασθένεια "κατάρα" και "αόρατο εχθρό". Δεν υποχωρούμε στη μάχη για δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης έως τώρα».

Ανάλογο κείμενο υπογράφουν και 100 ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ