ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σε καραντίνα η συνδικαλιστική δράση με κυβερνητικές πλάτες

Αποκαλυπτική καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις στα «Praktiker»

Η απάντηση της εργοδοσίας των «Praktiker» στο αίτημα για συνάντηση με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου
Η απάντηση της εργοδοσίας των «Praktiker» στο αίτημα για συνάντηση με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου
Αποφασισμένοι να βάλουν στο «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, με χρήση των ΠΝΠ της κυβέρνησης για τον κορονοϊό, εμφανίζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιβεβαιώνοντας ότι αυτήν την περίοδο διαμορφώνουν όρους για ακόμα σκληρότερη επίθεση στους εργαζόμενους μετά την επιδημία.

Αυτό αποκαλύπτεται με την καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για την εργοδοσία στην επιχείρηση «Praktiker», η οποία προσπαθεί να βάλει σε καραντίνα τη δράση του επιχειρησιακού σωματείου και της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου ζήτησε συνάντηση στο πλαίσιο της τρίμηνης τακτικής επαφής με την εργοδοσία, με θέμα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μπροστά στην πανδημία, καθώς η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή με προσωπικό ασφαλείας σε πολλά καταστήματα και άλλες υπηρεσίες.

Η απάντηση της εργοδοσίας στο παραπάνω αίτημα, με ηλεκτρονικό μήνυμα που υπογράφει ο ίδιος ο διευθυντής εργατικού δυναμικού, ήταν προκλητική: Με το συγκεκριμένο μήνυμα ισχυρίζεται πως στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία «αναστέλλονται και όλες οι συνδικαλιστικές λειτουργίες» και συνεπώς «έχει ανασταλεί και η υποχρέωση λειτουργίας των μεικτών επιτροπών, όπως η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας»!

Με τα παραπάνω, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία, η εργοδοσία ερμηνεύει την ΠΝΠ «ως λουκέτο και κλείσιμο των σωματείων, δηλαδή γύψο στη συνδικαλιστική δράση, σε διεκδικήσεις και αιτήματα».

Μάλιστα, «ενώ υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε καταστήματα και το e-shop, όπως και άλλες υπηρεσίες της επιχείρησης λειτουργούν χωρίς ανάσα», η εταιρεία «μας ενημερώνει και παράλληλα ομολογεί πως σε συνθήκες πανδημίας έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιτροπών υγείας (!) και ασφάλειας της εργασίας (!)».

«Η κυβέρνηση για αυτή την αισχρή ανακοίνωση-στάση της εργοδοσίας έχει μεγάλες ευθύνες!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, καθώς «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκανε άρση της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξη απεργών, δίνοντας αέρα στα πανιά της εργοδοσίας για να διαλύσει τα πάντα».

«Ενημερώνουμε τους κυρίους της εργοδοσίας πως η συνδικαλιστική δράση δεν μπαίνει στο γύψο, πως οι εργαζόμενοι σε συνθήκες πανδημίας δε θα γίνουν θύματα!», τονίζει η Γραμματεία και προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της επιχείρησης στον Ταύρο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στις ουρές των τραπεζών με ευθύνη κυβέρνησης - τραπεζιτών

Κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτές τις εικόνες έξω από τις τράπεζες

Eurokinissi

Κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτές τις εικόνες έξω από τις τράπεζες
Μέχρι και τους συνταξιούχους, που ξεροσταλιάζουν αυτές τις μέρες έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, στοχοποιεί η κυβέρνηση στην προπαγάνδα της περί «ατομικής ευθύνης», χαρακτηρίζοντάς τους «ανεύθυνους» και κατηγορώντας τους ότι συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας, ενώ η ίδια και οι τραπεζίτες δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αποφευχθούν ο συνωστισμός και οι ουρές!

Οι συνταξιούχοι αλλά και όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών τις προηγούμενες τρεις μέρες, στήθηκαν στις ουρές όχι μόνο για να πάρουν τις πενιχρές συντάξεις τους, αλλά κυρίως για να πληρώσουν τα κάθε είδους χαράτσια και για να είναι συνεπείς στις δόσεις από τις ρυθμίσεις των δανείων και των άλλων χρεών, τις οποίες διαφορετικά θα χάσουν. Και βέβαια, «πληρώνουν» και με το συνωστισμό τους τις περικοπές σε προσωπικό και καταστήματα τραπεζών, στις οποίες προχωρούν εδώ και καιρό οι τραπεζίτες.

Αντί η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε «διευκολύνσεις» ώστε να εξυπηρετηθούν κανονικά οι υποχρεώσεις, όπως παράταση - και όχι πάγωμα - καταβολής φορολογικών οφειλών για ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και όσους έχουν αναπηρία πάνω από 80% μέχρι και την Παρασκευή 10 Απρίλη! Επίσης, απλοποιήσεις για χρήση των ηλεκτρονικών διαδικασιών και δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα ρυθμισμένων οφειλών μέσω Taxisnet.

Πληρωμένη απάντηση από τους συνταξιούχους

Απάντηση στις συκοφαντίες της κυβέρνησης δίνουν με ανακοίνωσή τους και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που τους επιτίθενται, είναι οι ίδιοι που έστρωσαν το έδαφος ή τους έκοψαν ένα σωρό δικαιώματα στα χρόνια της κρίσης, που τους καλούν να ξεχάσουν τις θανάσιμες περικοπές, το κόψιμο του ΕΚΑΣ κ.λπ.

«Αυτοί που κατά τ' άλλα "σέβονται" τους ηλικιωμένους, δεν λένε κουβέντα για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων που οδηγούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι την άλλη ζωή. Αλήθεια, γιατί δεν ακούμε τίποτα αυτές τις μέρες για τους "απαράδεκτους" 60άρηδες, 65άρηδες και ακόμη μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους που εργάζονται ένας επάνω στον άλλον; Για τους "απαράδεκτους" 70άρηδες που αφού είναι συνταξιούχοι εξαναγκάζονται να εργάζονται;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τονίζεται, επίσης, με αφορμή το ξεροστάλιασμα συνταξιούχων στα τραπεζικά καταστήματα ότι «το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες έχουν κλείσει δεκάδες υποκαταστήματα και έχουν προβεί σε χιλιάδες μειώσεις προσωπικού. Πολλοί από τους ανθρώπους του μόχθου δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς και δάνεια, και τρέχουν κάθε μήνα να καλύψουν όσα από αυτά μπορούν...».

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναδεικνύουν τις διεκδικήσεις τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και σημειώνουν ότι «αυτήν την περίοδο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί από τους συνταξιούχους, αλλά και νεότεροι σε ηλικία ασθενείς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια και αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές αρρώστιες και νοσήματα. Κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές και όχι από τον κορονοϊό και αυτό γιατί χρειάζονται εξετάσεις που δεν μπορούν να τις κάνουν αφού δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία...».

Διεκδικούν επίσης την άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων. Αυτήν τη δύσκολη για τους συνταξιούχους περίοδο απαιτούν επίσης από την κυβέρνηση να αποδοθεί άμεσα ένα μέρος από τα χρήματα που δικαιούνται σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Και σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν δεχθεί αιματηρές περικοπές να αποδοθεί το Δώρο του Πάσχα.

Νέα δεδομένα και περιορισμοί

Αλλα 81 νέα κρούσματα στη χώρα και 20 επιπλέον στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» (σύνολο 40), όπου έγινε έλεγχος σε 380 άτομα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε στα 1.415. Οι νεκροί φτάνουν τους 50.

Μέχρι στιγμής νοσηλεύονται 90 ασθενείς διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Εξι άνθρωποι έχουν εξέλθει από τη διασωλήνωση. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν διενεργηθεί 17.350 εργαστηριακά τεστ.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του υπουργείου για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρα, αποφασίστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους και για το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθείται.

Απαντώντας σε μερίδα της επιστημονικής κοινότητας - κυρίως από την Κίνα - που ανέφεραν ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες και στην προστασία των υγιών ατόμων, είπε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την οδηγία του ΠΟΥ, ο οποίος εμμένει στην άποψη ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες στους ασθενείς, στους φροντιστές τους και τους επαγγελματίες Υγείας.

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι οι επαγγελματίες Υγείας καθημερινά καταγγέλλουν ελλείψεις ή ληγμένα μέσα ατομικής προστασίας, η κυβέρνηση όμως δικαιολογείται ότι γίνεται «πόλεμος για τα υλικά».

Αναπάντητα έμειναν εξάλλου για άλλη μια φορά τα ερωτήματα που καίνε το λαό. Ετσι, γενικόλογη ήταν η απάντηση για τα πρόωρα εξιτήρια και την ανυπαρξία της μετανοσοκομειακής παρακολούθησης σε όσους νόσησαν μέτρια έως βαριά, καθώς τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα μιλούν για πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές που αφήνει η νόσος.

Οσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας επανέλαβε το αφήγημα για τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας που ...θα ξεκινήσουν (ένα μήνα μετά την εμφάνιση της πανδημίας) για να αντιμετωπίζουν τα ήπια περιστατικά. Ισχυρίστηκε ότι τα υπόλοιπα ΚΥ «συνεχίζουν να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους για τις υπόλοιπες ασθένειες», αποσιωπώντας ότι στα περισσότερα δεν υπάρχουν καν βασικές ειδικότητες και εξοπλισμός.

Τέλος, για άλλη μια φορά έπλεξε το εγκώμιο στην ιατρική διάγνωση μέσω τηλεφώνου, όταν έχει ήδη γνωστοποιηθεί ότι ακόμη και στις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ - αντί για επαγγελματίες Υγείας που μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει ένας ασθενής - απαντούν εθελοντές, τηλεφωνήτριες κ.λπ.

Περιορισμοί στους επιβάτες οχημάτων

Στο μεταξύ, νέα συμπληρωματικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα ισχύσουν έως την 31η Μάη, περιγράφονται σε χτεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης ή ΙΧ, η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου για ιατρικούς λόγους. Για όλα τα οχήματα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα παιδιά του.

Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων.

Σε μια παράληλλη εξέλιξη, σε καραντίνα μπήκε από χτες το βράδυ και για δύο βδομάδες το χωριό Φούστανη Αλμωπίας στην Πέλλα, εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου που παρουσίασε τις τελευταίες 48 ώρες. Στην Ξάνθη η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων τη μετατροπή κλειστού γυμναστηρίου σε βοηθητική υγειονομική μονάδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι άθλιες μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν!

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης:

«Την ίδια ώρα που πετσοκόβονται μισθοί, αναστέλλονται συμβάσεις και εργαζόμενοι συνωστίζονται σε χώρους δουλειάς, χωρίς στοιχειώδη μέτρα και μέσα προστασίας βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, η εργοδοσία νομίζει πως βρήκε την ευκαιρία να βάλει σε καραντίνα τη συνδικαλιστική δράση. Οι άθλιες μεθοδεύσεις με τις κυβερνητικές πλάτες σε μεγάλους χώρους δουλειάς για αναστολή της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και της λειτουργίας των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας, δεν πρόκειται να περάσουν. Θα βρουν μπροστά τους τους ίδιους τους εργαζόμενους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην κουνάει το δάχτυλο η κυβέρνηση...

Σε σχόλιο για τις ουρές στις τράπεζες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει επιτέλους να κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, στέκονται στις ουρές των τραπεζών. Αντί λοιπόν να μεταβιβάζει, όπως συνηθίζει, την ευθύνη στο λαό κρύβοντας τις ευθύνες των τραπεζιτών, οι οποίοι έκλεισαν παραρτήματα και προχώρησαν σε απολύσεις, ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες παίρνοντας μέτρα για πάγωμα των οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμισης των δόσεων των δανείων, προστασίας της πρώτης κατοικίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ