ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Απαίτησαν ουσιαστική στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων στο υπουργείο Παιδείας

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Περισσότερες από 5.500 υπογραφές εκπαιδευτικών είχε συγκεντρώσει μέχρι χτες η επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία αποτυπώνονται τεράστια προβλήματα που προκύπτουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και απαιτούνται μια σειρά από άμεσα μέτρα για την επίλυσή τους. Χτες το μεσημέρι, ολιγομελής αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σωματείων που στηρίζουν την πρωτοβουλία προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, όπου κατέθεσε το κείμενο διαμαρτυρίας και τις χιλιάδες υπογραφές.

Οι εκπρόσωποι σωματείων που βρέθηκαν εκεί, ανέδειξαν την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές παρά τα ευχολόγια της κυβέρνησης, την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα μέσα και η υποδομή για ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται δίπλα στους μαθητές τους, ότι τα εκπαιδευτικά σωματεία συνεχίζουν να διεκδικούν στο πλάι των υπόλοιπων εργαζομένων.

Οπως επισημαίνουν σε δελτίο Τύπου αναφορικά με την παράσταση διαμαρτυρίας πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών: «Υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμού, οι εκπαιδευτικοί δεν ξεχάσαμε το ρόλο μας. Ως παιδαγωγοί και, με την αίσθηση του καθήκοντος, πήραμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε μαθησιακά και ψυχολογικά τους μαθητές και παρά τις αντιξοότητες (έλλειψη εξοπλισμού, δυσλειτουργία του διαδικτύου για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ελλιπής ή ανύπαρκτη επιμόρφωση κ.ά.). Χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα νυχθημερόν αξιοποιήσαμε κάθε δυνατό μέσο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το mail ή την απλή τηλεφωνική επικοινωνία, αφού υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ή τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σπάσαμε στην πράξη την ενορχηστρωμένη επίθεση από διάφορα παπαγαλάκια που στοχοποιούσαν τον κλάδο.

Τονίσαμε ότι σε καθημερινό επίπεδο βομβαρδιζόμαστε με νέες εντολές για την άμεση εφαρμογή της ασύγχρονης και σύγχρονης διδασκαλίας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του "φαίνεσθαι" που μεθοδεύει η κυβέρνηση, και απαιτήσαμε να σταματήσουν οι πιέσεις που ασκούνται στους εκπαιδευτικούς. Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία της διοίκησης.

Τέλος απαιτήσαμε η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ουσιαστική στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αμβλυνθούν οι ταξικές διακρίσεις και να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Είναι προκλητικό τη στιγμή που δίνεται από την κυβέρνηση πακτωλός χρημάτων με τη μορφή ενισχύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, να μην παίρνονται μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή όλων των μαθητών», σημειώνουν Σύλλογοι και ΕΛΜΕ.

Στο τραπέζι μείωση ύλης και παράταση σχολικού έτους

Στο μεταξύ, χτες, η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή παρουσίασε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, παραγνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα που οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας να δώσει παράταση στις εγγραφές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, καθώς αυτές γίνονται με μεγάλη δυσκολία, αλλά και τις διαφορετικές ταχύτητες και τις δυσκολίες που έχει η τηλεκπαίδευση και στις άλλες βαθμίδες (ΙΕΚ, ΑΕΙ κ.λπ.).

Επίσης, χτες, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων αν το υποδείξουν οι ειδικοί, ενώ έκανε λόγο για πρώτη φορά για μείωση της ύλης «όταν θα ξέρουμε πόσες διδακτικές ώρες θα έχουμε χάσει». Μίλησε ακόμα για ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους, ενώ για τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν ήταν σε θέση να πει αν θα καταφέρουν να διεξαχθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

Αναγκαίες ρυθμίσεις για μαθητές και αποφοίτους ΕΠΑΛ

Το ΚΚΕ ζητά συγκεκριμένα μέτρα με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή

Μέτρα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων των ΕΠΑΛ, καθώς και αναγκαίες ρυθμίσεις για τους μαθητευόμενους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ζητά το ΚΚΕ με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας.

Οπως εξηγεί, για τα εργαστηριακά μαθήματα «μέχρι στιγμής δεν έχει συγκεντρωθεί με κρατική ευθύνη, επιλεγεί και αναρτηθεί ένα πλήθος εργαλείων και υλικού που αφορούν α) την εποπτεία (π.χ. βίντεο για το πώς πραγματοποιείται μια εργαστηριακή δραστηριότητα, εικονικά εργαστήρια, προγράμματα προσομοίωσης), β) την εξάσκηση των μαθητών σε επίπεδο προσωπικού υπολογιστή (π.χ. δωρεάν προγράμματα, προγράμματα ελεύθερου λογισμικού) και γ) την εξάσκηση, μέσω βάσεων δεδομένων, σε προγράμματα που απαιτούν μεγάλες αποθηκευτικές δυνατότητες. Αντίθετα, γίνονται υπομνήσεις στους εκπαιδευτικούς να διαμορφώσουν το δικό τους υλικό για τα εργαστήρια, βρίσκοντας "ατομικούς" δρόμους "παράκαμψης" ζητημάτων όπως τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών πάνω σε εξειδικευμένα προγράμματα που διδάσκονται οι μαθητές».

«Η παραπάνω κατάσταση οξύνει την ανισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη γνώση, υποβαθμίζει περαιτέρω τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑΛ και ανοίγει δρόμους παρέμβασης στα σχολεία από ιδιωτικές εταιρείες, μέσω χορηγιών ή άλλων τρόπων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Καραθανασόπουλος Νίκος, που υπογράφουν την Ερώτηση, και ζητούν:

  • Να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, για τη συγκέντρωση, επιλογή και ανάρτηση των προσφορότερων εργαλείων και εκπαιδευτικού υλικού, ανά τομέα, ειδικότητα και μάθημα, όσον αφορά την εξ αποστάσεως διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων των ΕΠΑΛ.
  • Να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ισότιμη πρόσβαση των μαθητών των ΕΠΑΛ στα εξ αποστάσεως εργαστηριακά μαθήματα, με δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαιτούμενων τεχνικών μέσων (υπολογιστών, γρήγορου διαδικτύου).
  • Να διασφαλιστεί πως τα ωράρια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα ΕΠΑΛ δεν θα ξεπερνούν εκείνα του κανονικού σχολικού ωραρίου.
  • Να διασφαλιστεί για όλους τους μαθητές ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εξ αποστάσεως εργαστηριακής εκπαίδευσης.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ αναφέρεται στα προβλήματα που προκύπτουν για τους αποφοίτους που βρίσκονται σε πρόγραμμα μαθητείας, από την απόφαση για διακοπή της μαθητείας. Οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν τη σχετική Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας:

  • Να συμπεριληφθούν οι μαθητευόμενοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στους δικαιούχους που θα πάρουν επίδομα, λόγω διακοπής της εργασίας τους.
  • Να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες στα μέχρι σήμερα δεδουλευμένα και να διασφαλιστεί η τακτική ανά μήνα καταβολή τους όταν ξαναρχίσει το πρόγραμμα της μαθητείας.
  • Να διασφαλιστεί πως όλοι οι μαθητευόμενοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.
  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση της εποπτείας της μαθητείας, σε περίπτωση που αυτή συνεχιστεί το καλοκαίρι, με ανάλογη αναπροσαρμογή των αμοιβών των εποπτευόντων καθηγητών.
  • Να απαλλαγούν από τα εξέταστρα, προκειμένου να επανεξεταστούν, όσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Να ρυθμιστεί ότι θα ολοκληρωθεί, το συντομότερο και χωρίς αποκλεισμούς, η διαδικασία πιστοποίησης για την περσινή «σειρά» μαθητευόμενων.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
Νηπιαγωγοί στο πλευρό των νηπίων και των γονιών τους

Την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας για την Προσχολική Αγωγή σε αυτές τις συνθήκες σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», καθώς πέρασαν δύο βδομάδες από το κλείσιμο των σχολείων, για να στείλει οδηγίες και να πει «ότι τελικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία μπορεί να μην αναφέρει τα νηπιαγωγεία ...αλλά τα αφορά(!)».

Ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης» σημειώνει ότι οι μάχιμοι νηπιαγωγοί έχουν βρεθεί δίπλα στα νήπια πολύ πιο πριν: «Παρόλο που το υπουργείο δεν είχε στείλει κάποιες οδηγίες, οι νηπιαγωγοί διατηρήσαμε την επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειές τους κυρίως εμψυχώνοντάς τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας και δυναμώνοντας τη συνεργασία σχολείου - οικογένειας, γιατί γνωρίζουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε νήπια και γονείς.

Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι η ανταπόκριση των νηπιαγωγών είναι συγκινητική και μεγάλη. Εχοντας στο μυαλό μας την ηλικία των μαθητών μας και τη σπουδαιότητα του νηπιαγωγείου στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του νηπίου, τους προτείναμε ιδέες, παιγνιώδεις δραστηριότητες, έτσι ώστε όλη αυτή η κατάσταση να αφήσει στα παιδιά όσο γίνεται θετική εμπειρία. Γι' αυτό στείλαμε προτάσεις για παιχνίδια, παζλ, ταινίες, ντοκιμαντέρ, κατασκευές, τραγούδια, θεατρικές παραστάσεις και ανάγνωση παραμυθιών, ξενάγηση σε μουσεία που έφτασαν από την πρώτη βδομάδα στα σπίτια των μαθητών μας, παρά την επιλογή του υπουργείου να αφήσει απ' έξω την "υποχρεωτική" Προσχολική Αγωγή».

Και δηλώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης»: «Συνεχίζουμε πιο δυναμικά αυτό που ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε. Να προσφέρουμε το διαπαιδαγωγητικό έργο στους μαθητές μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλες τις λαϊκές οικογένειες. Η συνεχής επαφή μαζί τους δίνει κουράγιο και δύναμη τόσο σε αυτά όσο και σε εμάς».

ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διαδικτυακή συζήτηση στην πλατφόρμα του πανεπιστημίου

Το Τομεακό Συμβούλιο ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση την Κυριακή 5/4, μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο «Η Υγεία τις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού». Θα μιλήσει η Ελλη Σωτηροπούλου, Γραμματέας του ΤΣ ΑΕΙ Ιωαννίνων. «Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δυναμώσει η συζήτηση στη νεολαία γύρω από το τι πρέπει σήμερα να διεκδικήσουμε στο πλευρό των υγειονομικών, τι μπαίνει εμπόδιο στην αποφασιστική αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και το αν μπορεί να υπάρξει διέξοδος για μια κοινωνία όπου η υγεία δεν θα είναι εμπόρευμα», σημειώνει η Οργάνωση στο κάλεσμά της για τη συζήτηση.

Είσοδος στη πλατφόρμα με τη χρήση του κωδικού: wq0bjcm

Διαδικτυακές προβολές της ΚΝΕ

Συνεχίζεται το διαδικτυακό πρόγραμμα της ΚΝΕ στη νέα ιστοσελίδα της και στο κανάλι της στο youtube, που μέχρι την Κυριακή 5 Απρίλη, διαμορφώνεται ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή, 21.30: Α' προβολή της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Σάββατο 4/4, 21.00: «Μουσική συνάντηση» με την Πολυξένη Καράκογλου.

Κυριακή 5/4, 21.00: Α' live stream προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ