ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Κυβερνητική πρόκληση η αποζημίωση στις εταιρείες των αυτοκινητόδρομων

Προκλητική η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, δίνει αποζημίωση στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους για την απώλεια εσόδων τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίνεται η δέσμευση ποσού 1.701.365,50 ευρώ για τον αυτοκινητόδρομο «ΠΑΘΕ Τμήμα Μαλιακός - Κλειδί» «για την καταβολή αποζημίωσης απωλειών εσόδων από το ΜΣΔ Τεμπών για τη χρονική περίοδο 01.01.2018 έως 31.12.2018». Ανάλογο κονδύλι εγκρίθηκε και για τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα ΑΕ».

Την προκλητική απόφαση να δοθούν εν μέσω πανδημίας 11 εκατ. ευρώ στον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου, που αναφέρει:

«Αποτελεί πρόκληση σε συνθήκες πανδημίας η παραχώρηση 11 εκατ. ευρώ ως την καθιερωμένη αποζημίωση στον "Μορέα ΑΕ", για τη μειωμένη κίνηση αυτοκινήτων το εξάμηνο (από Σεπτέμβρη του 2019 έως Φλεβάρη του 2020). Σκεφτείτε πόσα θα πάρει για το τρέχον εξάμηνο, που έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις στην κυκλοφορία!

Αυτά έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει εισπράξει από τα πανάκριβα διόδια και ως αποζημίωση τα προηγούμενα εξάμηνα, με βάση τη ρήτρα εγγυημένων εσόδων, που έχει συμφωνηθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Για τους ομίλους δεν ισχύουν οι νόμοι της αγοράς, που επικαλούνται οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις και οι δορυφόροι τους, για να αρνηθούν τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές παραγωγών για τα αγροτικά προϊόντα.

Μετά τους ιδιώτες κλινικάρχες, τους οποίους η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε να επιτάξει αλλά τους έδωσε και ζεστό χρήμα, τους καναλάρχες τους οποίους φροντίζει να απαλλάξει από την ετήσια - μειωμένη και αυτή - εισφορά που πληρώνουν, ήρθε η σειρά του "Μορέα ΑΕ".

Ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδίδεται σε προπαγάνδα με τους μισθούς των βουλευτών, που δήθεν θα πάνε για την υγεία του λαού, προετοιμάζοντας το έδαφος για να πουν αύριο στους εργαζομένους, στους συνταξιούχους δεχτείτε να κοπούν για άλλη μια φορά μισθοί και συντάξεις για να επιχορηγηθούν οι καπιταλιστές για την "ανόρθωση της οικονομίας".

Τα πλατιά λαϊκά στρώματα που την προηγούμενη δεκαετία πλήρωσαν τα βάρη μιας οικονομικής κρίσης, που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, πλήρωσαν την καπιταλιστική ανάπτυξή τους, δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες της νέας κρίσης που ζούμε και της βαθύτερης που έρχεται.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους, μπορεί να μείνουν δυνατοί, απορρίπτοντας τα παραμύθια τού "είμαστε όλοι μαζί", βλέποντας καθαρά τη μεγάλη εικόνα του σάπιου συστήματος, που σε "έκτακτες" και "κανονικές" συνθήκες, σε συνθήκες ανάπτυξης και κρίσης, στο βωμό του κέρδους, θυσιάζει τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους».

ΣΕΡΡΕΣ
Ακατάλληλες συνθήκες για διαβίωση στην κλειστή δομή της Σιντικής

Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στην κλειστή δομή στο Κλειδί του δήμου Σιντικής Σερρών, όπου μεταφέρθηκαν και διαβιούν περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβαγμένοι ανά 6 και 8 άτομα σε 100 σκηνές, αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, με την επιδείνωση του καιρού.

Επανειλημμένα έχει αναδειχθεί ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος από κάθε άποψη, καθώς η δομή είναι κατασκευασμένη πάνω σε ένα χείμαρρο, με τεράστιους όγκους γύρω της και βρίσκεται λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Στρυμόνα. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόνοια για την εξασφάλιση ειδών ατομικής προστασίας ούτε για τις ευπαθείς ομάδες.

Οπως είπε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα, Σπύρος Λεωνίδας, «οι συνθήκες που επικρατούν καταργούν κάθε έννοια ανθρώπινης διαβίωσης, και ειδικά αυτές τις μέρες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Με το χιόνι ή τη βροχή και με τον παγωμένο αέρα να "ξυρίζει", πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία τουλάχιστον των πιο ευπαθών ομάδων. Να βρεθούν χώροι στεγασμένοι για να εγκατασταθούν οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και οι άρρωστοι».

Τα οξυμένα προβλήματα στην κλειστή δομή αναδεικνύει και με επιστολή που έστειλε προς τους βουλευτές του Νομού Σερρών, τον δήμαρχο Σιντικής, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή, ο κίνδυνος από μια επικείμενη νεροποντή είναι μεγάλος, οι εγκαταστάσεις διαβίωσης είναι ελλιπείς, ο χώρος είναι ακατάλληλος και ο εξοπλισμός που έχει δοθεί στους μετανάστες δεν επαρκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεννάται ένα μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα, ιδιαίτερα όταν στη δομή διαμένουν περίπου 50 παιδιά, βρέφη έως 12 ετών, έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα. Οι σκηνές φιλοξενούν 5 έως 8 άτομα, τα κρεβάτια είναι ξύλινες παλέτες με ένα φύλλο φελιζόλ για στρώμα και κάθε άτομο έχει από έναν υπνόσακο και μια κουβέρτα. Ζεστό νερό υπάρχει μόνο τις μέρες που έχει ήλιο και φυσικά δεν επαρκεί για όλους».

Επίσης αναφέρεται στην ελλιπή φύλαξη του χώρου και στην εγκατάλειψη των εργασιών από τον εργολάβο, αφήνοντας πίσω φράχτες, μπάζα, λάσπες.

Αλλά και στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών γύρω από τον χώρο της δομής, που με τη βροχή και τον αέρα θα καταλήξουν στον ποταμό και μέσω αυτού στη λίμνη Κερκίνη.

Τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης, την υγεία των προσφύγων και μεταναστών και τη δημόσια υγεία ανέδειξε κατ' επανάληψη και το τελευταίο διάστημα η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ.

Καλεί το λαό της περιοχής να οργανωθεί και να δείξει την αντίθεσή του στη φυλακή που στήθηκε για τους κατατρεγμένους και απελπισμένους, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με τον αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς, που γεννάνε την προσφυγιά και τη μετανάστευση, να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

«Ανθρακες ο θησαυρός» τα νέα μέτρα του ΥΠΠΟΑ

Ανακοινώθηκαν χτες τα «πολυδιαφημισμένα» μέτρα του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση των εργαζομένων και των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού, την έλευση των οποίων είχε εξαγγείλει εδώ και μέρες η υπουργός, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Τελικά, η υπουργός Λ. Μενδώνη δεν ανακοίνωσε τίποτα άλλο πέρα από όσα ήδη είχαν εξαγγελθεί στα πρώτα μέτρα του Μάρτη και τα οποία αφήνουν το μεγαλύτερο τμήμα των καλλιτεχνών και δημιουργών, ειδικά το πιο αδύναμο οικονομικά, εκτός στήριξης, οδηγώντας το αργά ή γρήγορα σε απόλυτο αδιέξοδο επιβίωσης. Το υπουργείο «κλείνει τα μάτια» στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κυριαρχούν στους κλάδους του πολιτισμού, με συμβάσεις ακόμα και μιας μέρας, με ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, αφήνοντας ουσιαστικά ξεκρέμαστους όλους αυτούς τους εργαζόμενους.

Το νέο στοιχείο στις ανακοινώσεις των μέτρων του ΥΠΠΟ είναι τα 15 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη των επαγγελματιών του πολιτισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, είναι άξιον απορίας πώς θα φτάσει αυτό το ποσό να καλύψει τις ανάγκες 100.000 εργαζομένων - αριθμό πολύ μικρότερο από τον πραγματικό, αφού αφορά μόνο τους καταγεγραμμένους εργαζόμενους - και τις 40.000 επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους μικρές και μικρομεσαίες, καθώς και με ποια κριτήρια θα δοθούν τα ποσά της ενίσχυσης; Επιπλέον στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, διαφαίνεται η τάση να ενισχύονται οι ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και το εμπορικό κομμάτι της Τέχνης, π.χ. στα εικαστικά ενισχύεται η διοργάνωση της «Art Athina», στην οποία συμμετέχουν οι μεγάλες γκαλερί, και παραλείπονται εκκωφαντικά οι ιδιαίτερα αξιόλογες εκθέσεις που θα υλοποιήσει το ΕΕΤΕ.

Επιβεβαιώνεται, τέλος, η μεγάλη βαρύτητα που δίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον και στη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών, που ως ιδιαίτερα δαπανηρές θα απορροφήσουν και το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης χρηματοδότησης.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζει την εγκληματική ενέργεια σε βάρος των προσφυγόπουλων

Την εγκληματική ενέργεια σε βάρος δύο προσφυγόπουλων στη Χίο καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι τα δύο ανήλικα παιδιά, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, τα πυροβόλησε 48χρονος κάτοικος του Χαλκειού επειδή βρίσκονταν μέσα σε θερμοκήπιο! Ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου. Τα δύο προσφυγόπουλα, ευτυχώς, τραυματίστηκαν ελαφρά από σκάγια, τα οποία τα βρήκαν στην πλάτη και τα πόδια. Κατά πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης έχει πυροβολήσει ξανά με την καραμπίνα του πριν από δύο χρόνια, χωρίς όμως ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Στην ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ αναφέρεται: «Ο λαός της Χίου πρέπει να καταδικάσει την απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια κατοίκου του Χαλκειού, που πυροβόλησε δύο ανήλικα προσφυγόπουλα τραυματίζοντάς τα με σκάγια το ένα στο κεφάλι και την πλάτη και το άλλο στα πόδια.

Η αδικαιολόγητη από κάθε άποψη αυτή πράξη θα μπορούσε να είχε στοιχίσει τη ζωή στα δυο παιδιά. Τεράστιες ευθύνες έχουν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε το άθλιο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ΒΙΑΛ όσο σήμερα και η ΝΔ που το διατηρεί και συνεχίζει με την πολιτική της να εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες για τους ίδιους και για τους κατοίκους της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ