Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Ακατάλληλες συνθήκες για διαβίωση στην κλειστή δομή της Σιντικής

Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στην κλειστή δομή στο Κλειδί του δήμου Σιντικής Σερρών, όπου μεταφέρθηκαν και διαβιούν περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβαγμένοι ανά 6 και 8 άτομα σε 100 σκηνές, αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, με την επιδείνωση του καιρού.

Επανειλημμένα έχει αναδειχθεί ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος από κάθε άποψη, καθώς η δομή είναι κατασκευασμένη πάνω σε ένα χείμαρρο, με τεράστιους όγκους γύρω της και βρίσκεται λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Στρυμόνα. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόνοια για την εξασφάλιση ειδών ατομικής προστασίας ούτε για τις ευπαθείς ομάδες.

Οπως είπε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα, Σπύρος Λεωνίδας, «οι συνθήκες που επικρατούν καταργούν κάθε έννοια ανθρώπινης διαβίωσης, και ειδικά αυτές τις μέρες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Με το χιόνι ή τη βροχή και με τον παγωμένο αέρα να "ξυρίζει", πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία τουλάχιστον των πιο ευπαθών ομάδων. Να βρεθούν χώροι στεγασμένοι για να εγκατασταθούν οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και οι άρρωστοι».

Τα οξυμένα προβλήματα στην κλειστή δομή αναδεικνύει και με επιστολή που έστειλε προς τους βουλευτές του Νομού Σερρών, τον δήμαρχο Σιντικής, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή, ο κίνδυνος από μια επικείμενη νεροποντή είναι μεγάλος, οι εγκαταστάσεις διαβίωσης είναι ελλιπείς, ο χώρος είναι ακατάλληλος και ο εξοπλισμός που έχει δοθεί στους μετανάστες δεν επαρκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεννάται ένα μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα, ιδιαίτερα όταν στη δομή διαμένουν περίπου 50 παιδιά, βρέφη έως 12 ετών, έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα. Οι σκηνές φιλοξενούν 5 έως 8 άτομα, τα κρεβάτια είναι ξύλινες παλέτες με ένα φύλλο φελιζόλ για στρώμα και κάθε άτομο έχει από έναν υπνόσακο και μια κουβέρτα. Ζεστό νερό υπάρχει μόνο τις μέρες που έχει ήλιο και φυσικά δεν επαρκεί για όλους».

Επίσης αναφέρεται στην ελλιπή φύλαξη του χώρου και στην εγκατάλειψη των εργασιών από τον εργολάβο, αφήνοντας πίσω φράχτες, μπάζα, λάσπες.

Αλλά και στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών γύρω από τον χώρο της δομής, που με τη βροχή και τον αέρα θα καταλήξουν στον ποταμό και μέσω αυτού στη λίμνη Κερκίνη.

Τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης, την υγεία των προσφύγων και μεταναστών και τη δημόσια υγεία ανέδειξε κατ' επανάληψη και το τελευταίο διάστημα η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ.

Καλεί το λαό της περιοχής να οργανωθεί και να δείξει την αντίθεσή του στη φυλακή που στήθηκε για τους κατατρεγμένους και απελπισμένους, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με τον αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς, που γεννάνε την προσφυγιά και τη μετανάστευση, να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ