Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ανθρακες ο θησαυρός» τα νέα μέτρα του ΥΠΠΟΑ

Ανακοινώθηκαν χτες τα «πολυδιαφημισμένα» μέτρα του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση των εργαζομένων και των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού, την έλευση των οποίων είχε εξαγγείλει εδώ και μέρες η υπουργός, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Τελικά, η υπουργός Λ. Μενδώνη δεν ανακοίνωσε τίποτα άλλο πέρα από όσα ήδη είχαν εξαγγελθεί στα πρώτα μέτρα του Μάρτη και τα οποία αφήνουν το μεγαλύτερο τμήμα των καλλιτεχνών και δημιουργών, ειδικά το πιο αδύναμο οικονομικά, εκτός στήριξης, οδηγώντας το αργά ή γρήγορα σε απόλυτο αδιέξοδο επιβίωσης. Το υπουργείο «κλείνει τα μάτια» στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κυριαρχούν στους κλάδους του πολιτισμού, με συμβάσεις ακόμα και μιας μέρας, με ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, αφήνοντας ουσιαστικά ξεκρέμαστους όλους αυτούς τους εργαζόμενους.

Το νέο στοιχείο στις ανακοινώσεις των μέτρων του ΥΠΠΟ είναι τα 15 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη των επαγγελματιών του πολιτισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, είναι άξιον απορίας πώς θα φτάσει αυτό το ποσό να καλύψει τις ανάγκες 100.000 εργαζομένων - αριθμό πολύ μικρότερο από τον πραγματικό, αφού αφορά μόνο τους καταγεγραμμένους εργαζόμενους - και τις 40.000 επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους μικρές και μικρομεσαίες, καθώς και με ποια κριτήρια θα δοθούν τα ποσά της ενίσχυσης; Επιπλέον στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, διαφαίνεται η τάση να ενισχύονται οι ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και το εμπορικό κομμάτι της Τέχνης, π.χ. στα εικαστικά ενισχύεται η διοργάνωση της «Art Athina», στην οποία συμμετέχουν οι μεγάλες γκαλερί, και παραλείπονται εκκωφαντικά οι ιδιαίτερα αξιόλογες εκθέσεις που θα υλοποιήσει το ΕΕΤΕ.

Επιβεβαιώνεται, τέλος, η μεγάλη βαρύτητα που δίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον και στη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών, που ως ιδιαίτερα δαπανηρές θα απορροφήσουν και το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ