ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Δεσμεύσεις για νέα πακέτα στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Νέα πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο και για μετά την πανδημία υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις «αποκτούν νέες πηγές δανεισμού και χρηματοδότησης, που μπορούν να φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια». Επανέλαβε, επίσης, την πρότασή του για ευρωομόλογο προς ενίσχυση της ρευστότητας για τη στήριξη με φρέσκο χρήμα των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκανε έναν απολογισμό των μέτρων που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν είμαστε στο τέλος, αλλά «ίσως στο τέλος της αρχής», τονίζοντας ότι ο στόχος ήταν «να κερδίσουμε χρόνο», ώστε να μην υπερφορτωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αναγνωρίζοντας δηλαδή τις τεράστιες ελλείψεις. Μίλησε για τους «ήρωες που φορούν λευκές και πράσινες μπλούζες», αλλά απέφυγε να αναφερθεί στα αιτήματα των υγειονομικών για άμεση ενίσχυσή τους, για εξοπλισμό με μέσα προστασίας για να δώσουν τη μάχη.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επιχειρηματικούς ομίλους που, όπως είπε, «προσφέρουν κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και μάσκες», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση τους δίνει εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας μάλιστα το μίσθωμα για ΜΕΘ σε ιδιώτες. Επέμεινε προκλητικά ότι η πανδημία επιταχύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, επισημαίνοντας ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας το προετοιμάζουμε για τη νέα πορεία στον 21ο αιώνα», μια πορεία που, όπως έλεγε πριν ξεσπάσει η πανδημία, περνά μέσα από ΣΔΙΤ, με εγκατάσταση ιδιωτών σε δομές του Δημοσίου. Απαντώντας στην παραπάνω κριτική για τις παχυλές αποζημιώσεις στους ιδιώτες κλινικάρχες για τις ΜΕΘ, επανέλαβε το ψέμα ότι από τα 1.600 ευρώ τη μέρα, τα 800 ευρώ (!) είναι για το προσωπικό.

Για τους εργαζόμενους παρουσίασε ως πανάκεια τα ανεπαρκή μέτρα, όπως το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες, ή για τους επιστήμονες το voucher κατάρτισης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Επικαλέστηκε τη «ρήτρα απολύσεων», που τάχα επέβαλε η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 εργαζόμενοι από την 1η Μάρτη, ενώ οι εργοδότες δεν έχουν κανένα εμπόδιο να απολύουν τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς και να αξιοποιούν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αυστηροποιηθούν, λέγοντας πως «έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα». Ενώ λίγο αργότερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ερωτηθείς για το νέο εργασιακό αρμαγεδδώνα, παρέπεμψε στις προχτεσινές εξαγγελίες Βρούτση ότι τάχα αποτελούν δικλίδα ασφαλείας, όπως είπε, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με «υπευθυνότητα» ζητάει πιο γενναία χρηματοδότηση του κεφαλαίου

«Δαπανήστε»: Με το πρόταγμα αυτό ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, έδωσε σινιάλο στην κυβέρνηση για νέα μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου στο φόντο της πανδημίας.

Εξήρε την «υπευθυνότητα» του κόμματός του, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας, και αναφερόμενος στην «ενίσχυση της Υγείας», συνέστησε ανάμεσα σε άλλα επέκταση των συμβάσεων με ιδιωτικά νοσοκομεία, το οποίο μάλιστα ονόμασε «επίταξη». Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη να «ανοίξουν» κι άλλο οι «κάνουλες» για τα μονοπώλια, επικροτώντας την κυβέρνηση της ΝΔ για την επιλογή της σε επίπεδο ΕΕ να συνταχθεί με Γαλλία και Ιταλία στη διεκδίκηση κονδυλίων και του ευρωομολόγου. Φέρνοντας παραδείγματα από χρηματοδοτήσεις του κεφαλαίου από άλλες χώρες της ΕΕ, ζήτησε ένα «γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο, ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αφετέρου, βγαίνοντας από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη».

Ορισμένα απ' τα μέτρα που ξεχώρισε είναι οι απευθείας ενισχύσεις επιχειρήσεων και διευκολύνσεις ρευστότητας - εξυπηρέτησης χρεών, για τη «διατήρηση της εγχώριας ζήτησης μέσω αύξησης επενδύσεων». Επίσης, αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών, χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων κατά την κρίση και μετά το τέλος της, διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος κ.ά.

Στο ίδιο πνεύμα και με πυξίδα τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας αρθρογραφεί ο Αλ. Τσίπρας και στη γαλλική «Le Monde», καταθέτοντας την αγωνία του για το μέλλον της ΕΕ και ευχόμενος έναν συμβιβασμό στις αντιθέσεις που συμπυκνώνονται γύρω από το ευρωομόλογο. Σημειώνει ότι «τα κράτη - μέλη που ζητούν ευρωομόλογο, εφόσον αποτύχουν να επιβάλουν ευρωπαϊκή λύση, να προχωρήσουν μόνα τους», καθώς «αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Η κυβέρνηση εμπλουτίζει το αντεργατικό οπλοστάσιο

Ανεπαρκή για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αρκετά από αυτά επικίνδυνα για τους εργαζόμενους, καθώς εμπλουτίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο των επιχειρηματικών ομίλων, χαρακτήρισε τα μέτρα που περιέχουν οι τρεις ΠΝΠ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος, ανάμεσα στα όσα προβλέπονται στις ΠΝΠ είναι η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η τηλεργασία - εργασία εξ αποστάσεως, το χτύπημα στο δικαίωμα της κανονικής άδειας, η εργασία Κυριακές και αργίες για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις παραγωγής, μεταφοράς και εφοδιασμού, ενώ όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, η αναστολή καταβολής ΦΠΑ όπως και των οφειλών τους προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα.

Χαρακτήρισε πρόκληση τα αλλεπάλληλα μέτρα που παίρνονται με τις διαδοχικές ΠΝΠ και τσακίζουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα να εμφανίζονται από πάνω από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ως δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και επιπλέον η κυβέρνηση να κάνει λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών, όταν από τη μια εξασφαλίζει νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη ένταση της εκμετάλλευσης, της εργασιακής κόλασης και ανεργία για τους εργαζόμενους.

Οπως είπε, ειδικά για τις 110.000 απολύσεις από την αρχή του Μάρτη, είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση λέει πως «ό,τι έγινε, έγινε».

Στις ίδιες ΠΝΠ προβλέπονται ακόμα η διά περιφοράς συνεδριάσεις των οργάνων των ΟΤΑ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όπως σημείωσε, αφού δημοτικές αρχές βάφτισαν ως κατεπείγοντα, θέματα που ήταν για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το μέτρο αναστολής της λειτουργίας των σχολείων που περιέχεται στις ΠΝΠ, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι βεβαίως είναι αναγκαίο, αλλά η κυβέρνηση δεν προβλέπει μέτρα και πόρους για όσους μαθητές προέρχονται από οικογένειες που πλήττονται από οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειες της πανδημίας, όπως για τη συνέχιση του προγράμματος σίτισης που γινόταν στα σχολεία. Παράλληλα, όσον αφορά τις εικονικές τάξεις για την εκπαίδευση από απόσταση, δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξη αυτής της διαδικασίας με όρους όσο είναι δυνατόν ισοτιμίας και στήριξης των μαθητών που δεν μπορούν να προμηθευτούν υπολογιστές κ.ά.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Τις προτάσεις τους για ακόμα πιο γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη «στήριξή» τους στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα μονοπώλια, κατέθεσαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός της «στα μέτρα της κυβέρνησης» για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι πολλά από αυτά «είναι δικές μας προτάσεις». Επιβράβευσε τις κινήσεις της κυβέρνησης για την έκδοση του «κορονο-ομολόγου», για «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, καλώντας τον πρωθυπουργό να πάει τη μάχη αυτή μέχρι τέλους, για να εξασφαλιστεί στο κεφάλαιο «ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια, να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ» κ.ο.κ. Στο πλευρό της κυβέρνησης στάθηκε και σε ό,τι αφορά τη γενναιόδωρη ενίσχυση προς τους κλινικάρχες, με τη μόνη διαφορά ότι της ...φάνηκαν πολλά τα 1.600 ευρώ, εκτιμώντας, με βάση τη «διεθνή βιβλιογραφία», ότι φτάνουν τα 850...

Στη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων εστίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, καταθέτοντας διάφορες προτάσεις όπως π.χ. στους εργαζόμενους που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, ένα μέρος του να είναι 200 ευρώ σε κουπόνια για αγορές από ελληνικές επιχειρήσεις και επισήμανε ότι δεν πρέπει να δοθεί το Δώρο Πάσχα από τους επιχειρηματίες, ενώ απαίτησε ενίσχυση της ρευστότητας των επενδυτών από το ΕΣΠΑ. Από εκεί και πέρα, δεν παρέλειψε και αυτήν τη φορά να χύσει το εθνικιστικό του δηλητήριο λέγοντας διάφορα περί των τζαμιών που λειτουργούν στην Αθήνα όταν οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι κλειστές, για τους «λαθρομετανάστες» που παίζουν μπάλα στους καταυλισμούς, ενώ για τους ντόπιους απαγορεύεται να κυκλοφορούν κ.ο.κ.

Από τη συζήτηση στη Βουλή απείχε ο αρχηγός του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, επειδή ζητά να γίνονται οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, με παρόντες όλους τους βουλευτές. Παρ' όλα αυτά το ΜΕΡΑ25, υπερψήφισε τα μέτρα της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ