ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
ΗΠΑ και Ισπανία μετρούν τα περισσότερα θύματα διεθνώς

Copyright 2020 The Associated

Στις ΗΠΑ ανήκει σταθερά η θλιβερή πρωτιά των περισσότερων κρουσμάτων και θυμάτων από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αποτελεί τη βασική εστία διεθνώς της πανδημίας. Οσον αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη, τα περισσότερα κρούσματα και θύματα καταγράφονται πια στην Ισπανία.

Διεθνώς, τα κρούσματα έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν αυξηθεί σε 1.318.229 και τα θύματα σε 72.736, από 1.043.762 και 55.304 που κατέγραφε ο «Ριζοσπάστης» στο τελευταίο φύλλο του.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα είχαν φτάσει τις 352.083 και τα θύματα τις 10.366 (από 246.442 και 6.145).

Στην Ισπανία, τα 135.032 και 13.169 αντίστοιχα, από 117.710 και 10.935.

Στην Ιταλία, κρούσματα και θύματα καταγράφονταν σε 132.547 και 16.523, από 117.710 και 13.935.

Στη Γερμανία, 101.089 και 1.612, από 86.667 και 1.129.

Στη Γαλλία (με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα νωρίς χτες το πρωί) σε 92.839 και 8.078, από 59.105 και 5.387.

Στη Βρετανία, 51.608 και 5.373, από 38.168 και 3.605.

Στην Ολλανδία τα θύματα είχαν φτάσει τα 1.867, από 1.487.

Στο Βέλγιο τα 1.632, από 1.422.

Στη Ρωσία τα κρούσματα έφτασαν τα 6.343 και τα θύματα τα 47.

Εκτός Ευρώπης: Το Ιράν κατέγραφε επίσημα 60.500 κρούσματα και 3.739 θύματα, από 53.183 και 3.294.

Στη Λατινική Αμερική, ανησυχητικά εξελίσσεται η κατάσταση στη Βραζιλία με 11.516 κρούσματα και 506 νεκρούς.

Στην Κίνα τα κρούσματα είχαν ανέβει χτες σε 81.708 και τα θύματα σε 3.331.

Στο μεταξύ, η Μπάο Σιανχουά, εκπρόσωπος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε ότι θα επιταχυνθούν έρευνες για να διαπιστωθούν τα επίπεδα μετάδοσης της ασθένειας που χαρακτηρίζουν ειδικά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς καθώς και όσους έχουν αναρρώσει αλλά μετά από νέα τεστ εντοπίστηκαν ξανά θετικοί στο νέο κορονοϊό. Η ίδια σημείωσε ότι αυτή η ομάδα του πληθυσμού δεν αποτελεί αιτία πανικού αλλά ούτε και πρέπει να αντιμετωπίζεται «ελαφρά». Ισχυρίστηκε πάντως ότι η πλειοψηφία των ειδικών εκτιμά ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν θα οδηγήσουν στην εκδήλωση δεύτερης φάσης της επιδημίας. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «China Daily», το 3% - 10% ασθενών που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια θα μπορούσαν να βγουν ξανά θετικοί στον ιό.

ΙΤΑΛΙΑ
Πυρετώδεις διεργασίες για την «επόμενη μέρα»

Η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ενεργοποιεί τον ευρωπαϊκό «Κοπέρνικο» για την εξακρίβωση της τήρησης του περιορισμού των μετακινήσεων

Το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία εξέτασε νέο πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις, στο όνομα της «στήριξης της οικονομίας» και σπεύδοντας να αξιοποιήσει την επιδημία για νέα θωράκιση των ντόπιων μονοπωλίων στην αναμέτρηση (και το αλισβερίσι τους) με εταίρους και αντιπάλους.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Κόντε ετοιμάζει τη διασφάλιση εγγυήσεων μέχρι και 100% για επιχειρηματικά δάνεια (μέχρι 25.000 ευρώ) αλλά και την παράταση προθεσμιών για την αποπληρωμή τους μέχρι και μια 6ετία. Ακόμα, την απλοποίηση διαδικασιών για τη χορήγηση πίστωσης σε επιχειρήσεις, με ειδικό «διάταγμα για τη ρευστότητα». Μεταξύ άλλων - σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa» - το ίδιο διάταγμα θα «παγώνει» την καταβολή φόρων, ενώ ειδικό ενδιαφέρον έχουν και προβλέψεις για τη δυνατότητα «προστασίας» εταιρειών στρατηγικής σημασίας από ξένους επενδυτές. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα ενεργοποίησε και το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος», με στόχο την άμεση και διαρκή παρακολούθηση της εικόνας σε όλη τη χώρα. Οπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Τζάνεζ Λέναρτσιτς, το σύστημα ενεργοποιήθηκε για να «βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι δεν συναθροίζονται»...

Στο μεταξύ, ενόψει και της νέας τηλεσυνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο μιλώντας στο δίκτυο RAI χαρακτήρισε τις συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο «τις πιο δύσκολες που έχουμε αντιμετωπίσει ως σήμερα» και συνέχισε: «Αυτή η κρίση φαίνεται πολύ χειρότερη από αυτή του 2008-2009. Είναι μια πρωτόγνωρη κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρωτόγνωρα εργαλεία». Υποστήριξε δε ότι «εμείς δεν ζητάμε να μοιραστούμε (με άλλους) το χρέος μας, ζητάμε να μοιραστούμε ένα μονοπάτι για το μέλλον το δικό μας και αυτό της Ευρώπης... Στην Ευρώπη τώρα όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ΕΕ χωρίς την Ιταλία. Αν ένας πέσει, θα προκληθεί ντόμινο με επιπτώσεις για όλους...». Αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε ότι «η ελπίδα είναι οι πόρτες (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) να ανοίξουν πάλι το συντομότερο δυνατόν και να αντλήσουμε ενέργεια για μια νέα αρχή για την Ιταλία και την Ευρώπη».

Παράταση μέτρων

Την ίδια στιγμή, παρά την επανάπαυση που καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία - με σκοπό να καταλαγιάσει και η λαϊκή οργή για την άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία - μιλώντας για διαφαινόμενη «ύφεση» στην εξάπλωση της επιδημίας, ο επίτροπος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διόρισε η κυβέρνηση, Ντομένικο Αρκούρι, δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν έχει βάλει τον εχθρό στη γωνία» και ότι κανείς «δεν πρέπει να νομίζει ότι έχει αρχίσει να κερδίζει και πως έχει, πλέον, το πάνω χέρι». Είπε ακόμα ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη σε όλη τη χώρα και πως το μόνο που έχει συμβεί, είναι ότι «η Ιταλία άρχισε να περιορίζει την επιθετικότητα του κορονοϊού». Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν τα τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Από τη δική της μεριά, η υπουργός Παιδείας Λουτσία Αντζολίνα είπε - σύμφωνα με το «Ansa - ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανότητα να καταστεί αναγκαία «η εκπαίδευση εξ αποστάσεως» αν το φθινόπωρο «συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ότι «αυτό είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουμε...».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ακόμα και αστικά επιτελεία εκφράζουν ανησυχία για διάφορες επιπτώσεις που έχει ο περιορισμός στο σπίτι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τις τελευταίες βδομάδες υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία αναγνώριζε ότι ναι μεν φαινομενικά υπάρχει μείωση των σχετικών καταγγελιών, αλλά από την άλλη αυτό είναι ένα σημάδι ότι «τα θύματα βίας κινδυνεύουν να είναι πιο εκτεθειμένα στον έλεγχο και τις επιθέσεις από τους συντρόφους που τα κακομεταχειρίζονται». «Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτή την κατάσταση, και μάλλον το όχι μικρότερο από αυτά είναι η δυσκολία να ζητούν βοήθεια όταν όλοι είναι υποχρεωμένοι να μένουν σπίτι», σχολίασε η Αλεσάντρα Σιμόνε, διευθύντρια της Υπηρεσίας αντιμετώπισης εγκλημάτων στην Αστυνομία του Μιλάνου. Μέλη της Επιτροπής τονίζουν ότι η καραντίνα φαίνεται να ωθεί κάποιες γυναίκες που υπό άλλες συνθήκες θα προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τους βίαιους συντρόφους τους να κάνουν υπομονή, πρόσθεσε.

ΗΠΑ
Προετοιμασία του κλίματος για εκατόμβη νεκρών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η γύμνια του συστήματος δημόσιας Υγείας στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να κρυφτεί καθώς η πανδημία σαρώνει. Ετσι τα ανυπεράσπιστα λαϊκά στρώματα προειδοποιούνται ουσιαστικά για την εκατόμβη που θα ακολουθήσει, επαναφέροντας τα περί 100.000 - 200.000 νεκρών, που θα είναι και καλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο γενικός αρχίατρος Τζερόμ Ανταμς κάλεσαν τους πολίτες να προετοιμαστούν γιατί οι επόμενες βδομάδες θα αποδειχθούν ιδιαίτερα επώδυνες, επιχειρώντας να αποκρούσουν τις επικρίσεις για αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Θα είναι», τους είπαν, «το δικό σας Περλ Χάμπορ, μία 11η Σεπτέμβρη όχι τοπική αλλά σε εθνικό επίπεδο»!

Οι προειδοποιήσεις αυτές και ο πακτωλός των συνολικά άνω των 6 τρισ. δολαρίων που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο και υποσχέθηκε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) κυρίως προς τα ισχυρότερα μονοπώλια δεν αγγίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Μάλιστα, ανεξάρτητα ΜΜΕ των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων το «propublica.org») διαπιστώνουν πως σε περιοχές της Ν. Υόρκης, της Λουιζιάνας, του Σικάγου, του Μιλγουόκι, της Ν. Ορλεάνης τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα καταγράφονται σε βάρος των Αφροαμερικανών που αποτελούν το πιο αδύναμο οικονομικά στρώμα στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ελλείψεις σε προστατευτικό υγειονομικό υλικό και αναπνευστήρες διαπιστώνονται πλέον καθημερινά σε εκατοντάδες νοσοκομεία των ΗΠΑ όπως επίσης και η υπερκόπωση των χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων ασθενών.

Σαν να μην έφθανε το χάος που επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά της πανδημίας, σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κλινικές εταιρειών όπως η «Alteon» που είναι θυγατρική της «Frazier Helathcare Partners» επέβαλαν στο νοσηλευτικό προσωπικό μειώσεις μισθού 25% - 30% με τη δικαιολογία ότι έχουν μειωθεί τα έκτακτα περιστατικά και τα προγραμματισμένα σοβαρά χειρουργεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ της Ν. Υόρκης έχουν προσβληθεί 4 τίγρεις και 4 λιοντάρια, πιθανόν από υπάλληλο ασυμπτωματικό, κάτι που απαιτεί μελέτη από την επιστημονική κοινότητα, για το πέρασμα του ιού από τον άνθρωπο σε ζώα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αύξηση κρουσμάτων

Στην Εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αυξάνονται εκθετικά τα θανατηφόρα και μη κρούσματα πανδημίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας αναστάτωση και γκρίνιες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών, που δυσκολεύονται να φρενάρουν την εξάπλωσή της. Οι δύσκολες καταστάσεις που καταγράφονται πλέον καθημερινά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας αναγκάζουν τους γιατρούς σε δύσκολα διλήμματα, με τις κεντρικές οδηγίες αρμόδιων υγειονομικών κρατικών υπηρεσιών να συστήνουν τον αποκλεισμό των πιο ευπαθών ηλικιωμένων, άνω των 75 ετών, όχι μόνο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και από τα νοσοκομεία! Αυτό καταγράφηκε σε έγγραφο κυβερνητικής υπηρεσίας που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το ραδιόφωνο του BBC.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν περνά απαρατήρητη η εισαγωγή του 55χρονου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε νοσοκομείο του Λονδίνου από το βράδυ της Κυριακής, καθώς μετά από 10 μέρες παραμονής του σε καραντίνα δεν υποχώρησαν βασικά συμπτώματα της νόσου, όπως ο επίμονος υψηλός πυρετός. Χτες λίγο μετά τις 10 το βράδυ ανακοινώθηκε ότι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Προηγουμένως ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, να τον αντικαταστήσει μέχρι νεωτέρας.

Προηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής τηλεοπτικό διάγγελμα της 93χρονης βασίλισσας Ελισάβετ Β', με το οποίο κάλεσε το λαό να πειθαρχήσει στις υποδείξεις και τα μέτρα των αρμόδιων υπηρεσιών και δήλωσε ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε». Βέβαια, αυτό το «όλοι μαζί» θα είναι επώδυνο για το λαό, τώρα αλλά και μετά, που θα κληθεί να πληρώσει τη χασούρα των μεγαλοκαπιταλιστών, μαζί και τον αναχρονιστικό θεσμό της βασιλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ