ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό μετά το κρούσμα κορονοϊού

Παρέμβαση του Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, με την οποία ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα στις προσφυγικές δομές

Η δομή της Μαλακάσας
Η δομή της Μαλακάσας
Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε από το πρωί της Κυριακής η παλαιά δομή προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα για χρονικό διάστημα 14 ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης. Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τη διαπίστωση κρούσματος του ιού Covid-19 σε φιλοξενούμενο της δομής.

Πρόκειται για άνδρα αφγανικής καταγωγής, 53 χρόνων, που διέμενε σε οικίσκο της δομής με την οικογένειά του. Εχει υποκείμενο νόσημα και προχτές το απόγευμα προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του ιού Covid-19. Μετά την εξέτασή του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή, αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και διαπιστώθηκε μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε, η προσβολή του από τον ιό Covid-19. Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση.

Η οικογένειά του έχει τεθεί σε περιορισμό στον οικίσκο της δομής και η ιχνηλάτηση των προσώπων βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για το διάστημα των 14 ημερών του πλήρους υγειονομικού αποκλεισμού, απαγορεύονται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τη δομή, ενώ η αστυνομία έχει ενισχύσει την παρουσία της στην περίμετρο του χώρου.

Στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο ΕΟΔΥ ενίσχυσε την παρουσία του στο χώρο με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Οι φιλοξενούμενοι στην παλαιά δομή της Μαλακάσας μένουν σε χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη νέα κλειστή δομή η οποία λειτούργησε στις 15 Μάρτη.

Να παρθούν άμεσα μέτρα στις προσφυγικές δομές

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το επιβεβαιωμένο κρούσμα στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας:

«Μετά τη Ριτσώνα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αυτήν τη φορά στην παλιά προσφυγική δομή της Μαλακάσας, όπου διαβιούν 2.500 πρόσφυγες, δημιουργεί τεράστια ανησυχία και μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους εργαζόμενους, σε έναν χώρο όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν συνθήκες μεγάλου συγχρωτισμού και ελλιπή μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Εχει ακέραιη την ευθύνη για να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως:

- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για όσους ήπια νοσούντες επιλεγεί να παραμείνουν στη δομή, χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικός χώρος, καθώς η απομόνωσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στα μικρά οικήματα που διαμένουν.

- Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.

- Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται.

- Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.

- Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα περίπου 500 παιδιά.

- Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα».

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για την κατάσταση στη δομή της Μαλακάσας

Ερώτηση για την κατάσταση στη δομή προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Υγείας. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Ηδη στη Μαλακάσα στο Στρατόπεδο Γερακίνη, όπου οι υποδομές υγιεινής και ασφάλειας είναι υποτυπώδεις, φιλοξενούνται περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο στοιβαγμένοι σε containers. Ανάμεσά τους και περίπου 500 ανήλικοι.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, στα μέσα του Μαρτίου δημιούργησε νέα δομή - φυλακή, δίπλα στο ήδη υπάρχον κέντρο φιλοξενίας. Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου μετά την 1η Μαρτίου, χωρίς να τους επιτρέπεται να καταθέσουν αίτηση ασύλου και οι οποίοι επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Είναι φυλακισμένοι σε ένα οικόπεδο χωμάτινο και περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, κοιμούνται σε σκηνές κατά δεκάδες, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Ανάμεσά τους, πολλές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και μωρά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ήδη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού μεταξύ των προσφύγων που διαμένουν στην ανοικτή δομή, με αποτέλεσμα η δομή να έχει τεθεί ήδη σε καραντίνα για 14 μέρες.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, ειδικά τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αν εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τόσο στο κέντρο φιλοξενίας όσο και στη φυλακή της αθλιότητας που λειτουργούν στη Μαλακάσα, ο κίνδυνος αυτά να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους της Μαλακάσας και της ευρύτερης περιοχής, που γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο μεγάλες και τραγικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Βορειοανατολική Αττική και που βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην περιοχή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων;

-- Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αποφυγής συγχρωτισμού και αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής;

-- Να εξασφαλιστεί η επαρκής, υγιεινή διατροφή των προσφύγων και μεταναστών δεδομένου και του εγκλεισμού τους στη δομή για 14 μέρες λόγω καραντίνας;

-- Να κλείσει εδώ και τώρα η φυλακή της αθλιότητας που λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα στη Μαλακάσα. Να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα και να προχωρήσει ο άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός για την πλειοψηφία που έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες;

-- Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων. Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και δικαιώματα;

-- Την 24ωρη λειτουργία και στελέχωση με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και της ΤΟΜΥ Ωρωπού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του δήμου Ωρωπού;».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΙΝΤΙΚΗΣ
Απαιτεί απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τη δομή στο Κλειδί

Η δομή - φυλακή στη θέση Κλειδί
Η δομή - φυλακή στη θέση Κλειδί
Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη δομή - φυλακή που έχει στηθεί στη θέση Κλειδί, ώστε να μη γίνει ο τάφος κανενός, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Σιντικής Σερρών.

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής την εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο Σιντικής, Μαρία Ιωαννίδου, επισκέφτηκε την κλειστή δομή στη θέση Κλειδί και κατήγγειλε ότι η λέξη «απανθρωπιά» είναι λίγη για να περιγράψει το πώς ζουν και επιβιώνουν οι πρόσφυγες εκεί, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε λασπότοπο.

Στο χώρο διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, μέσα στις σκηνές, χωρίς θέρμανση, με ένα υποτυπώδες στρώμα, 597 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ηλικίας μέχρι 16 χρονών, αλλά και μωρομάνες, έγκυες γυναίκες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξαρχής είχε ταχθεί ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία της συγκεκριμένης δομής - φυλακής, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι και το σημείο που επιλέχθηκε να γίνει είναι ακατάλληλο.

Με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της περιοχής, να παλέψει για: Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη φυλακή αυτή, ιεραρχώντας τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους. Δημιουργία ιατρείου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλη τη δομή. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συνωστισμού. Να υπάρχει πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, χωρίς αποκλεισμούς. Να στηριχθούν άμεσα το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου με προσωπικό και εξοπλισμό, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού λόγω της πανδημίας κορονοϊού. Να θεσπιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να καταργηθούν οι διατάξεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και που διαδοχικά ψηφίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

Να ενταχθούν στα μέτρα όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Αθλητισμού

Τηλεφωνική επικοινωνία του Χρήστου Κατσώτη με τον αρμόδιο υφυπουργό

Επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη είχε το περασμένο Σάββατο ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του KKE, με αφορμή την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους στο χώρο του Αθλητισμού. Και ιδιαίτερα μετά και την τελευταία επιστολή του υφυπουργού προς τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, όπου γίνεται λόγος για αποκλεισμό εργαζομένων, αφού εξαιρούνται σωματεία που έχουν δραστηριότητα λιγότερο από τρία χρόνια.

Ο Χρ. Κατσώτης επεσήμανε στον υφυπουργό ότι χρειάζεται, εδώ και τώρα, όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, τον τελευταίο χρόνο, να ενταχτούν στα μέτρα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Οπως και τα σωματεία που έχουν δραστηριότητα και απασχολούν εργαζόμενους στα τμήματά τους, χωρίς να έχουν την αθλητική αναγνώριση, αφού η αθλητική αναγνώριση δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις και πρωταθλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ