ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Ακούστηκε δυνατά η φωνή των εργαζομένων, εφόδιο για να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας

Πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα για μέτρα προστασίας και τα εργασιακά δικαιώματα

Με πολλές δεκάδες πρωτοβουλίες σε καταστήματα και αποθήκες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, με τη συμμετοχή των εργαζομένων που δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εργοδοτική ασυδοσία, με πλατιά αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, καθώς και με τη θετική ανταπόκριση όσων βρέθηκαν στα καταστήματα για να ψωνίσουν, ολοκληρώθηκε η χτεσινή πανελλαδική μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

«Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!»: Το σύνθημα της μέρας δράσης αποτυπώθηκε σε δεκάδες χώρους δουλειάς του κλάδου, στα πανό, στις πικέτες και τις αφίσες των σωματείων και των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τα πάνω από πενήντα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων απ' όλη τη χώρα, τα επιχειρησιακά σωματεία του Εμπορίου, τις Επιτροπές Αγώνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη μέρα δράσης, σχεδίασαν τις πρωτοβουλίες τους. Εκαναν εξορμήσεις και συζήτησαν με χιλιάδες εργαζόμενους, βρέθηκαν σε δεκάδες υπερμάρκετ αλλά και σε μικρά καταστήματα σε γειτονιές.

Χαιρετίζει επίσης τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία άλλων κλάδων, τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ και τους άλλους μαζικούς φορείς που ένωσαν τη φωνή τους και δυνάμωσαν τη διεκδίκηση. Χαιρετίζει ιδιαίτερα τη στήριξη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των υγειονομικών, οι οποίοι πέρα από τις ανακοινώσεις στήριξης στην πρωτοβουλία, σε ορισμένες περιπτώσεις παραβρέθηκαν και με εκπροσώπους τους στις δράσεις στα σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτική της απήχησης της πρωτοβουλίας ήταν και η υποστήριξη που συνάντησαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι από τους καταναλωτές που βρέθηκαν στα καταστήματα για να ψωνίσουν. «Σήμερα οι εργαζόμενοι ζητούν την αλληλεγγύη μας, να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους, να στηρίξουμε τα αιτήματά τους για την προστασία της υγείας τους και των οικογενειών τους», έγραφαν μεταξύ άλλων οι ανακοινώσεις που μοιράστηκαν στους καταναλωτές. Πολλοί από αυτούς επικρότησαν την πρωτοβουλία και αναγνώρισαν πως τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μάς αφορούν όλους.

Με μεγαλύτερη ορμή στη μάχη για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας

Η θέση των «πρωταγωνιστών», όμως, στη χτεσινή μέρα ανήκει στους κακοπληρωμένους και ελαστικά απασχολούμενους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, στους εργαζόμενους που στάθηκαν μέσα και έξω από τα καταστήματα, μπροστά στα ράφια, στα ψυγεία, στα ταμεία και στις αποθήκες, κρατώντας την αφίσα των σωματείων και τις πικέτες με τις διεκδικήσεις τους. Ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους που έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία πως δεν θέλουν υποκριτικά «ευχαριστώ», αλλά μέτρα προστασίας της υγείας τους, στους εργαζόμενους του κλάδου που αποκαλύπτουν πως πίσω από τα «καλά λόγια» που περισσεύουν στα διαφημιστικά σποτ των εταιρειών, βρίσκονται τα ωράρια - «λάστιχο», τα κομμένα ρεπό και οι άδειες, η εντατικοποίηση και η κούραση που καταβάλλουν χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.

«Μέσα από εκατοντάδες πολύμορφες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα και αποθήκες, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας και υγείας, να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας για σταθερή δουλειά πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την άγρια εκμετάλλευση», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Η θετική ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία μας, μας γεμίζει με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να μπουν με μεγαλύτερη ορμή στη μάχη για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των χιλιάδων συναδέλφων μας. Κανένας μόνος, κανένας εκτεθειμένος στην πανδημία και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Μαζί σπάμε τον φόβο, δυναμώνουμε τη φωνή μας, υψώνουμε τη γροθιά! Οργανωμένοι στα σωματεία, πιο πολλοί, δυνατοί, συνεχίζουμε τον αγώνα!».

Συζήτηση με εργαζόμενους σε αποθήκες των αλυσίδων

Στις αποθήκες της αλυσίδας «Lidl» στα Καλύβια
Στις αποθήκες της αλυσίδας «Lidl» στα Καλύβια
Με τους εργαζόμενους στις αποθήκες της αλυσίδας «Lidl» στα Καλύβια συζήτησε, στο πλαίσια της χτεσινής μέρας δράσης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών.

Εκτός από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Για τη συντονισμένη πρωτοβουλία δεκάδων κλαδικών σωματείων μίλησε η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μετέφερε ακόμα την πείρα σωματείων και εργαζομένων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, όπου η προστασία της υγείας έγινε το κεντρικό αίτημα κινητοποιήσεων που πήραν ακόμα και τη μορφή της απεργίας.

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής μετέφερε ο πρόεδρός του Μάης Μέντης. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως το Εργατικό Κέντρο έχει συστήσει Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και παρεμβαίνει για τα ζητήματα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων. «Η εργοδοσία μάς αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους», κατήγγειλε, όχι μόνο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και σε μια σειρά από βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προσθέτοντας πως η συλλογική διεκδίκηση έχει ήδη φέρει ορισμένα αποτελέσματα στη λήψη μέτρων.

Στις αποθήκες της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα
Στις αποθήκες της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα
Εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών, η Μαίρη Αγρογιάννη μετέφερε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας τους και την πείρα από την αντίστοιχη μέρα δράσης που οργάνωσε την προηγούμενη βδομάδα. Οπως σχολίασε, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την εργοδοσία «οι ήρωες της πρώτης γραμμής», αφήνονται όμως να δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, συχνά σε συνθήκες συνωστισμού. «Σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ», τόνισε.

Εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη συζήτηση εξέφρασαν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους. Μεταξύ άλλων υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει γιατρός Εργασίας σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνεται προσωπικό και εκτελούνται βαριές εργασίες, ανάγκη που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις σημερινές συνθήκες. Εξέφρασαν την εύλογη ανησυχία τους για το γεγονός ότι η δουλειά τούς φέρνει να εργάζονται αρκετοί μαζί στον ίδιο διάδρομο, γύρω από την ίδια παλέτα, στη φόρτωση και εκφόρτωση προϊόντων. Ετσι, στη συζήτηση γύρω από τα αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουν, ξεχώρισαν την ανάγκη για συχνές απολυμάνσεις των εγκαταστάσεων και για διενέργεια τεστ σε κάθε εργαζόμενο που εμφανίζει συμπτώματα της νόσου.

Στις κεντρικές αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμπορουπαλλήλων Αθήνας βρέθηκε και στις αποθήκες της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα, μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας μοίρασαν ανακοινώσεις και συνομίλησαν με εργαζόμενους στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων κατά την αλλαγή βάρδιας. Αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, τα οποία και στον συγκεκριμένο χώρο είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ παράλληλα στάθηκαν στις συνθήκες εργασίας και την ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας.

Ο Νίκος Μαΐλης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις συνομιλίες με εργαζόμενους και σε δηλώσεις του στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο για την κατάσταση στους χώρους δουλιάς. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την υγεία τους, αλλά και να μη δεχτούν καμία έκπτωση στα δικαιώματά τους.

Ο Δημήτρης Φίλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενος στα «ΑΒ», αναφέρθηκε ειδικά στην έλλειψη μέτρων προστασίας στις αποθήκες της εταιρείας, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βγάζουν αυξημένο όγκο δουλειάς. Επαναφέροντας τις καταγγελίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κορονοΐού, ζήτησε την πραγματοποίηση τεστ στους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, τέλος, εξέφρασε τη συμπαράσταση στους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ και τις αποθήκες τους, οι οποίοι όπως είπε βρίσκονται κι αυτοί, όπως και το υγειονομικό προσωπικό, στην πρώτη γραμμή.

Εξορμήσεις σε επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από την εξόρμηση στην εταιρεία «Beinoglou»
Από την εξόρμηση στην εταιρεία «Beinoglou»
Εξορμήσεις στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, μαζί με τον Μανώλη Βαρδαβάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, και το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Φορτηγών Αττικής.

Συγκεκριμένα, εξορμήσεις έγιναν στους εργαζόμενους στις αποθήκες και στα φορτηγά στην εταιρεία «Beinoglou» στην Ελευσίνα και στην επιχείρηση «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΕ» στον Ασπρόπυργο.

Το Σωματείο καταγγέλλει τη στάση της εταιρείας «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΕ», η οποία δεν επέτρεψε να γίνει ενημέρωση - συζήτηση με τους εργαζόμενους για τα μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού καθώς και για τα εργασιακά τους δικαιώματα. «Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία όλων των εργαζομένων, σε αντίθεση με το επιχειρησιακό σωματείο ΣΕΔΑΕ, το οποίο δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία γι' αυτά τα σοβαρά ζητήματα», σημειώνει και καταγγέλλει πως η εργοδοσία εμπόδισε τη διεξαγωγή συζήτησης επειδή η πρωτοβουλία δεν είχε «την έγκριση ενός τέτοιου "άφαντου" σωματείου».

Στο μεταξύ, αγωνιστική παρέμβαση στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης πραγματοποίησε και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού στο ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου στο λιμάνι του Πειραιά, με τη στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων στις προβλήτες II και III (ΕΝΕΔΕΠ).

Οι οδηγοί, τονίζει το σωματείο τους, εν μέσω πανδημίας εργάζονται ασταμάτητα για να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των σούπερ μάρκετ, βρίσκονται σε διαρκή κίνηση στην εθνική μεταφορά και κυρίως στη διεθνή μεταφορά, με την Ιταλία να είναι ο πρώτος σταθμός σύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οπως ωστόσο επισημαίνει το σωματείο, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, η εργοδοτική ασυδοσία οργιάζει, οδηγοί που επιστρέφουν από την Ιταλία καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τον κορονοϊό, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά την περιορισμένη κίνηση, αντί να διαθέτουν μία καμπίνα κατά άτομο, στοιβάζουν δύο και τρεις επιβάτες στην ίδια καμπίνα...

Δεκάδες παρεμβάσεις σε καταστήματα σε όλη την Αττική

Τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων συνδικάτων και φορέων, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις μέσα και έξω από δεκάδες καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε κάθε δήμο της Αττικής.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε ορισμένα από τα αγωνιστικά ραντεβού και καταγράφει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.

Να φτάσει παντού το αγωνιστικό μήνυμα

Οι εργαζόμενοι της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Ελληνικό, φτάνοντας σταδιακά στη δουλειά από τις 6.30 το πρωί, συνάντησαν συναδέλφους τους από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων να τους υποδέχονται. Μπήκαν για τη βάρδιά τους με την ανακοίνωση του σωματείου στο χέρι, με τα μέλη της διοίκησης του σωματείου να υπενθυμίζουν τη δράση του από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξω από το κατάστημα, μέλη μαζικών φορέων και της ΟΓΕ μιλούν με τους πελάτες που περιμένουν, μοιράζουν και σε αυτούς την ανακοίνωση. Στην παρέμβαση συμμετείχε επίσης ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) του ΠΑΜΕ.

Λίγο αργότερα, μέλη της διοίκησης του σωματείου μπήκαν μέσα στο σούπερ μάρκετ για να μοιράσουν την ανακοίνωση, να πουν μια κουβέντα, έστω «στα πεταχτά», με τους συναδέλφους τους που έχουν ήδη αρχίσει να προσθέτουν κι άλλες αμέτρητες ώρες δουλειάς, υπό τις συνθήκες της εντατικοποίησης που επιβάλλει η εργοδοσία.

Μέλη του σωματείου περνάνε από το φούρνο, το κρεοπωλείο, τους διαδρόμους, κοντοστέκονται στους πάγκους, στην πόρτα της αποθήκης, συναντούν υπαλλήλους παλιούς, νέους, άντρες, γυναίκες. Το αγωνιστικό μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού: «Μας λένε ήρωες αλλά δεν μας προστατεύουν». «Συνάδελφε, πρέπει να απαιτήσουμε τα 4ωρα να γίνουν 8ωρα». «Θέλουμε να υπάρχει γιατρός Εργασίας. Κρύβουν τα κρούσματα για να μη χάσουν τα κέρδη τους. Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να γίνουν τεστ για τον κορονοϊό όπου υπάρχει κρούσμα». «Μίλα με το σωματείο. Πάρε τηλέφωνο, έλα κοντά μας. Δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά, και αυτήν την κρίση». «Οι επιχειρηματίες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους 40% και 50% και μετά θα μας πουν ότι πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε. Εκείνοι με εμάς που παλεύουμε για το μεροκάματο από το πρωί μέχρι το βράδυ»...

Η πίεση της δουλειάς δεν επιτρέπει να γίνει συζήτηση, όμως το χέρι απλώνεται εγκάρδια να πάρει την ανακοίνωση, το αυτί ακούει ότι το σωματείο είναι εδώ και τους περιμένει, και μετά, τα μάτια «λένε» όσα «δεν πιάνουν» οι κάμερες ασφαλείας. Και ακούς: «Καλά κάνατε και ήρθατε. Και να το ξανακάνετε!».

Πλατιά αποδοχή από εργαζόμενους και καταναλωτές

Πλατιά αποδοχή είχε το αγωνιστικό κάλεσμα και στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές του καταστήματος «Σκλαβενίτης» στην οδό Αχαρνών στη Νέα Χαλκηδόνα.

Από νωρίς το πρωί, όταν οι εργαζόμενοι έφταναν να πιάσουν δουλειά, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων βρισκόταν στις εισόδους, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις της μέρας δράσης, της «δικής τους μέρας».

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, και η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, ανέδειξαν την ανάγκη διεκδίκησης άμεσων μέτρων για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, την πραγματική κατάσταση που επιχειρούν να συσκοτίσουν κυβέρνηση και εργοδοσία πίσω από την ανέξοδη προπαγάνδα περί «ηρώων». Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι, αμέσως πριν ξεκινήσουν ακόμα μια μέρα έντονης δουλειάς, όπως μαρτυρούσε ήδη η παρουσία πολλών καταναλωτών έξω από τις πόρτες του καταστήματος, έπαιρναν την ανακοίνωση του Συλλόγου και εξέφραζαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία.

Η παρέμβαση συνεχίστηκε και αργότερα, όταν οι ουρές είχαν πυκνώσει. Μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων συνδικάτων και της ΟΓΕ, άνοιξαν έξω από το κατάστημα πανό με το σύνθημα της μέρας δράσης, ενώ παρέμβαση έγινε ταυτόχρονα και μέσα σε αυτό. Μοίρασαν ανακοινώσεις, κάλεσαν τους καταναλωτές να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων, που αγωνιούν για την υγεία των ίδιων, των οικογενειών τους αλλά και του κόσμου που εξυπηρετούν. Στο κάλεσμα να ενώσουν τις φωνές τους στα ζωτικά αιτήματα, αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση, που εκφράστηκε με επιδοκιμασίες, ακόμα και με χειροκροτήματα, με ενθάρρυνση των συνδικαλιστών να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης.

Στο επίκεντρο οι άθλιες συμβάσεις υποαπασχόλησης

Στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στην Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, με κοντά 200 εργαζόμενους, πραγματοποίησε παρέμβαση ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, μαζί με σωματεία άλλων κλάδων και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκο Ξουράφη.

Αντιπροσωπεία του σωματείου μοίρασε την ανακοίνωση και άνοιξε συζήτηση με τους εργαζόμενους, η ανταπόκριση των οποίων αποτυπώνει την παρέμβαση του σωματείου το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παρεμβάσεις ακόμα και για τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας. «Επρεπε να γίνουν συνεχείς παρεμβάσεις για να τοποθετηθούν επιτέλους πριν μια βδομάδα τα πλαστικά προστατευτικά τζάμια γύρω από τα ταμεία», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης οι άθλιες συμβάσεις υποαπασχόλησης. «Επτά διαφορετικές συμβάσεις υπάρχουν εδώ μέσα, 4ωροι με 370 ευρώ το μήνα, 6ωροι, εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα», σημείωσαν οι συνδικαλιστές.

«Με 5 και 6 ώρες μπορούμε να ζήσουμε οικογένεια; Παραδέχονται ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Μας χειροκροτάνε. Αλλά δεν μας λένε τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα. Δεν το δικαιούμαστε; Δεν δουλεύουμε κάτω από επικίνδυνες συνθήκες; Δεν διακινδυνεύουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας;», ειπώθηκε από εργαζόμενο, ενώ μία συναδέλφισσά του συμπλήρωσε: «Ειδικά αυτήν την περίοδο η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Δουλεύουμε χωρίς να προλάβουμε να πάρουμε ανάσα. Μας έχουν βγει τα χέρια και τα πόδια». Κι όλα αυτά σε συνθήκες τεράστιας αύξησης του τζίρου του ομίλου...

30 εργαζόμενοι από τους περίπου 200 προσλήφθηκαν πριν από λίγες μέρες με συμβάσεις ενός και ενάμιση μήνα, με ωράριο - λάστιχο. «Εμείς λέμε για τους 30 νέους συναδέλφους ότι κάνουν το μεροκάματο του θανάτου. Ισα δηλαδή να κολλήσεις και μετά να σε πετάξουν», αναφέρει συνδικαλιστής και εργαζόμενος στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ.

«Και τα Χριστούγεννα είχα προσληφθεί εδώ για ένα μήνα. Κάθε φορά ελπίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι, ότι θα μείνω», αναφέρει άλλη εργαζόμενη, που προσπαθεί με «τρεις κι εξήντα» να ζήσει δύο παιδιά.

Σε κεντρικά σούπερ μάρκετ της Καλλιθέας

Μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με ντουντούκες, πανό και πικέτες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις και σε κεντρικά σούπερ μάρκετ της Καλλιθέας («Lidl» και υπερμάρκετ «Σκλαβενίτη»), μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής. Παρευρέθηκε επίσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Μοιράστηκαν εκατοντάδες ανακοινώσεις σε καταναλωτές, καλώντας τους να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ.

Μέσα στους χώρους δουλειάς, ο Σύλλογος έδωσε ανακοινώσεις χέρι - χέρι και μίλησε με πολλούς εργαζόμενους. Αλλοι βρίσκονται για χρόνια σε αυτήν τη δουλειά και άλλοι προσλήφθηκαν μόλις τον τελευταίο καιρό, για ένα μόνο μήνα, όσο χρειάζεται για να υπηρετηθούν οι ανάγκες της εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη, αλλά όχι οι ανάγκες των εργατών για δουλειά με δικαιώματα. Προβλήθηκαν ιδιαίτερα τα αιτήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων και αναδείχθηκε η ανάγκη να συσπειρωθούν στον Σύλλογο, να παλέψουν συλλογικά.

Οι εργαζόμενοι άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις του Συλλόγου, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας, με τη συζήτηση να εστιάζει επίσης στην ανάγκη να στηριχθούν σε σωματεία που εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι της εργοδοσίας. Αντίστοιχο ήταν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αρκετοί από τους οποίους έθεσαν αντίστοιχα ζητήματα, επικαλούμενοι και τη δική τους πείρα ως εργαζόμενοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλά, δεν πρέπει να πληρώσουν ξανά!

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη μέρα πανελλαδικής δράσης στα σούπερ μάρκετ:

«Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια μας. Είναι οι ήρωες των 400 ευρώ, εργάζονται part time, με ολιγόμηνες, ακόμα και ολιγοήμερες συμβάσεις, χωρίς ρεπό, πέρα από το ωράριό τους και τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά καταστήματα. Εκτεθειμένοι στον ιό σήμερα, στην ανεργία αύριο, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει.

Ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλά, δεν πρέπει και δεν μπορούν να πληρώσουν ξανά!».

Τα αιτήματα της μέρας δράσης

-- Να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

-- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

-- Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

-- Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

-- Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

-- Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ.

-- Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

-- Να δοθεί τώρα έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ