Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δεκάδες παρεμβάσεις σε καταστήματα σε όλη την Αττική

Τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων συνδικάτων και φορέων, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις μέσα και έξω από δεκάδες καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε κάθε δήμο της Αττικής.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε ορισμένα από τα αγωνιστικά ραντεβού και καταγράφει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.

Να φτάσει παντού το αγωνιστικό μήνυμα

Οι εργαζόμενοι της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Ελληνικό, φτάνοντας σταδιακά στη δουλειά από τις 6.30 το πρωί, συνάντησαν συναδέλφους τους από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων να τους υποδέχονται. Μπήκαν για τη βάρδιά τους με την ανακοίνωση του σωματείου στο χέρι, με τα μέλη της διοίκησης του σωματείου να υπενθυμίζουν τη δράση του από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξω από το κατάστημα, μέλη μαζικών φορέων και της ΟΓΕ μιλούν με τους πελάτες που περιμένουν, μοιράζουν και σε αυτούς την ανακοίνωση. Στην παρέμβαση συμμετείχε επίσης ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) του ΠΑΜΕ.

Λίγο αργότερα, μέλη της διοίκησης του σωματείου μπήκαν μέσα στο σούπερ μάρκετ για να μοιράσουν την ανακοίνωση, να πουν μια κουβέντα, έστω «στα πεταχτά», με τους συναδέλφους τους που έχουν ήδη αρχίσει να προσθέτουν κι άλλες αμέτρητες ώρες δουλειάς, υπό τις συνθήκες της εντατικοποίησης που επιβάλλει η εργοδοσία.


Μέλη του σωματείου περνάνε από το φούρνο, το κρεοπωλείο, τους διαδρόμους, κοντοστέκονται στους πάγκους, στην πόρτα της αποθήκης, συναντούν υπαλλήλους παλιούς, νέους, άντρες, γυναίκες. Το αγωνιστικό μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού: «Μας λένε ήρωες αλλά δεν μας προστατεύουν». «Συνάδελφε, πρέπει να απαιτήσουμε τα 4ωρα να γίνουν 8ωρα». «Θέλουμε να υπάρχει γιατρός Εργασίας. Κρύβουν τα κρούσματα για να μη χάσουν τα κέρδη τους. Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να γίνουν τεστ για τον κορονοϊό όπου υπάρχει κρούσμα». «Μίλα με το σωματείο. Πάρε τηλέφωνο, έλα κοντά μας. Δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά, και αυτήν την κρίση». «Οι επιχειρηματίες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους 40% και 50% και μετά θα μας πουν ότι πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε. Εκείνοι με εμάς που παλεύουμε για το μεροκάματο από το πρωί μέχρι το βράδυ»...

Η πίεση της δουλειάς δεν επιτρέπει να γίνει συζήτηση, όμως το χέρι απλώνεται εγκάρδια να πάρει την ανακοίνωση, το αυτί ακούει ότι το σωματείο είναι εδώ και τους περιμένει, και μετά, τα μάτια «λένε» όσα «δεν πιάνουν» οι κάμερες ασφαλείας. Και ακούς: «Καλά κάνατε και ήρθατε. Και να το ξανακάνετε!».

Πλατιά αποδοχή από εργαζόμενους και καταναλωτές

Πλατιά αποδοχή είχε το αγωνιστικό κάλεσμα και στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές του καταστήματος «Σκλαβενίτης» στην οδό Αχαρνών στη Νέα Χαλκηδόνα.


Από νωρίς το πρωί, όταν οι εργαζόμενοι έφταναν να πιάσουν δουλειά, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων βρισκόταν στις εισόδους, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις της μέρας δράσης, της «δικής τους μέρας».

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, και η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, ανέδειξαν την ανάγκη διεκδίκησης άμεσων μέτρων για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, την πραγματική κατάσταση που επιχειρούν να συσκοτίσουν κυβέρνηση και εργοδοσία πίσω από την ανέξοδη προπαγάνδα περί «ηρώων». Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι, αμέσως πριν ξεκινήσουν ακόμα μια μέρα έντονης δουλειάς, όπως μαρτυρούσε ήδη η παρουσία πολλών καταναλωτών έξω από τις πόρτες του καταστήματος, έπαιρναν την ανακοίνωση του Συλλόγου και εξέφραζαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία.

Η παρέμβαση συνεχίστηκε και αργότερα, όταν οι ουρές είχαν πυκνώσει. Μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, μαζί με αντιπροσωπείες άλλων συνδικάτων και της ΟΓΕ, άνοιξαν έξω από το κατάστημα πανό με το σύνθημα της μέρας δράσης, ενώ παρέμβαση έγινε ταυτόχρονα και μέσα σε αυτό. Μοίρασαν ανακοινώσεις, κάλεσαν τους καταναλωτές να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων, που αγωνιούν για την υγεία των ίδιων, των οικογενειών τους αλλά και του κόσμου που εξυπηρετούν. Στο κάλεσμα να ενώσουν τις φωνές τους στα ζωτικά αιτήματα, αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση, που εκφράστηκε με επιδοκιμασίες, ακόμα και με χειροκροτήματα, με ενθάρρυνση των συνδικαλιστών να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης.

Στο επίκεντρο οι άθλιες συμβάσεις υποαπασχόλησης


Στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στην Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, με κοντά 200 εργαζόμενους, πραγματοποίησε παρέμβαση ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, μαζί με σωματεία άλλων κλάδων και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκο Ξουράφη.

Αντιπροσωπεία του σωματείου μοίρασε την ανακοίνωση και άνοιξε συζήτηση με τους εργαζόμενους, η ανταπόκριση των οποίων αποτυπώνει την παρέμβαση του σωματείου το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παρεμβάσεις ακόμα και για τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας. «Επρεπε να γίνουν συνεχείς παρεμβάσεις για να τοποθετηθούν επιτέλους πριν μια βδομάδα τα πλαστικά προστατευτικά τζάμια γύρω από τα ταμεία», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης οι άθλιες συμβάσεις υποαπασχόλησης. «Επτά διαφορετικές συμβάσεις υπάρχουν εδώ μέσα, 4ωροι με 370 ευρώ το μήνα, 6ωροι, εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα», σημείωσαν οι συνδικαλιστές.

«Με 5 και 6 ώρες μπορούμε να ζήσουμε οικογένεια; Παραδέχονται ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Μας χειροκροτάνε. Αλλά δεν μας λένε τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα. Δεν το δικαιούμαστε; Δεν δουλεύουμε κάτω από επικίνδυνες συνθήκες; Δεν διακινδυνεύουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας;», ειπώθηκε από εργαζόμενο, ενώ μία συναδέλφισσά του συμπλήρωσε: «Ειδικά αυτήν την περίοδο η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Δουλεύουμε χωρίς να προλάβουμε να πάρουμε ανάσα. Μας έχουν βγει τα χέρια και τα πόδια». Κι όλα αυτά σε συνθήκες τεράστιας αύξησης του τζίρου του ομίλου...

30 εργαζόμενοι από τους περίπου 200 προσλήφθηκαν πριν από λίγες μέρες με συμβάσεις ενός και ενάμιση μήνα, με ωράριο - λάστιχο. «Εμείς λέμε για τους 30 νέους συναδέλφους ότι κάνουν το μεροκάματο του θανάτου. Ισα δηλαδή να κολλήσεις και μετά να σε πετάξουν», αναφέρει συνδικαλιστής και εργαζόμενος στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ.

«Και τα Χριστούγεννα είχα προσληφθεί εδώ για ένα μήνα. Κάθε φορά ελπίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι, ότι θα μείνω», αναφέρει άλλη εργαζόμενη, που προσπαθεί με «τρεις κι εξήντα» να ζήσει δύο παιδιά.

Σε κεντρικά σούπερ μάρκετ της Καλλιθέας

Μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με ντουντούκες, πανό και πικέτες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις και σε κεντρικά σούπερ μάρκετ της Καλλιθέας («Lidl» και υπερμάρκετ «Σκλαβενίτη»), μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής. Παρευρέθηκε επίσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Μοιράστηκαν εκατοντάδες ανακοινώσεις σε καταναλωτές, καλώντας τους να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ.

Μέσα στους χώρους δουλειάς, ο Σύλλογος έδωσε ανακοινώσεις χέρι - χέρι και μίλησε με πολλούς εργαζόμενους. Αλλοι βρίσκονται για χρόνια σε αυτήν τη δουλειά και άλλοι προσλήφθηκαν μόλις τον τελευταίο καιρό, για ένα μόνο μήνα, όσο χρειάζεται για να υπηρετηθούν οι ανάγκες της εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη, αλλά όχι οι ανάγκες των εργατών για δουλειά με δικαιώματα. Προβλήθηκαν ιδιαίτερα τα αιτήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων και αναδείχθηκε η ανάγκη να συσπειρωθούν στον Σύλλογο, να παλέψουν συλλογικά.

Οι εργαζόμενοι άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις του Συλλόγου, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας, με τη συζήτηση να εστιάζει επίσης στην ανάγκη να στηριχθούν σε σωματεία που εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι της εργοδοσίας. Αντίστοιχο ήταν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αρκετοί από τους οποίους έθεσαν αντίστοιχα ζητήματα, επικαλούμενοι και τη δική τους πείρα ως εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ