Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συζήτηση με εργαζόμενους σε αποθήκες των αλυσίδων

Στις αποθήκες της αλυσίδας «Lidl» στα Καλύβια
Στις αποθήκες της αλυσίδας «Lidl» στα Καλύβια
Με τους εργαζόμενους στις αποθήκες της αλυσίδας «Lidl» στα Καλύβια συζήτησε, στο πλαίσια της χτεσινής μέρας δράσης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών.

Εκτός από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Για τη συντονισμένη πρωτοβουλία δεκάδων κλαδικών σωματείων μίλησε η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μετέφερε ακόμα την πείρα σωματείων και εργαζομένων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, όπου η προστασία της υγείας έγινε το κεντρικό αίτημα κινητοποιήσεων που πήραν ακόμα και τη μορφή της απεργίας.

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής μετέφερε ο πρόεδρός του Μάης Μέντης. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως το Εργατικό Κέντρο έχει συστήσει Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και παρεμβαίνει για τα ζητήματα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων. «Η εργοδοσία μάς αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους», κατήγγειλε, όχι μόνο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και σε μια σειρά από βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προσθέτοντας πως η συλλογική διεκδίκηση έχει ήδη φέρει ορισμένα αποτελέσματα στη λήψη μέτρων.

Στις αποθήκες της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα
Στις αποθήκες της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα
Εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών, η Μαίρη Αγρογιάννη μετέφερε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας τους και την πείρα από την αντίστοιχη μέρα δράσης που οργάνωσε την προηγούμενη βδομάδα. Οπως σχολίασε, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την εργοδοσία «οι ήρωες της πρώτης γραμμής», αφήνονται όμως να δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, συχνά σε συνθήκες συνωστισμού. «Σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ», τόνισε.

Εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη συζήτηση εξέφρασαν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους. Μεταξύ άλλων υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει γιατρός Εργασίας σε έναν χώρο όπου συγκεντρώνεται προσωπικό και εκτελούνται βαριές εργασίες, ανάγκη που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις σημερινές συνθήκες. Εξέφρασαν την εύλογη ανησυχία τους για το γεγονός ότι η δουλειά τούς φέρνει να εργάζονται αρκετοί μαζί στον ίδιο διάδρομο, γύρω από την ίδια παλέτα, στη φόρτωση και εκφόρτωση προϊόντων. Ετσι, στη συζήτηση γύρω από τα αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουν, ξεχώρισαν την ανάγκη για συχνές απολυμάνσεις των εγκαταστάσεων και για διενέργεια τεστ σε κάθε εργαζόμενο που εμφανίζει συμπτώματα της νόσου.

Στις κεντρικές αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμπορουπαλλήλων Αθήνας βρέθηκε και στις αποθήκες της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα, μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας μοίρασαν ανακοινώσεις και συνομίλησαν με εργαζόμενους στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων κατά την αλλαγή βάρδιας. Αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, τα οποία και στον συγκεκριμένο χώρο είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ παράλληλα στάθηκαν στις συνθήκες εργασίας και την ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας.

Ο Νίκος Μαΐλης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις συνομιλίες με εργαζόμενους και σε δηλώσεις του στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο για την κατάσταση στους χώρους δουλιάς. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την υγεία τους, αλλά και να μη δεχτούν καμία έκπτωση στα δικαιώματά τους.

Ο Δημήτρης Φίλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενος στα «ΑΒ», αναφέρθηκε ειδικά στην έλλειψη μέτρων προστασίας στις αποθήκες της εταιρείας, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βγάζουν αυξημένο όγκο δουλειάς. Επαναφέροντας τις καταγγελίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κορονοΐού, ζήτησε την πραγματοποίηση τεστ στους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, τέλος, εξέφρασε τη συμπαράσταση στους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ και τις αποθήκες τους, οι οποίοι όπως είπε βρίσκονται κι αυτοί, όπως και το υγειονομικό προσωπικό, στην πρώτη γραμμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ