ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης στη Γεωργία

Ο Πρόεδρος του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας Τ. Πίπια
Ο Πρόεδρος του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας Τ. Πίπια
Την απαράδεκτη σύλληψη από τις αρχές της Γεωργίας του Τεμούρ Πίπια, Πρόεδρου της ΚΕ του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη έχει ως εξής:

«Στις 28-29 Μάρτη συνελήφθη ο Τεμούρ Πίπια, Πρόεδρος της ΚΕ του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας (ΕΚΚΓ), από τις αρχές της Γεωργίας κατά την επιστροφή από ταξίδι του. Ο λόγος της σύλληψης ήταν ότι είχε στις αποσκευές του αναμνηστικά μετάλλια για τα 75 χρόνια της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό.

Τόσο στη Γεωργία, όπως και στην Ουκρανία, που ισχύει το πλαίσιο της "ανατολικής εταιρικής σχέσης" με την ΕΕ, αλλά και σε μια σειρά χώρες της ΕΕ εφαρμόζεται το απαράδεκτο αντικομμουνιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ανιστόρητα και προκλητικά εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό και απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα.

Οσο και αν το επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι αρχές της Γεωργίας, δεν μπορεί να ξεχάσει ο λαός της χώρας την ιστορική αλήθεια. Περισσότεροι από 300.000 Γεωργιανοί, μαζί με τον σοβιετικό λαό και τον Κόκκινο Στρατό έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη ενάντια στο φασισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι αντικομμουνιστικές διώξεις πάνε χέρι χέρι με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην απαράδεκτη δίωξη του Προέδρου της ΚΕ του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας από τις αρχές της Γεωργίας, που ποινικοποιεί την κομμουνιστική δράση και ιδεολογία και απαγορεύει τα σύμβολα των κομμουνιστών και του αντιφασιστικού αγώνα;».

Περιστατικό με αεροσκάφη ΗΠΑ και Ρωσίας

Τo περιστατικό της «αερομαχίας» αμερικανικού κατασκοπευτικού και ρωσικού μαχητικού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έγινε γνωστό τη Δευτέρα, με την κάθε πλευρά να δίνει τη δική της ερμηνεία. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα δείγμα του ανταγωνισμού που εξελίσσεται στην περιοχή.

Από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι την Κυριακή ένα ρωσικό αεροσκάφος «SU-35» «πέταξε με έναν μη ασφαλή και μη επαγγελματικό τρόπο και παρεμπόδισε αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας και αναγνώρισης "P-8A"». Από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Συρίας για να εντοπίσουν έναν στόχο που πλησιάζει τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία» και συμπλήρωσαν: «Ο πιλότος του ρωσικού μαχητικού προσέγγισε και αφού αναγνώρισε ότι πρόκειται για αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το συνόδεψε ωσότου άλλαξε σχέδιο πτήσης, μακριά από τη ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση».

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Παραμένει η ρευστότητα στις αγορές πετρελαίου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ρευστότητα στις διεθνείς χρηματαγορές, που δημιουργεί η διεθνώς χαμηλή ζήτηση λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς ενεργειακών μονοπωλίων, εξακολουθεί να ρίχνει την τιμή του πετρελαίου. Χτες, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας σημείωσε νέα μεγάλη πτώση στην τιμή του, περίπου 12%, και διαμορφώθηκε σε κάτω από 17 δολάρια το βαρέλι.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η σημερινή κατάσταση «αντανακλά την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το πετρέλαιο και δεν υπάρχουν οι αποθηκευτικές δυνατότητες για να κρατηθούν στοκ» σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Δεν αποκλείουν η πετρελαϊκή κρίση να αποτελεί άσχημο οιωνό «για άλλους τομείς» της παγκόσμιας αγοράς, «ιδίως τις τράπεζες, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο έκθεσής τους σε αμερικανικές εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο από σχιστολιθικά κοιτάσματα».

Τη Δευτέρα η τιμή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου ανά βαρέλι για συμβόλαια που αφορούν την παράδοσή του το Μάη βρέθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της, με τους επενδυτές να φτάνουν στο σημείο ...να πληρώνουν τους αγοραστές για να ξεφορτωθούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Χτες το απόγευμα, ωστόσο, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) παράδοσης Ιούνη κατέγραφε άνοδο άνω των 4 δολαρίων κατά την έναρξη των συναλλαγών στις ΗΠΑ, δηλαδή αύξηση περίπου 40%, σε μια αγορά με έντονες διακυμάνσεις.

Πάντως ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος. Εκτίμησε πως η χώρα του δεν θα υποφέρει τόσο πολύ όσο άλλες χώρες (κυρίως του Κόλπου) από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η εξάρτηση του Ιράν από τις εξαγωγές αργού είναι συγκριτικά μικρότερη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενας άνδρας σκότωσε τη γυναίκα του και άλλους οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, στη χειρότερη μαζική δολοφονία που έχει σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια στον Λίβανο. Το μακελειό έγινε στην πόλη Μπαακλίνε, 45 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Βηρυτού, με τη χρήση επαναληπτικής καραμπίνας.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Στους 23 ανέβηκε χτες ο απολογισμός των νεκρών από τη χειρότερη μαζική σφαγή στην Ιστορία του Καναδά, την διέπραξε το Σάββατο ένας 51χρονος οδοντίατρος με αμφίεση αστυνομικού. Ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας μετά από περισσότερες από 12 ώρες καταδίωξης στην επαρχία της Νέας Σκοτίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η αστυνομία συνέλαβε χτες το πρωί έναν ένοπλο άνδρα, ο οποίος πυροβολούσε αδιακρίτως από το μπαλκόνι κατοικίας στο Τσάταμ της Αγγλίας, δίχως να γίνουν άμεσα σαφή τα κίνητρά του.

ΡΙΑΝΤ - ΚΑΪΡΟ.-- Με πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα ξεκινούν σήμερα το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού πάνω από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνοι στον κόσμο. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και άλλες μουσουλμανικές χώρες θα κρατήσουν κλειστά τα τεμένη, απαγορεύοντας οποιαδήποτε προσευχή, ιδιαίτερα αυτές που ακολουθούν το «ιφτάρ», δηλαδή το δείπνο που διακόπτει τη νηστεία που ακολουθούν οι μουσουλμάνοι από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου. Το Ραμαζάνι ολοκληρώνεται στις 23 Μάη.

ΗΠΑ
Απειλές μετά την εκτόξευση ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ δυναμιτίζουν το ήδη επικίνδυνα, εδώ και καιρό, τεταμένο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, μερικές ώρες μετά την πρώτη επιτυχή εκτόξευση ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου στο διάστημα από την έρημο Μαρκαζί σε τροχιά 425 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter χτες το απόγευμα, απείλησε το Ιράν πως θα βομβαρδίσει οποιοδήποτε ή και όλα τα ιρανικά πολεμικά σκάφη εάν τολμήσουν να παρενοχλήσουν αμερικανικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού. «Εδωσα διαταγή στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να καταρρίψει και να καταστρέψει οποιοδήποτε ή και όλα τα ιρανικά πολεμικά σκάφη εάν παρενοχλήσουν τα δικά μας στη θάλασσα», έγραψε επί λέξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ανάρτηση του Προέδρου Τραμπ έγινε μερικές ώρες αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την επιτυχή εκτόξευση του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου «ΝΟΥΡ» στο Διάστημα. Η εξέλιξη δεν σχολιάστηκε άμεσα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εντούτοις αρκετά αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης την παρουσίασαν ως ένδειξη για τις τεχνολογικές δυνατότητες του Ιράν να αναπτύξει, το επόμενο διάστημα, και διηπειρωτικούς πυραύλους. Το Πεντάγωνο αρκέστηκε να ανακοινώσει πως θα παρακολουθεί «στενά το ιρανικό στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ήταν πάντως το πρώτο που καταδίκασε την εκτόξευση του ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου επειδή έγινε από τους «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης», που θεωρούνται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση».

ΙΣΡΑΗΛ
Ο πρώην στρατηγός Γκαντς υπουργός Αμυνας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Καθήκοντα υπουργού Αμυνας αναλαμβάνει ο στρατηγός ε.α. και πρώην αρχηγός του διαλυμένου «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς, στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκυβέρνησης 41 σημείων που υπέγραψε με τον συνέταιρό του στην εξουσία, αρχηγό του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Νωρίτερα ο Γκαντς θα παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του Κοινοβούλιου (Κνέσετ) ενώ οι βουλευτές που θα γίνουν υπουργοί θα αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες.

Η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης των Γκαντς - Νετανιάχου προβλέπει 32μελές υπουργικό συμβούλιο για τους πρώτους έξι μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και στη συνέχεια 36μελές.

Χτες, παραμονές Ραμαζανιού, ένας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε με το φορτηγό του πάνω σε Ισραηλινό στρατιώτη σε φυλάκιο ελέγχου και στη συνέχεια τον μαχαίρωσε με ένα ψαλίδι τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Η επίθεση έγινε στα ανατολικά περίχωρα της Ιερουσαλήμ στο φυλάκιο ελέγχου Μααλέ Αντουμίμ. Ο δράστης σκοτώθηκε ελάχιστα λεπτά αργότερα από πυρά άλλων Ισραηλινών στρατιωτικών.

Χτες επίσης, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνελήφθησαν τρεις Παλαιστίνιοι ηλικίας 24, 26 και 27 ετών. Φέρεται πως σχεδίαζαν αρχικά την ανατίναξη του γηπέδου Τέντι της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια επιθέσεις σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη. Οι τρεις νεαροί, που ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μπιρζεΐτ και ανήκαν στη φοιτητική οργάνωση «Κούτλα Ισλαμίγια» της «Χαμάς», συνελήφθησαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «εσωτερικής ασφάλειας» Σιν Μπετ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Νέα δολοφονία πρώην αντάρτη των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην επαρχία Αντιόκια, ανεβάζοντας τον αριθμό των δολοφονημένων πρώην ανταρτών μέσα στο 2020 στους 22.

Το τελευταίο θύμα ήταν ο αγωνιστής Ριγκομπέρτο Γκαρσία, μέλος του ομώνυμου πολιτικού κόμματος FARC (Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας), που εκτελέστηκε από ενόπλους μέσα στο σπίτι του στην κοινότητα Ουράο μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών του, πολύ κοντά στο λεγόμενο κέντρο επανένταξης πρώην ανταρτών.

Με αυτήν τη δολοφονία, διευρύνεται η λίστα της γενοκτονίας λαϊκών αγωνιστών, πρώην ανταρτών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικαλιστών, ηγετών ιθαγενών αγροτών, που από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας των ανταρτών με την αστική κυβέρνηση της Κολομβίας τον Νοέμβρη του 2016 ξεπερνάει τους 850 νεκρούς (ανάμεσά τους πάνω από 160 πρώην αντάρτες).

Την ίδια ώρα, η επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού έχει οδηγήσει τις τελευταίες μέρες σε πολλές φτωχογειτονιές στην πρωτεύουσα και αλλού να γίνονται διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν μπορούν λόγω της καραντίνας ούτε να εξασφαλίσουν τη σίτισή τους, αφού έχουν απολέσει και το όποιο εισόδημα είχαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ