Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλές μετά την εκτόξευση ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ δυναμιτίζουν το ήδη επικίνδυνα, εδώ και καιρό, τεταμένο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, μερικές ώρες μετά την πρώτη επιτυχή εκτόξευση ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου στο διάστημα από την έρημο Μαρκαζί σε τροχιά 425 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter χτες το απόγευμα, απείλησε το Ιράν πως θα βομβαρδίσει οποιοδήποτε ή και όλα τα ιρανικά πολεμικά σκάφη εάν τολμήσουν να παρενοχλήσουν αμερικανικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού. «Εδωσα διαταγή στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να καταρρίψει και να καταστρέψει οποιοδήποτε ή και όλα τα ιρανικά πολεμικά σκάφη εάν παρενοχλήσουν τα δικά μας στη θάλασσα», έγραψε επί λέξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ανάρτηση του Προέδρου Τραμπ έγινε μερικές ώρες αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την επιτυχή εκτόξευση του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου «ΝΟΥΡ» στο Διάστημα. Η εξέλιξη δεν σχολιάστηκε άμεσα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εντούτοις αρκετά αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης την παρουσίασαν ως ένδειξη για τις τεχνολογικές δυνατότητες του Ιράν να αναπτύξει, το επόμενο διάστημα, και διηπειρωτικούς πυραύλους. Το Πεντάγωνο αρκέστηκε να ανακοινώσει πως θα παρακολουθεί «στενά το ιρανικό στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ήταν πάντως το πρώτο που καταδίκασε την εκτόξευση του ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου επειδή έγινε από τους «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης», που θεωρούνται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ